ABC’s Book Corner: The Best Baseball Story Ever?


“Can you give me a quote, Joe?”, vraagt de journalist, pen in de hand, zijn notebook open. Joe dicteert: “White Sox, altijd lastig…mijn prestaties zijn minder belangrijk dan de winst… het team, daar gaat het om….bla,bla bla bla”.

Zo gingen de interviews met baseballspelers tot diep in de jaren zestig. Precies zoals Joe (of Mickey, of Roger, of welke ster dan ook) het wilde. Zo kwam het ook in de kranten, anders werd Joe boos. Dan praatte hij niet meer met de journalist en voor een beatreporter was dat heel erg. De sterren vertelden wat ze kwijt wilden, onaangename en pijnlijke zaken bleven “onder de pet.” De spelers waren onaantastbare helden, iedereen was gek op ze. Het liedje “Joe, Joe DiMaggio, we want you on our side” werd een tophit.

1966. Joe is vijftien jaar geleden gestopt met honkballen en de liefde van zijn leven, Marilyn Monroe, is bijna vier jaar dood. Hij woont met zijn zuster in het ouderlijke huis in San Francisco. Gay Talese is een jonge journalist en hij wil een stuk over DiMaggio schrijven. Joe zegt hem te willen ontvangen en Talese gaat naar San Francisco. Dan heeft de ster er opeens geen zin meer in. Telefoontjes en brieven worden niet beantwoord en als de journalist uiteindelijk naar Joe’s restaurant gaat, schreeuwt deze hem toe: “You are invading my rights. I did not ask you to come (…) Get your lawyer!”

Via een vriend van DiMaggio, de oud-speler Lefty O’Doul, slaagt Talese er uiteindelijk in om contact te leggen met Joe. Hij volgt hem een aantal dagen en publiceert zijn verhaal in het tijdschrift “Esquire”. Het is een sensatie.

Van de onaantastbare held is niets meer over. Talese schrijft over een eenzame man, die zijn dagen doorbrengt met golfen en het bezoeken van diners, waar hij zich laat fêteren. ’s Avonds laat hij zich naar een bar rijden, waar zijn “groupies” zich verzameld hebben: mannen, die hun status ontlenen aan het feit dat zij de grote DiMaggio kennen en die graag hun persoonlijkheid inleveren om alleen maar in zijn nabijheid te mogen zijn.

Joe blijkt in werkelijkheid een nare man te zijn, tegenwoordig zouden we zeggen megalomaan, honderd procent op zichzelf gericht. Maar ja, wees eerlijk, is dat niet een voorwaarde om de absolute top te bereiken? Leo Durocher schreef het al: “Nice guys finish last”, dat is echter weer een heel ander boek!

Het door Talese geschreven profiel “The Silent Season of a Hero” wordt beschouwd als een keerpunt. Prachtig geschreven, een heel mooi einde ook. Het begin van de moderne sportjournalistiek. In het jaar 2000 werd het door David Halberstam en Glenn Stout gekozen tot het allerbeste sportverhaal van de twintigste eeuw. (The Best of the Best!) Of dit terecht is? Oordeel zelf.. Het staat hier online.

Wil je meer weten over Joe DiMaggio, zoon van een Siciliaanse visser , houder van het record dat waarschijnlijk nooit meer verbroken wordt, de 56 Game Hitting Streak in 1941, de beroemdste Amerikaan in de jaren veertig, getrouwd met de beroemdste vrouw, Marilyn Monroe? Lees dan dit boek van Richard Ben Cramer:

Joe DiMaggio. The Hero’s Life.

Verkrijgbaar bij http://www.abc.nl

Kees Wijdekop

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: