ABC’s Book Corner: Baseball Diaries


Het beste boek dat ik ooit gelezen heb!” zei Mickey Mantle toen de eerste biografie over hem verscheen. Daar viel niets tegen in te brengen, het was namelijk ook het eerste boek dat “the Mick” in zijn leven las. Baseball spelen en boeken lezen was geen goede combinatie, zo’n 60 jaar geleden. Veruit de meeste spelers werden professional na een paar jaar highschool, studeren kwam niet op de eerste plaats. Een kleine minderheid had een college bezocht en als daar eens iemand bij zat die een boek las, dan was dat een “weirdo”.

Jim Brosnan was zo’n rare: hij kon goed pitchen, ging naar college, droeg een bril en kreeg daarom de bijnaam “professor”. Hij had niet alleen leren lezen maar hij kon ook schrijven. Brosnan hield een dagboek bij toen hij in 1959 bij de Cincinnati Reds speelde: “The Long Season”. Voor het eerst kreeg de fan een kijkje in de keuken van de Major League. Het was in zijn boek allemaal heel erg braaf, geen schandalen. Jim had daarna nog een mooie carrière.

Helemaal niet braaf was het boek van Jim Bouton, “Ball Four”.
Bouton, pitcher bij de Yankees rond 1960, gooide elke bal zo hard mogelijk. (Dat was de stijl in die tijd. Als werper hoorde je de slagman uit te dagen. Deed je dat niet, dan was je een “ pussy”, een “watje”.) Hij kreeg last van zijn arm, het onvermijdelijke gevolg van deze manier van pitchen. Met een knuckleball, als junkball pitcher ( dus als een “pussy”) knokte hij zich in 1969 terug in de Major League bij de Seattle Pilots. Hij hield in dat seizoen ook een dagboek bij, maar het waren vooral de herinneringen aan zijn tijd bij de Yankees die voor ophef zorgden. Als de fans misschien nog dachten dat de spelers met een slaappilletje op van de zenuwen om negen uur onder de dekens kropen (O jee, morgen tegen Cleveland!) dan waren ze nu door Bouton definitief uit de droom geholpen. ’s Avonds haalden de boys onder leiding van The Mick himself veel ondeugende dingen uit, dames en drank, voor de details moet je het boek maar zelf lezen. Jim Bouton verdiende veel geld, maar hij lag er natuurlijk helemaal uit. Nooit meer uitgenodigd bij oldtimers wedstrijden; toen reporters de mening van Mantle over het boek vroegen, was het antwoord: “ Jim Who??”

Het opschrijven en publiceren van je ervaringen als profhonkballer werd populair. Een recente bestseller is:
The Bullpen Gospels

Major League Dreams of a Minor League Veteran.
Dirk Hayhurst, vijfdejaars prof, weet niet wat hij moet doen. Het is begin april, springtraining is voorbij. Het goede nieuws is dat hij niet, zoals veel leeftijdgenoten, ontslagen is door de San Diego Padres, het slechte nieuws is dat hij weer geen promotie maakt naar het AA -niveau. Hij denkt aan opgeven, zijn studie afmaken, naar huis terug gaan.

Waarschijnlijk kent Dirk zijn baseball klassiekers: de vader van Ty Cobb zei, toen hij hoorde dat Ty profhonkballer wilde worden:” Don’t come home a failure”. Bij Dirk thuis is het één en al “failure”. Vader arbeidsongeschikt en depressief, broer alcoholist en gewelddadig, moeder probeert de zaak bij elkaar te houden door te doen alsof er niets aan de hand is.

Hij besluit dus toch maar weer aan een seizoen op het A-niveau te beginnen. Lange nachtelijke busritten, slechte hotels, junkfood, veel kleedkamerhumor, subcategorie platte onderbroekenlol, over al die dingen schrijft hij. Profhonkbal lijkt toch niet de ideale plaats voor gevoelsmensen.

Als het hierbij zou blijven, was het boek geen succes geworden. Hayhurst schrijft echter ook over zijn twijfels, over hoe het nou verder moet met hem. Ontmoetingen met fans die er slecht aan toe zijn en veel gesprekken doen hem inzien: baseball is ook voor een prof niet het belangrijkste in het leven, het is niet de oplossing voor je problemen. Belangrijker is het om een echt mens te zijn die om anderen geeft.

Er is een happy end: Dirk vindt de liefde, bereikt de Major League, met de familie komt het ook nog allemaal goed en hij is nu een succesvol schrijver.

Aanbevolen, vooral voor degenen die de slogan “Baseball, I live for this” letterlijk nemen.

Kees Wijdekop

The Bullpen Gospels: Major League Dreams of a Minor League Veteran 
Hayhurst, Dirk|04/2010 |€ 17.99 
ISBN: 9780806531434|US Edition|
Trade Paperback

Ball Four 
Bouton, Jim|07/1990 |€ 18.99 
ISBN: 9780020306658|US Edition|
Trade Paperback

Verkrijgbaar bij: www.abc.nl

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: