30 teams in 30 days: Miami Marlins


2011 was het laatste jaar dat de Marlins met het voorvoegsel Florida door het leven gingen, maar voor de rest was het een seizoen om snel te vergeten in de Sunshine State. De laatste keer dat de Marlins de playoffs haalden was in 2003, toen ze de World Series voor de tweede keer wonnen. In 2011 kwamen ze er absoluut niet in de buurt, met een record van 72-90 werden ze laatste in de NL East op dertig wedstrijden achterstand van de Phillies.

2011: Pretty Awful

Voor het eerst sinds 2007 eindigden de Marlins dus als hekkensluiter in de East. Opvallend genoeg begonnen ze het seizoen niet eens zo slecht, met 18 winstpartijen in begin mei. Ook in de rest van die maand ging het goed, tot het team in juni volledig instortte. Met maar 14 overwinningen in 46 wedstrijden zakte Florida ver onder de .500 en kwamen er nooit meer boven. Vooral tegen de division rivals Phillies en Braves liep het dramatisch, ze verloren 24 van de 36 wedstrijden tegen de twee teams.

De offense was zwak, in de categorieen runs, batting average en steals behoorden ze tot de minste teams in de hele Major League. Ze pakten meer strike outs dan de meeste teams, maar deden dat ook met walks. Je mag dus wel concluderen dat de Marlins geen team waren die de bal vaak in het spel brachten. Eigenlijk was er maar één speler die echt boven verwachting presteerde. Mike Stanton liet in zijn rookie-season al ongelooflijk veel ‘promise’ zien en hij was vorig jaar veruit de meest waardevolle slagman van de Marlins. Stanton, pas 22, sloeg in 601 slagbeurten 34 home runs en had op Jose Bautista en Curtis Granderson na de hoogste ISO van de Majors. ISO staat voor isolated power en geeft een duiding van de extra bases per at bat van een slagman (voor een uitgebreidere uitleg: FanGraphs). Grote tegenvaller was korte stop Hanley Ramirez. Ramirez, die al jaren wordt geschaard onder de beste spelers in de MLB, had in vrijwel al zijn stats een flinke terugval. Voor het eerst sinds zijn rookie seizoen waarin hij .292 sloeg, had hij een slaggemiddelde onder de .300 met een magere .243. Na verkeerd op zijn schouder terecht gekomen te zijn bij een duikpoging belandde hij ook nog eens op de DL in augustus en kwam hij het jaar niet meer in actie.

De pitching was iets beter dan de slagploeg, maar amper goed te noemen. De bullpen wist de matige starting pitching te redden voor wat betreft het team ERA. De starters gooiden wel veel strike outs, maar kwamen maar tot een klein aantal quality starts. De Marlins hadden ook de pech dat ze maar maar negen wedstrijden gebruik konden maken van Josh Johnson. In die negen starts kwam hij wel tot net iets meer dan 60 innings en een ERA van 1.64. Het was dus vreselijk zonde voor de Marlins dat Johnson geblesseerd raakte, want hij stond echt als een ace te gooien.

Het meest opvallende nieuws uit de bullpen kwam eind september, toen bleek dat closer Leo Nunez op de restricted list was geplaatst. Achteraf bleek dat Nunez al sinds zijn zeventiende onder een valse naam schuilging, hij heet namelijk eigenlijk Juan Carlos Oviedo en is een jaar ouder dan de Marlins dachten.

2012: Change has come

Vrijwel alles is nieuw voor de Marlins dit jaar: de naam, het logo, het stadion, de manager en natuurlijk de nodige grote spelers. Mede dankzij het nieuwe stadion kon de front office van de Marlins hun payroll flink uitbreiden en die grote namen aantrekken. De man die alles dit jaar in goede banen moet leiden is misschien wel de de grootste badboy in Major League Baseball, Ozzie Guillen. Guillen coachte de afgelopen acht jaar de Chicago White Sox en pakte met dat team in 2005 de World Series titel.

Guillen heeft in ieder geval niets te klagen over de spelers die er werden binnengehaald afgelopen winter. Tijdens de Winter Meetings tekenden All Star closer Heath Bell en starter Mark Buehrle, die in Chicago jarenlang onder Guillen uitkwam. Maar de grootste signing van die week was toch wel Jose Reyes. De Dominicaanse short stop kwam over van de Mets en daarmee was meteen het eerste conflict van het jaar geboren. De al aanwezige korte stop Hanley Ramirez voelde er namelijk heel weinig voor om te switchen naar het derde honk. Inmiddels lijkt alle kou uit de lucht en staat Ramirez in Spring Training gewoon op drie, maar het blijft interessant om deze situatie in de gaten te houden. Om nog maar eens wat extra testosteron aan het team toe te voegen kwam Carlos Zambrano, die zich bij de Cubs onmogelijk had gemaakt, over in een trade.

Buiten de komst van Reyes bestaat de hele line-up van de Marlins uit dezelfde namen. Tenminste, achternamen. Net als de organisatie voor wie hij uitkomt, besloot Mike Stanton zijn voornaam te veranderen. Voortaan is het Giancarlo Stanton, die regelmatig de home-run celebration in het nieuwe Marlins Park uit de grond zal laten rijzen. Een andere kleurrijke speler om in de gaten te houden is Logan Morrison, zijn stats vielen afgelopen jaar iets tegen, maar hij bezit wel de potentie om uit te groeien tot een goede speler. Met Heath Bell is de bullpen er ook weer op vooruit gegaan, helemaal nu het er weer hoop is dat Oviedo (voorheen Nunez) ook weer terug zal keren. In de rotatie zijn het dus de veteranen Buehrle en Zambrano die de relatief jonge andere starters Johnson, Nolasco en Anibal Sanchez moeten gaan bijstaan. De volledige depth-chart van de Marlins vind je hier.

De hoop is natuurlijk dat de vernieuwde Marlins gelijk mee kunnen gaan doen in de strijd in de top van de NL East. Ze hebben in de Phillies en de Braves natuurlijk geduchte concurrentie en ook de Nationals zitten niet stil. Voor de Marlins zal het vooral zaak zijn dat ze aan slag beter gaan presteren en met het aantrekken van Reyes, het hopelijke herstel van Ramirez en de ontwikkeling van spelers als Stanton, Gaby Sanchez en Logan Morrison lijkt dat ook wel te gaan gebeuren. Misschien nog wel belangrijker is dat Josh Johnson het hele jaar fit blijft, want als hij dat is hoort hij tot de beste starters in het honkbal. De play offs komen misschien nog even te vroeg voor de Marlins, maar ze gaan het een heleboel teams moeilijk maken dit jaar en zijn de komende jaren zeker een factor om rekening mee te houden.

Advertenties

Over mischavisser
Baseball player at Amsterdam Pirates

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: