30 teams in 30 days: Philadelphia Phillies


De Phillies gingen 2011 in met hoge verwachtingen en konden die tijdens het reguliere seizoen meer dan waarmaken. Ze bereikten met gemak de playoffs en sloten het seizoen af als beste team van de Majors met een record van 102-60. Sinds de oprichting in 1883 werden er nooit zoveel wedstrijden gewonnen door de Fightin’ Phils. In de NLDS kwamen ze echter te kort tegen de Cardinals, die eerder de Wild Card hadden gepakt doordat de Phillies de Braves versloegen op de laatste dag van het seizoen.

2011: R2C2 & injuries

De verwachtingen voor de Phillies waren vooral zo hooggespannen door vier van de namen in de rotation, die door de fans werden afgekort tot R2C2. Roy Halladay, Roy Oswalt en Cole Hamels waren al aanwezig en met het vastleggen van Cliff Lee creëerden de Phillies een vierkoppig rotatie-monster. Uiteindelijk waren de vier starters goed voor 59 wins, iets minder dan gehoopt. Dat kwam voornamelijk door de blessure die Roy Oswalt opliep en daardoor zo’n 10 starts moest missen. De overige drie (nummers 2,3 en 5 in de NL Cy Young) wisten hun ERA allemaal onder de 3.00 te houden en mede daardoor hadden de Phillies als complete pitching staff het laagste ERA in de Majors. De Phillies kregen verrassend genoeg ook de nodige productie uit hun vijfde starter, Vance Worley. Hij gooide bijna net zoveel innings als Oswalt en was op basis van WAR even waardevol.

Net als de rotation was de bullpen ook succesvol voor Philadelphia. Hoewel ze het tot en met augustus moesten doen zonder de closer van de jaren daarvoor Brad Lidge, kenden de relievers van manager Manuel maar weinig problemen. Ryan Madson pakte als vervanger van Lidge 32 saves en 4 wins. Als setup man werd Antonio Bastardo gebruikt die de nodige holds wist te pakken en ook nog eens zes wins in de wacht sleepte.

Bij de slagmensen van de Phillies leek het, vrij naar Mart Smeets, wel een aflevering van M*A*S*H. Maar drie position players die op de eerste dag van het seizoen deel uitmaakten van het roster, konden een trip naar de DL ontlopen. De knieën van Chase Utley leken het een paar maanden te begeven, Placido Polanco moest een groot deel van het seizoen missen en ook Jimmy Rollins en Shane Victorino zaten een tijdje aan de kant met kwetsuren. Als gevolg van al die blessures moesten de Phillies het dit jaar dus niet hebben van hun slagkracht. Slugger Ryan Howard sloeg nog wel 33 home runs, maar voor de rest deden de Phillies het met hun eigen versie van ‘small ball’ door veel met walks op het honk te komen en productieve outs. Kenmerkend voor het seizoen van de Phillies was dat bij de laatste ‘out’, Ryan Howard amper het slagperk uitkwam door een gescheurde achillespees.

2012: Back to three aces

In de winter kreeg Roy Oswalt, die heeft besloten te wachten met zijn terugkeer tot midden in het seizoen, geen nieuw contract aangeboden van de Phillies. Van R2C2 gaat de rotatie dus terug naar drie aces (Halladay, Hamels en Lee). De twee overige starters zullen waarschijnlijk Vance Worley en Joe Blanton worden. Ook closer Ryan Madson is inmiddels vertrokken, nadat Jonathan Papelbon voor een hoog salaris werd aangetrokken. Het is nu dus aan Papelbon om zich populair te gaan maken in Philadelphia; na laatdunkende uitlatingen over de fans in Boston is hij het daar zeker niet meer is.

Ryan Howard is nog altijd herstellende van zijn achillespees blessure en heeft zelfs een terugval gehad in zijn herstel, waardoor de Phillies dus met een ander plan moesten komen voor het eerste honk. Naar verwachting zullen Ty Wiggington, Jim Thome en John Mayberry elkaar afwisselen. Wiggington en Mayberry zijn echter ook back-ups voor andere posities, dus als de Phillies weer zoveel blessures krijgen, kan dat een probleem worden. Ze hebben in ieder geval altijd nog prospect Domonic Brown in AAA rondlopen. Voor de rest zien we de vertrouwde namen in de depth chart bij de Phillies.

De tijd begint voor de Phillies zo langzamerhand een beetje op te raken voor het behalen van hun derde World Series titel. Er lopen nogal wat veteranen rond en de contracten van Victorino en Hamels lopen na dit jaar af. Daarnaast heeft Chase Utley volgens de berichten haast geen knieën meer over en dan is er nog het enorme contract van Ryan Howard dat zwaar op de kosten drukt. Aan de andere kant wonnen de Phillies vorig jaar met al het blessureleed alsnog 102 wedstrijden, dus misschien valt het allemaal wel heel erg mee. De Nationals zijn sterker geworden, de Marlins ook en de Braves waren dat al, maar geen van allen hebben ze Halladay, Hamels en Lee dus het moet wel heel gek lopen willen de Phillies de playoffs dit jaar missen.

Advertenties

Over mischavisser
Baseball player at Amsterdam Pirates

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: