Recent transactions [UPDATE: Bernadina naar Twins?]


We zitten in de laatste week van juli, voor honkballiefhebbers een spannende tijd. Het is de tijd van de trade deadline, waarin teams buyers of sellers worden. De contenders gaan op zoek naar de laatste stukjes van de puzzel, die voor hun team een plek in de playoffs moet verzekeren. Teams die uit de race zijn, proberen vooruit te kijken naar volgende seizoenen en gooien hun dure spelers, waarvan het contract aan het eind van het seizoen af zal lopen, in de uitverkoop. In ruil voor deze spelers gaan zij op zoek naar jonge talenten, die in de toekomst een grote impact kunnen hebben op de kwaliteit van hun team.

31 juli is ‘non-waiver trade deadline’, de laatste dag waarop teams spelers kunnen ruilen zonder dat die spelers eerst op de waiver list moeten worden geplaatst. Het is namelijk zo dat er ook na 31 juli vaak nog trades plaatsvinden, die trades komen moeilijker tot stand, omdat andere teams ook nog een claim kunnen plaatsen op een speler die op de waiver list staat.

De laatste week voor de trade deadline gonst het dan ook altijd van de geruchten en volgen er interessante trades. Hieronder een overzicht van de gemaakte trades en de geruchten voor de laatste drie dagen.

Carlos Beltran-trade
Carlos Beltran, die bij de New York Mets behoorlijk op de begroting drukte, is in een trade naar de San Francisco Giants gestuurd. De Giants waren op zoek naar een sterke slagman om hun lineup te versterken. De regerend kampioen staat op dit moment weliswaar bovenaan in de NL West, maar heeft dat vooral te danken aan sterke pitching. Met Beltran hopen zij de slagman (.289 met 15 home runs, 66 RBIs en 30 doubles) toe te voegen aan de lineup die ervoor kan zorgen dat zij hun titel kunnen prolongeren. De Mets ontvingen in ruil voor de Puerto Ricaan pitching prospect Zachary Wheeler, die in 2009 als zesde overall werd geselecteerd in de draft. Wheeler speelt op dit moment nog in Single-A, maar men verwacht dat hij binnen enkele jaren de stap naar de Major League kan maken.

Beltran is bezig aan een sterk seizoen en als hij fit blijft, zou hij wel eens het wapen kunnen worden dat de Giants de ‘edge’ geeft over de Phillies, Braves en andere National League teams op weg naar de World Series.


Colby Rasmus-trade
In de meest opvallende trade tot nu toe was Colby Rasmus het middelpunt. De jonge, talentvolle center fielder staat bij scouts hoog aangeschreven, maar lag niet goed bij manager Tony LaRussa. Rasmus sloeg dit jaar tot nu toe .246 met 11 home runs en 40 RBIs. De Cardinals, die ondanks het ontbreken van ace Adam Wainwright en het ondermaatse seizoen van ster Albert Pujols nog in de race voor de playoffs zijn, hadden extra pitching nodig om zowel de starting rotation als de bullpen te versterken. In de Toronto Blue Jays vonden zij in eerste instantie bijna een match, maar er miste nog een puzzelstukje: een goede starting pitcher. De Blue Jays stuurden vervolgens relievers Jason Frasor en Zach Stewart naar de White Sox in ruil voor infielder Mark Teahen en starter Edwin Jackson. Jackson, die in zijn nog relatief jonge loopbaan al vijf keer getrade was, werd op één dag nu nog twee keer in een ruil naar een ander team gestuurd. De Blue Jays stuurden hem namelijk direct, samen met werpers Octavio Dotel, Mark Rzepczynski en outfielder Corey Patterson naar de Cardinals in ruil voor Colby Rasmus en werpers Brian Tallet, Trever Miller en P.J. Walters. Een aparte stat van deze laatste speler: Hij stond twee keer tegenover Carlos Lee en gaf in beide at bats een grand slam home run op.

Toch worden de Blue Jays beschouwd als winnaar van deze trade en dat heeft vooral te maken met Colby Rasmus, waarvan de scouts nog altijd overtuigd zijn dat hij over een gigantische potentie beschikt. Het is niet de eerste keer dat Blue Jays’ GM Alex Anthopoulos als winnaar uit een trade komt. Eerder dit jaar loosde hij het dure en lange contract van Vernon Wells in een trade met de Angels en voegde hij het grote Canadese talent Brett Lawrie toe in een ruil met Milwaukee voor Shaun Marcum.
Hoewel de Cardinals als verliezers worden gezien van deze trade voegen zij met Jackson een goede starter toe, waardoor zijn Kyle McLellan, die het hele seizoen tot nog toe als starter fungeerde, samen met Rzepczinsky en Dotel toegevoegd kan worden aan de bullpen. Jon Jay zal voorlopig de honeurs waarnemen in het midveld voor St. Louis.

Kosuke Fukudome-trade
De laatste trade was er één tussen de Cleveland Indians, die tot ieders grote verbazing nog altijd in de race zijn voor de division title, en de Chicago Cubs, die niet meer meedoen in de NL Central. Met de blessures van sterspelers Shin-Soo Choo en Grady Sizemore waren de Indians op zoek naar een nieuwe outfielder. De Cubs hadden er toevallig één in de aanbieding: Kosuke Fukudome. Fukudome kwam in 2008 vanuit Japan over naar Amerika en was gelijk in zijn eerste seizoen All-Star. Dit seizoen slaat de Japanner .273 en vanaf vanavond zal hij voor de Indians waarschijnlijk de startende rechtsvelder zijn. In ruil voor de 34-jarige Fukudome ontvingen de Cubs twee lower level prospects. Talenten, die nog laag in de organisatie spelen: outfielder Abner Abreu en pitcher Carlton Smith.

Geruchten
De grootse naam rond wie er veel geruchten rondgaan is die van Ubaldo Jimenez. De Dominicaanse starter van de Rockies trekt, ondanks een middelmatig seizoen, veel interesse van teams die op zoek zijn naar een extra pitcher. Omdat zijn contract pas in 2013 afloopt, vragen de Rockies echter veel in ruil voor hun ace. Van de Yankees vragen zij bijvoorbeeld drie van de grootste talenten uit de organisatie: Jesus Montero, Ivan Nova en Dellin Betances. Ook de Red Sox zouden veel op moeten geven: Kyle Weiland en Will Middlebrooks.

De verwachting is daarom dat teams eerder op zoek zullen gaan naar een pitcher die net een niveautje onder Jimenez zitten en wiens contract sneller afloopt. Voorbeelden hiervan zijn Hiroki Kuroda, die volgens de geruchten op lijstjes van de Yankees, Red Sox, Tigers en Indians staat, Wandy Rodriguez, Jeremy Guthrie en Rich Harden.

De twee beste slagmensen die volgens de geruchten wel eens getrade zouden kunnen worden zijn B.J. Upton en Hunter Pence. B.J. Upton is beschikbaar voor een trade omdat de Rays een aantal succesvolle jonge talenten in het outfield hebben, waarvan Desmond Jennings de meest ontwikkelde is. Jennings werd onlangs door de Rays opgeroepen en speelt erg goed. De laatste geruchten sommen de Indians, Nationals, Braves, Pirates en Phillies op als de grootste gegadigden voor de diensten van Upton. De Phillies worden bovendien gezien als de grootste geïnteresseerde in Hunter Pence van de Astros. Ze zullen in die trade echter wel afscheid moeten nemen van hun grootste talent: Domonic Brown.

UPDATE: Bernadina genoemd in trade talks met de Twins
Roger Bernadina wordt door Ken Rosenthal van Fox Sports genoemd als één van de spelers in een mogelijk ophanden zijnde trade tussen de Nationals en Twins. In die trade zouden Bernadina en closer Drew Storen naar Minnesota gestuurd worden en zou Denard Span de omgekeerde weg bewandelen. Ik houd jullie uiteraard op de hoogte!

Over sebvisser
Marketing Manager van de KNBSB, Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands, speler van DSS/Kinheim.

One Response to Recent transactions [UPDATE: Bernadina naar Twins?]

  1. Pingback: Trade deadline roundup: Bernadina stays put, demoted to Triple-A « All Bases Covered

Plaats een reactie