Playoff Preview: Wild Card edition


Speciaal voor de playoffs is All Bases Covered terug! Met een preview op de Wild Card Games die vanavond/vannacht gespeeld worden.

Dit jaar doen er voor het eerst niet acht, maar tien teams mee aan de playoffs. Dit gebeurt dankzij de beslissing die MLB Commissioner Bud Selig nam voor aanvang van het seizoen. Het playoff systeem werd uitgebreid met een extra Wild Card in beide leagues. Major League Baseball besloot hiertoe om de spanning aan het eind van het seizoen te laten stijgen en om Football, verreweg de populairste sport in Amerika, achterna te gaan met de one-game playoff. Het voordeel van de spanning hebben we meegemaakt. Tot op de laatste dag waren verschillende races nog onbeslist. Het nadeel van het nieuwe systeem is dat men van mening is dat een one-game playoff geen eerlijke afspiegeling geeft van de kwaliteiten van beide teams. We zijn in het honkbal gewend om de krachtsverschillen in de playoffs te testen aan de hand van best-of series, maar in een one-game playoff zal de factor ‘geluk’ een grote rol spelen. Vanavond gaan we zien hoe groot.

National League: Atlanta Braves vs. St. Louis Cardinals
De regerend kampioen tegen de jonge Atlanta Braves. Net als vorig seizoen pakken de Cardinals de Wild Card en hopen zij ver te komen in de playoffs. Ze stuiten echter op de Braves, die het betere record hadden en daarom al een tijdje wisten dat zij de playoffs zouden bereiken. In deze wetenschap konden zij hun rotation opzetten voor deze beslissingswedstrijd en beschikken zij over de ‘hottest pitcher in baseball’. Kris Medlen start de wedstrijd voor de Braves en laat dit nu net een combinatie zijn die net een record heeft verbroken voor meeste wedstrijden op rij gewonnen gestart door dezelfde pitcher. De laatste 23 keer dat Medlen startte, wonnen de Braves. Medlen is dit seizoen 10-1 met een ERA van 1.57. Hij begon het seizoen bovendien als reliever en is dus nog relatief vers.

Tegen de Cardinals is Medlen ook vaak succesvol geweest. De Cardinals slaan slechts .213 op de righty en sloegen nog nooit een home run. Dat Medlen een grote rol gaat spelen, lijkt zeker. Het is alleen de vraag of de playoff-kriebels hem geen parten gaan spelen. Het is namelijk zijn eerste outing in de playoffs. Als hij zijn vorm weet door te zetten, wordt het een lastige avond voor de Cardinals.

De Cards sturen Kyle Lohse naar de heuvel, die zelf ook een heel aardig seizoen heeft gedraaid. Lohse zette career highs in wins, ERA, innings pitched en strikeouts en eindige 16-3 met een 2.86 ERA. In zijn enige start tegen de Braves kreeg hij echter vijf punten tegen in vijf innings. En dat lijkt een trend te zijn, want de Braves weten hem altijd goed te raken. Zij slaan .316 op hem en zeven spelers hebben al eens een home run geslagen.

In mijn ogen zijn de Braves (vanavond om 11 uur) huizenhoog favoriet in deze matchup, zeker in de wetenschap dat zij een sterke bullpen hebben, met aan het hoofd supercloser Craig Kimbrel. Ik verwacht dan ook een overwinning voor Atlanta, met een speciale rol weggelegd voor backup catcher David Ross, vervanger van Brian McCann in de lineup vanavond.

American League: Texas Rangers vs. Baltimore Orioles
De andere finalist uit de World Series van vorig seizoen staat dit jaar ook in de Wild Card Game. De Texas Rangers zijn op papier dan ook favoriet in deze Wild Card Game, maar ze moeten het wel opnemen tegen de Baltimore Orioles. De O’s hebben onder leiding van manager Buck Showalter een sprookjesachtig seizoen gedraaid. Lange tijd bleven zij in de race om de division title en de Wild Card, maar iedereen wist het zeker: ze zouden dit nooit vol kunnen houden. Toch bleven zij tot op de laatste dag kansrijk in de playoff race en pakten zij uiteindelijk dus de Wild Card.

Nu moeten zij het opnemen tegen Yu Darvish en de Rangers. De Japanner heeft nog nooit tegen de Orioles gegooid, maar kende een sterk rookie season. Hij won 16 wedstrijden en wist zijn ERA onder de vier te houden. Bij de O’s is Joe Saunders de starter. Hij kwam vlak voor de trade deadline over van de Diamondbacks, waar hij een teleurstellend seizoen kende. Voor de O’s ging hij in een ruime maand 3-3 met een ERA van 3.60. Tegen de Rangers heeft hij nooit veel succes gehad. In zijn tijd bij de Angels kwam hij ze vaak tegen en de statistieken spreken boekdelen: De Rangers slaan .360 op hem met negen home runs. Hij moet vooral oppassen voor Ian Kinsler, want die slaat 10-24 (.417) op hem met vier home runs.

Op papier dus duidelijk een voordeel voor de Rangers, maar we hebben vaker gezien dat teams die dankzij een goede tweede helft van het seizoen via de Wild Card doorstomen naar de World Series. Op dit moment zijn de O’s beter in vorm dan de Rangers. Waar Baltimore zes van hun laatste tien wedstrijden wonnen, lukte het Texas slechts drie keer.

Ik verwacht vannacht (half drie Nederlandse tijd) een wonderbaarlijke wedstrijd, waarin de Rangers (volgens mijn ratio) zouden moeten winnen, maar de Orioles in extra innings wel eens aan het langste eind zouden kunnen trekken (instinct).

De winnaars van de Wild Card Games nemen het in de Division Series op tegen de teams met de beste records uit de league, respectievelijk Washington (NL) en New York (AL). Het zou dus zo maar eens kunnen dat deze series onderlinge strijden worden tussen division rivals. De andere series gaan tussen Detroit en Oakland (AL) en Cincinatti en San Francisco (NL).

Alvast veel kijkplezier!

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: