Will 2012 be the breakout year for Kenley Jansen?


Onderstaand stuk komt deze week uit in het Playball Journal.

Wij Nederlanders kennen hem al jaren. We maakten voor het eerst kennis met hem als catcher tijdens de World Baseball Classic van 2009 toen hij met geweldige aangooien indruk maakte in de wedstrijden tegen de Dominicaanse Republiek.

De Los Angeles Dodgers, de organisatie waarvoor hij op dat moment al speelde, besloten hem in het seizoen dat daarop volgde vanwege zijn sterke arm uit te proberen op de heuvel. Jansen speelde later dat jaar ook tijdens het WK met het Nederlands team ook mee als pitcher, maar kon toen nog niet overtuigen. Na veel hard trainen en werken aan zijn mechanics, gooide Jansen in 2009 uiteindelijk 11 2/3 innings. Zijn ERA was hoog (4.63), maar dat kwam ook omdat hij 11 keer vier wijd gooide, iets dat volgens de organisatie toe te schrijven was aan zijn onervarenheid. Wat veel hoop gaf, waren de 19 strikeouts die Jansen gooide. Na afloop van het seizoen werd hij door de Dodgers naar de Arizona Fall League gestuurd om meer ervaring op te doen als pitcher. Zijn harde werk wierp zijn vruchten af, want hij werd door de Dodgers toegevoegd aan het 40-man roster. Na een sterke maand april in de Single-A, werd hij in mei opgeroepen naar het Double-A team van de Dodgers. Daar deed hij het zo goed (4-0 met een ERA van 1.67 en 50 strikeouts in 27 innings) dat hij werd geselecteerd voor de Southern League All-Star Game.

Major League
Vlak daarna, op 23 juli 2010, wordt Jansen opgeroepen naar de Los Angeles Dodgers, waarvoor hij een dag later zijn debuut maakt in een wedstrijd tegen de New York Mets. Hij gooide in een perfect inning en maakte van de drie slagmensen er twee uit met drie slag. De volgende dag werd hij door manager Joe Torre ingezet als closer en pakt hij zijn eerste Major League save. Hij liet dus een goede eerste indruk achter en bleef de rest van het seizoen in de Major League. Uiteindelijk kwam hij uit in 25 wedstrijden voor de Dodgers waarin hij in 27 innings tot een ERA van 0.67 (!) kwam, 1 wedstrijd won, 41 strikeouts gooide en 4 saves pakte. Als pitcher in de National League kwam zijn verleden als slagman ook nog twee keer goed van pas. Zijn eerste keer aan slag kreeg Jansen vier wijd en in zijn eerste netto slagbeurt sloeg Jansen zijn eerste hit. Hij zou hierna niet meer aan slag komen, waardoor hij het seizoen eindigde met een slaggemiddelde van 1.000.

In 2011 was Kenley stiekem één van de beste relievers in de Majors. Het was een seizoen waarin de Dodgers het als team niet erg goed deden, maar Jansen zelf kwam na een slow start op gang en excelleerde. In 53.2 innings kwam hij tot een ERA van 2.85 en gooide hij maarliefst 96 keer drie slag. Zijn K/9 ratio (het aantal keer drie slag dat hij gemiddeld per wedstrijd zou gooien als hij 9 innings zou gooien) van 16.1 is een nieuw record voor relievers. Hij verbrak daarmee het record van een andere reliever die tijdens de WBC van 2009 een grote rol speelde: Carlos Marmol.

Ondanks deze prachtige prestaties is hij bij het grote publiek nog niet erg bekend in de Verenigde Staten. Dit jaar moet daar verandering in komen. De Dodgers werden overgenomen door een groep nieuwe eigenaren, met daarin onder andere voormalig basketbal ster Magic Johnson, en zitten in een positieve vibe. Die vibe wordt ook op het veld tentoon gespreid. Na tien wedstrijden zijn de Dodgers 9-1 en dat terwijl Kenley Jansen, de belangrijkste set up man voor closer Javy Guerra, nog niet eens echt in vorm is.

Jansen kwam tot nu toe zes keer op de heuvel en kreeg daarin al twee home runs tegen. Zijn ERA is 5.14, maar hij heeft al wel twee wins te pakken. Net als vorig seizoen heeft hij dus wat opstartproblemen, maar laten we hopen dat hij zijn vorm snel terug kan vinden. In zijn laatste outing (zondag 15 april) gooide hij tegen de Padres in elk geval een perfect inning. Met Matt Kemp in vorm, hij sloeg al zes home runs en heeft een slaggemiddelde van .489, een degelijke pitching staff met Clayton Kershaw als ace en een sterke bullpen, mogen we de Dodgers op zijn minst inschatten als gevaarlijke outsiders voor de titel in de altijd onvoorspelbare NL Western Division. Als zij het dit jaar goed blijven doen, zal Amerika kennis maken met het fenomeen Kenley Jansen.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: