30 teams in 30 days: Chicago White Sox


De White Sox hadden voorafgaand aan het seizoen de hoop dat zij mee zouden kunnen doen om een plekje in de playoffs. Slugger Adam Dunn werd aangetrokken en de long-time Sox Konerko en Pierzynski werden geresigned. Contenders zijn ze nooit geworden, daarvoor waren de Tigers te sterk, maar de White Sox zelf vooral te zwak. Uiteindelijk kwamen ze, net als de vier andere teams in de AL Central, niet tot een winning record.

2011: Rough year

Onder leiding van manager Ozzie Guillen kwamen de South Siders uiteindelijk niet verder dan een record van 79-83. Terwijl de White Sox normaal gesproken bekend staan als een krachtige slagploeg, waren zij juist de hoofdschuldige voor het matige seizoen. Met name Adam Dunn, die juist was aangetrokken om de punten binnen te slaan, viel verschrikkelijk tegen. In zijn eerste wedstrijd sloeg hij nog wel een home run met 4 RBI, maar later diezelfde week lag hij met acute blindedarmontsteking in het ziekenhuis. Hij heeft zijn swing daarna niet meer terug gevonden en had met .159/.292/.277 misschien wel het slechtste seizoen ooit in de live ball era. Niet alleen Dunn viel vies tegen, ook Alex Rios en Gordon Beckham droegen bij aan de matige slagprestaties van de White Sox. Vanaf augustus kreeg outfielder Alejandro De Aza een kans om zich te bewijzen en greep deze met beide handen aan. Geholpen door een BABIP van .403 kwam hij in ruim 150 slagbeurten tot een slaggemiddelde van .329.

De pitching van Chicago was redelijk. Jake Peavy was vooral aan het herstellen van zijn blessure en kwam tot 19 starts. De rest van de staff deed het wel aardig, maar hun gecombineerde ERA van 4.19 was niet erg inspirerend. Ze bewezen zichzelf een goede dienst door het minst vaak vier wijd te gooien in de American League, maar daar stond weer tegenover dat ze bijna de meeste hits opgaven. In de bullpen was het closer Sergio Santos die het beste jaar had. In zijn eerste jaar als closer pakte hij 30 saves en leek daarmee ook voor het volgende jaar de closer rol te hebben bemachtigd.

2012: Rebuilding?

In het vorige offseason gaf GM Kenny Williams een franchise record $127 miljoen uit aan nieuwe spelers, om daarmee weer tot het grote succes van 2005 te komen. Nu duidelijk is dat die enorme som niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd, lijkt Williams het even niet meer te weten. Grote man Mark Buehrle raakte hij kwijt aan de Miami Marlins, evenals manager Ozzie Guillen. Met het vertrek van die tweede zal hij een stuk minder moeite hebben, ze lagen nogal eens met elkaar in de clinch de afgelopen jaren.

Williams gaf in eerste instantie aan dat de White Sox gewoon weer willen meestrijden om de titel, waarna hij op zijn woorden terugkwam en door liet schemeren dat er aan een nieuw team gebouwd zou gaan worden. Closer Sergio Santos, die nog een aantal vast lag, werd plotseling weggetrade naar Toronto voor een pitching prospect. Daarna werd ook Carlos Quentin weggestuurd voor twee matige prospects uit het sterke farm system van San Diego. Dat Williams echt een beetje de kluts kwijt is bleek wel uit het feit dat hij pitcher John Danks, die in de belangstelling stond van meerdere teams, een vijfjarig contract gaf ter waarde van $65 miljoen.

Het is nu aan de nieuwe manager, Robin Ventura, om er wat van te maken in Chicago. Hij zal het grotendeels moeten doen met dezelfde spelers als vorig jaar, want de White Sox hielden zich verder erg koest op de free agent markt. Alejandro De Aza heeft een plekje afgedwongen in het outfield en hetzelfde geldt voor de Cubaan Dayan Viciedo. Voor de rest zien we overal dezelfde namen als vorig jaar in de depth chart van Chicago. In de pitching staff heeft Chris Sale het vrijgekomen plekje van Buehrle ingenomen en krijgt de jonge Addison Reed misschien de kans om vanaf het begin van het jaar te gaan closen.

Het was al met al dus een vreemd offseason voor de White Sox en ik heb mijn twijfels of ze het met dit team de Tigers lastig kunnen gaan maken. Dat Adam Dunn weer een beetje terugkomt kan haast niet anders en Gordon Beckham laat goede dingen zien in spring training, maar het team blijft met de nodige vraagtekens zitten. Kenny Williams zal voor zichzelf een duidelijk besluit moeten maken wat hij met zijn team aan wil, want van rebuilden is nog niet echt sprake en dat hij beschikt over het slechtste farm system van de MLB is ook niet erg hoopgevend voor de toekomst.

Advertenties

Over mischavisser
Baseball player at Amsterdam Pirates

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: