30 teams in 30 days: Minnesota Twins


De Minnesota Twins hadden in 2011 een seizoen dat ze graag snel zullen vergeten. Een jaar nadat ze 94 overwinningen hadden en voor de tweede keer op rij de AL Central titel pakten, wonnen de Twins slechts 63 wedstrijden en werden ze kansloos laatste in de divisie. Het was hun slechtste seizoen sinds 1999.

2011: Few highlights

Met zo weinig overwinningen kan het ook haast niet anders, maar de Twins waren vorig jaar op elk vlak matig tot slecht. Aan slag hadden de Twinkies weinig succes. Ze scoorden maar 619 runs, waarmee ze maar twee teams achter zich lieten. Hun on base en slugging percentage (.306 en .360) waren op één team na het slechtste en ze sloegen de minste home runs van alle teams in de American League. Grootste tegenvallers waren de M&M boys, Justin Morneau en Joe Mauer. Door blessures kwamen ze gezamenlijk tot maar iets meer dan 600 at bats. Morneau had vooral te kampen met een hersenschudding, die hem later in het seizoen ook weer parten speelde. Mauer was in het begin van het seizoen nog herstellende van zijn knie operatie en kon pas in juni zijn seizoensdebuut maken.

Ook met de starting pitching kende manager Ron Gardenhire de nodige problemen. Ze kwamen over het algemeen niet diep in de wedstrijden en kwamen daardoor maar als staff maar tot 961 innings. Tel daarbij slechts 80 quality starts en een collectief ERA van 4.64 bij op en het is duidelijk waarom de Twins zo weinig wonnen. Om het allemaal nog erger te maken deed de bullpen het nog minder. Met een ERA van 4.51 hadden zij het slechtste verdiende punten gemiddelde in de American League en gooide zij minder strike outs dan welke andere bullpen dan ook.

Toch had het hoogtepunt van de Twins in 2011 te maken met een pitching performance. Op 3 mei gooide Francisco Liriano de vijfde no-hitter in de geschiedenis van de Twins. Het was geen vlekkeloze no-no, want zes slagmensen kwamen op het honk met een vrije loop. Ander hoogtepunt was de 600e home run van Jim Thome.

2012: Not looking great

Er valt nogal wat vooruitgang te boeken in Minnesota na het dramatische seizoen van vorig jaar. Als General Manager is Terry Ryan is teruggekeerd, die de functie hiervoor van 1994 tot 2007 bekleedde. Ryan moet het in ieder geval doen zonder drie spelers die al jarenlang bij de Twins speelden. Closer Joe Nathan is vertrokken naar Texas, Jason Kubel gaat outfield spelen in Arizona en Michael Cuddyer gaat datzelfde doen in Colorado. Werk aan de winkel voor de Twins dus.

Als vervangers voor de twee vertrokken veldspelers werden Ryan Doumit en Josh Willingham gehaald. Willingham gaat, in tegenstelling tot wat je in de depth-chart ziet, linksveld spelen. Doumit zal vooral gaan DH’en maar kan ook als catcher, eerste honkman en rechtsvelder uit de voeten. In de bullpen wordt het Matt Capps die de rol van closer op zich neemt. Verder zien we een nieuwe man als korte stop. Japanner Nishioka viel zo verschrikkelijk tegen dat hij inmiddels al in Minor League camp zit en Jamey Carrol krijgt nu de kans om de fulltime shortstop te worden.

De Twins zullen het dit jaar wat beter gaan doen dan vorig jaar, al is het alleen maar doordat Morneau en Mauer relatief fit aan het seizoen beginnen. Buiten die twee, hebben de Twins echter amper slagkracht in huis. Willingham is wel een man man met power en ook Doumit kan de bal goed raken, maar voor de rest zijn het vooral contact hitters. De starting pitching is nog altijd shaky en de bullpen is er ook niet echt op vooruit gegaan. Zo slecht als vorig jaar zullen ze niet zijn, maar ik zie ze niet boven de vierde plaats uitkomen in de AL Central.

Advertenties

Over mischavisser
Baseball player at Amsterdam Pirates

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: