ABC’s Book Corner: In Holland it’s Honkbal


“Van alle landen waar baseball gespeeld wordt, heeft het spel alleen in Holland een andere naam. In Holland it’s Honkbal!”

Deze zinnen stonden in het enige baseball tijdschrift dat in de jaren zestig in ons land te koop was: “Baseball Digest”. Nu weten wij waarom de sport bij ons honkbal heette. De vader van de honkbalsport, J.C.G. Grasé, dreef altijd de spot met het in zijn ogen onnodig gebruik van Engelse uitdrukkingen. Hij was een purist. Vandaar dat het in het Nederlands werd: honkbal, slag, wijd, schijn en binnenhoog.

Het is één van de vele wetenswaardigheden die staan in het prachtig geïllustreerde en zeer luxe uitgevoerde jubileumboek:

“Honderd jaar KNBSB. Eeuw met gouden glans”
Wat een mooi cadeau voor de jubilaris, dat behaalde wereldkampioenschap! In de eerste 25 bladzijden van het boek wordt er terecht uitvoerig aandacht aan besteed.

Dan volgt er, verdeeld in zes periodes, de complete geschiedenis van een eeuw honkbal/baseball en zestig jaar softbal in ons land. Bij elke periode, onder de titels “kopstukken” en “uitgelicht” is er een profiel van markante oud-honkbal/softbal mensen en een overzicht van de ontwikkelingen van het spel in de verschillende regio’s. Veel nog niet bekende foto’s. Mooi geschreven. Joop Köhler en zijn collega’s hebben er een prachtboek van gemaakt. Bestuursperikelen, scheidsrechters, medische begeleiding, coachwisselingen, alle facetten krijgen ruimschoots aandacht.

Helemaal nieuw voor mij was het feit dat er in de zomer van 1944 in Amsterdam en Haarlem nog een competitie afgewerkt werd. De nationale sportheld, voetbal- en honkbalinternational Cor Wilders staat in honkbaltenue prominent op de cover van het nationaalsocialistische, dus foute, tijdschrift “Sport” van 15 mei 1944. In het vijfde oorlogsjaar! Opmerkelijk.

“Baseball “ werd dus in het begin van de twintigste eeuw “honkbal”. Na de fusie met de softbalbond in 1971 kwam de naam baseball weer terug: Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond, de KNBSB. Er zijn meer verschillen tussen honkbal en het moderne baseball dan de naam alleen.

Honkbal was: één of twee keer per week trainen en in het weekend één, later twee wedstrijden. Dat alles natuurlijk naast je baan of studie. Honkbal was: Nederland – Cuba 0-14.
Baseball is: een competitie van 42 wedstrijden in de hoofdklasse, play-offs, trainingsstages in Florida, full en semi-professionals , Nederland – Cuba 2-1. Nederland wereldkampioen!

En dan die rare paradox. Bij honkbal: matig spelniveau en goed bezette tribunes. Bij baseball: hoog spelniveau en in de hoofdklasse een handjevol toeschouwers.

Dit boek is een “Must-Read” voor elke honk- en softbal liefhebber . Het mag bij niemand ontbreken op de boekenplank en zeker niet bij de generatie die nog een boekenkast heeft, de babyboomers. Voor hen zijn de mooiste stukken de interviews met hun eigen “Boys and girls of summer”: Henk Keulemans, Hudson John, Nol Houtkamp, Ineke Mulder, Marcel Joost en al die andere coryfeeën . Het is een sentimental journey naar dertig, veertig, vijftig jaar terug, naar de Gouden Jaren van de sport. Lezend in dit boek kun je heerlijk wegzwijmelen , het is pure nostalgie en je ziet weer voor je hoe honkbal toen was:

Honken bezet, laatste inning, de stand is gelijk. Grote ogen, grote passen: Hamilton op weg naar het slagperk. Op de volle tribunes een aanzwellend geroezemoes. Iedereen voelt het. Nu gaat het gebeuren!

Kees Wijdekop

Jubileumboek: Eeuw met gouden glans
Te koop voor 32,50 euro, exclusief verzendkosten.
Bij: http://www.knbsb.nl

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: