30 teams in 30 days: Seattle Mariners


2011 was een jaar van verandering bij de Mariners en dat veranderingen lang niet altijd vlekkeloos verlopen bleek al vrij snel. In het totaal speelde er dit jaar bij Seattle maar liefst 18 rookies mee in het team van de nieuwe manager Eric Wedge. De rookies deden het met wisselend succes, maar konden niet voorkomen dat de Mariners op de laatste plaats in de AL West eindigden, met een record van 67-95.

2011: Rookie call-ups & veteran underperformers

Het kan al die debutanten natuurlijk niet kwalijk worden genomen dat de Mariners zoveel wedstrijden verloren. Spelers als Milton Bradley, Chone Figgins en zelfs Ichiro Suzuki mogen zichzelf wel achter de oren krabben en zichzelf deels verantwoordelijk houden voor de slechte prestaties van het team. Seattle was dead-last in de hele MLB in de ‘triple slash line’ stats: average (.233), on base percentage (.292) en slugging (.348).

De meest opvallende underperformer was Ichiro. De Japanner wordt al een dagje ouder, maar in 2011 was hij absoluut niet zichzelf. Voor het eerst sinds zijn komst naar de Mariners wist hij geen .300 en meer dan 200 hits te slaan. Nu zijn dat natuurlijk ook wel hoge eisen, maar met .272 en 171 hits kwam Suzuki niet eens in de buurt van zijn normale stats. Een verklaring voor zijn terugval is vrij snel gevonden, zijn BABIP (batting average on balls in play) nam ruim 50 punten af ten opzichte van vorig jaar toen hij nog een slaggemiddelde van .315 had. Soms valt een lager BABIP te wijten aan pure pech, maar dat hij meer dan ooit de bal in de lucht sloeg en dat 14% van die hoge ballen in het infield bleven, is toch wel iets zorgelijker.

In juni werd top prospect Dustin Ackley opgeroepen en hij had gelijk impact. Met het arriveren van Ackley in Seattle hadden de fans van de M’s gelijk weer iets om naar uit te kijken als ze aan slag kwamen. Ondanks een dipje aan het eind van het seizoen kwam hij op een zeer respectabel slaggemiddelde van .273 in zijn rookie jaar. Hij werd daarmee gelijk de meest waardevolle position player van de Mariners en kreeg een aantal stemmen in de AL ROY verkiezing.

De starting pitching van de Mariners was redelijk solide met een collectief ERA van 3.90. Dit was vooral te danken aan ‘King’ Felix Hernandez en rookie Michael Pineda. In Doug Fister hadden ze een derde starter die het goed deed, maar die werd van de hand gedaan in een trade met de Tigers. Hernandez was niet zo dominant als de jaren daarvoor, maar maakte desondanks een goed jaar door. Met 173 strike outs in 171 innings was Michael Pineda buitengewoon indrukwekkend. De bullpen van de Mariners deed het nog beter. Vooral closer Brandon League liet zich van zijn beste kant zien met 37 saves en hele goede controle.

2012: Improved hitting

Tijdens het offseason kregen de Mariners te maken met het trieste overlijden van Greg Halman. Voorafgaand aan de Spring Training wedstrijd tegen de A’s werd er stilgestaan bij zijn dood met een indrukwekkende tribute video voor hem en de eveneens overleden scout Frank Mattox. Teamgenoot en goede vriend Mike Carp had eerder al voor een mooi eerbetoon gezorgd door in de locker van elke speler een shirt hangen om Halman te herdenken.

De Mariners moesten verder en begin januari maakte GM Jack Zduriencik een deal met de Yankees om de slagploeg te versterken. De Yankees zagen in Jesus Montero, hun grootste aanvallende talent, geen toekomstige catcher en voor de DH positie hebben ze de komende jaren de nodige veteranen die daar hun at-bats zullen pakken. Pitcher Hector Noesi kwam eveneens over. Michael Pineda bewandelde de andere weg en daarmee hebben de Mariners dus één van hun beste pitchers opgegeven.

Om de pitching staff verder aan te vullen kwamen de Japanse starter Hisashi Iwakuma, ervaren rot Kevin Millwood (minor league deal) en relievers Shawn Camp en George Sherril. Iwakuma heeft het voorlopig moeilijk in Spring Training, maar lijkt nog wel een plekje in de rotatie te hebben. Ook Noesi lijkt de kans te gaan krijgen, maar er zijn nog meerdere gegegadigden voor de laatste twee spots. De depth chart staat verder redelijk vast, al lijkt midvelder Franklin Guttierez de start van het seizoen te moeten missen. Montero gaat voornamelijk DH’en en af en toe catchen, maar die taak zal vooral worden ingevuld door Miguel Olivo.

Door het toevoegen van Montero, het feit dat Ackley er nu vanaf het begin bij is en Ichiro (die niet meer als lead-off gebruikt zal worden) als het goed is weer wat opkrabbelt, is de offense er redelijk op vooruit gegaan. Het is nu vooral hopen dat Justin Smoak zijn belofte waarmaakt en Chone Figgins weer uit zijn diepe dal komt nu hij als eerste slagman mag gaan aantreden. Qua pitching zijn de Mariners er flink op achteruit gegaan met het verlies van Pineda en eerder Fister, dus het is afwachten hoe de rotatie uit gaat pakken. Zoals ik gisteren al schreef gaan de Mariners met de A’s om de derde plek, meer zit er nog niet in.

Advertenties

Over mischavisser
Baseball player at Amsterdam Pirates

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: