30 teams in 30 days: Oakland Athletics


De Oakland Athletics kregen afgelopen jaar een stuk meer aandacht dan normaal en dat had natuurlijk alles te maken met de film Moneyball. In tegenstelling tot de film, konden de A’s zelf niet meedoen om de prijzen. Het team van GM Billy Beane kwam niet verder dan een record van 74-88, waardoor ze alleen de laagvliegers uit Seattle achter zich konden houden.

2011: Tale of two halves

Het seizoen van de A’s kan makkelijk worden samengevat. Als de pitching goed was, werd er niet geslagen en waren de slagmensen in vorm, dan liet de pitching het lopen. Voor de All-Star break was het de pitching staff die uitblonk. Ze waren niet zo sterk als de staff uit het Moneyball jaar (Tim Hudson, Barry Zito en Mark Mulder – die in de film overigens maar weinig credits krijgen voor de prestaties van de A’s), maar deden het toch erg goed. Ondanks de snelle blessures voor Dallas Braden en Brett Anderson hadden ze een AL-leading ERA van 3.13. Vooral Trevor Cahill was indrukwekkend en hij wist zijn eerste zes decisions van het jaar te winnen. Aan slag ging het dus een stuk minder. Er werden gemiddeld maar 3.5 punten gescoord per wedstrijd met een slaggemiddelde van .235. In de winter werden Hideki Matsui en Josh Willingham aangetrokken om voor wat slagkracht te zorgen, maar met een team totaal van 43 home runs voor de break liep dat niet helemaal volgens planning.

In de tussentijd vond er ook een managerswissel plaats, waarbij Bob Geren werd vervangen door Bob Melvin. Melvin, afkomstig uit de Bay Area, deed al gauw veelvuldig een beroep op rookie tweede honkman Jemile Weeks. Weeks, het jongere broertje van Brewer Rickie Weeks, was een goed voorbeeld van de verbeterde offense na de All-Star Game. In ruim 400 slagbeurten sloeg hij .303 en stal hij 22 honken. Belangrijker nog voor de opleving van de offense waren de hot streaks van Matsui en Willingham. Matsui viel aan het eind van het seizoen toch nog wat tegen, maar Willingham kwam tot career highs met 29 home runs en 96 RBI. Illustratief voor de verbeterde offensieve prestaties: in 22 wedstrijden minder, scoorden de A’s meer punten dan voor de break. Jammergenoeg koelde de pitching af terwijl de knuppels eindelijk heet werden bij Oakland. De ijzersterke pitching van de eerste maanden van het seizoen kreeg dus geen gevolg met een ERA van 4.55.

2012: Beane turning heads

Billy Beane is een nieuwe weg ingeslagen met de A’s en lijkt weer te gaan rebuilden. Liefst zes van de elf pitchers met de meeste gegooide innings zijn in trades vertrokken. Starters Trevor Cahill (Arizona), Gio Gonzalez (Washington) en closer Andrew Bailey (Boston) zijn de belangrijkste spelers die Oakland is kwijtgeraakt. Daar kregen ze natuurlijk wel de nodige spelers voor terug, waaronder de talentvolle pitchers Jarrod Parker, Brad Peacock en A.J. Cole. Verder leek Beane zich vooral blind te staren op outfielders, terwijl het binnenveld ook wel wat versterking kan gebruiken. Ryan Sweeney en Josh Willingham zijn dan wel vertrokken, maar daarvoor kwamen er zeven outfielders terug. Grootste naam was daarin natuurlijk de Cubaan Yoenis Cespedes, maar ook Josh Reddick, Seth Smith en Jonny Gomes willen een plaatsje bemachtigen in het verreveld in The Colliseum. Dat zal nog knap lastig worden voor die laatste twee, want Beane bleek ook ‘cuckoo for Coco’ en gaf Crisp een nieuw contract. In de depth chart kan je het overvolle outfield mooi bekijken. Manny Ramirez maakt daar nog geen onderdeel van uit. Ramirez is sowieso de eerste 50 wedstrijden van het seizoen geschorst en dat maakt de deal voor de A’s een nog grotere headscratcher.

Oakland moet het dit jaar doen zonder twee van hun sterkste starters en ook Moscoso, die door blessures van anderen de nodige starts maakte, is uit de rotatie verdwenen. Oakland hoopt dat de twee grote blessuregevallen van vorig jaar, Braden en Anderson, weer fit zijn, en staan als starters no. 2 en 3 ingevuld in de rotatie. Brandon McCarthy moet de ace van de staff worden, terwijl de rest van de starts gemaakt zullen gaan worden door de veteraan Colon of de jonkies Peacock, Parker of Milone.

Hoewel het nog niet eens helemaal zeker is of hij wel gelijk in de Majors gaat starten, is Cespedes zonder twijfel de meest interessante speler om dit jaar in de gaten te houden in Oakland. De grote vraag is of de man van de indrukwekkende work-out videos het niveau van de MLB pitchers aan kan. In Spring Training sloeg hij tot nu toe één home run en kwam hij in zijn overige zestien slagbeurten pas tot twee hits. Laten we hopen voor fans van de A’s, die het de laatste jaren toch al niet makkelijk hebben, dat hij zich snel kan aanpassen. Zo niet, dan kan het wel eens een erg lang seizoen gaan worden voor Oakland. Over iets meer dan een week zullen ze in Tokyo in de Mariners hun grootste concurrent voor het seizoen tegenkomen, want een hogere eindpositie dan de derde plaats in de AL West mogen we eigenlijk niet verwachten.

Advertenties

Over mischavisser
Baseball player at Amsterdam Pirates

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: