ABC’s Book Corner: Charisma


Ze hoefden maar even de keel te schrapen en iedereen hield zijn mond en luisterde. Charismatische sprekers. John Kennedy, Barrack Obama en Bill Clinton. Ze konden over hun droom vertellen (Martin Luther King) of het Kwaad verkondigen (Adolf Hitler), de toehoorders lieten zich overtuigen. Charisma. Je hebt het of je hebt het niet.

Charismatische sporters praten minder, maar zorgen er door hun aanwezigheid en hun uitstraling voor dat de prestaties van een heel team naar een hoger niveau getild worden. Michael Jordan, Babe Ruth, Joe DiMaggio, Roberto Clemente.

Je stond al met 1-0 voor, als je met hem in je elftal in de spelerstunnel stond te wachten.” werd er over Ruud Gullit gezegd.

De meest charismatische baseball persoonlijkheid was een goede speler, maar niet de beste. Hij speelde nooit in de Major League. Door zijn huidskleur. Hij was speler, coach en scout maar vooral later de verteller van “hoe het toen was” in de Negro Leagues. Zijn naam: Buck O’Neil. Een man die uiterlijk leek op Nelson Mandela en Kofi Anan, één en al charisma .

Kijk maar:

Ken Burns maakte in 1994 de DVD- Serie “Baseball”, over de geschiedenis van de sport.

Over de Negro league, de baseball league die er kwam na een “Herenakkoord” tussen de eigenaars van de clubs zo rond 1885 (geen negers in de Major Leagues) komt Buck O’Neil aan het woord. Zo’n beetje de enige die nog uit eigen ervaring hierover kon vertellen.

Tien jaar later, hij is dan 93, is hij echt de laatste getuige. Hij zit niet in een verzorgingshuis. Hij woont in Kansas City maar is zelden thuis. Hij vliegt van hot naar her om overal in Amerika en op de radio of televisie te vertellen over die tijd tussen 1920 en 1950, de glorietijd van de Negro League.

Joe Posnanski, journalist van de Kansas City Star, vergezelt hem op zijn reizen in het seizoen 2005. In 2007 verschijnt het boek:

*** The Soul of ***
Baseball
A Road Trip Through
Buck O’Neil’s America


Sterke teams hadden ze, in de Negro League. In een oude bus, waar ook vaak in geslapen werd, trokken ze op het platteland van stadje naar stadje. ’s Avonds een wedstrijd tegen een plaatselijk team, zes dagen per week, maar niet op zondag. Dan speelden ze in de grote stad tegen een ander Negro League Team. De kerkdienst werd een uur vervroegd en vervolgens een doubleheader voor volle tribunes. De Kansas City Monarchs tegen de Homestead Grays, dat was zoiets als de Yankees tegen de Red Sox. Het niveau? Minstens zo goed als in de Major Leagues, volgens Buck. Na het gewone seizoen speelden ze vaak tegen elkaar, de beste blanken tegen de beste Negro Leaguers. “Barnstorming” heette dat; in het tijdperk vòòr de televisie wilden de fans “live” hun helden zien. Meestal verloren de blanke Major Leaguers.

Jackie Robinson. Josh Gibson, Satchel Page ,Willie Mays maar ook Count Basie en Louis Armstrong, Buck kende ze allemaal en zij kenden Buck. Baseball en Jazz, dat was zijn leven.

Buck gaf de mensen geen hand. Ontmoette hij iemand, dan was het “Give it up” en volgde er een omhelzing. Bij de vrouwen duurde die wat langer dan bij de mannen en bij knappe jonge vrouwen weer ietsje langer dan bij knappe oudere vrouwen. Een charmeur tot het einde. Of hij zei: “I am Buck O’Neil, what’s your name?” altijd volgde er een gesprek en een lach.

Zo goed kunnen honkballen, de beste vertegenwoordiger zijn van het “Black Ball”, nooit in de Major Leagues gespeeld, geen erkenning gekregen. Dat kon toch eigenlijk niet.

In 2006 wilde “The Baseball Hall of Fame” wat goed maken. Een aantal grote Negro League spelers en anderen die over het hoofd waren gezien, zouden in de Hall of Fame gekozen worden. Zeventien mensen werden gekozen. Buck kwam 2 stemmen te kort. Was Buck verbitterd? Het antwoord leek wel een gedicht;

Where does bitterness take you?

To a broken heart?

To an early grave?

When I die

I want to die from natural causes

Not from hate

Eating me up from the inside.

Een jaar later overleed Buck “from a natural cause”.

Kees Wijdekop

The Soul of Baseball: A Road Trip Through Buck O’Neil’s America 
Posnanski, Joe|03/2008 |€ 16.99 
ISBN: 9780060854041|US Edition|
Trade Paperback

Verkrijgbaar bij: http://www.abc.nl

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: