ABC’s Book Corner: Baseball Biographies


De afgelopen tijd wordt er op All Bases Covered steeds meer aandacht besteed aan honkbalboeken. We hebben daarom besloten om onze eigen Book Corner te starten. Je vindt ABC’s Book Corner in de balk hierboven. Vandaag een post over biografieën.

Duizenden baseballbiografieën zijn er verschenen in boekvorm, tegenwoordig zijn ze ook met één klik op te roepen op het internet. Ga maar eens naar http://sabr.org/, de site van de Society of American Baseball Research. Daar lees je onder meer over George van Haltren, die een Nederlandse vader had. Hij was een top leadoffhitter in de jaren negentig! Nooit van gehoord? Dat kan, George was heel goed omstreeks 1890, bij de Society zijn ze heel erg van “leve vroeger!”

In de meeste biografieën staat de levensloop van de speler met een opsomming van feiten en cijfers. Alleen interessant voor de hardcore fan. De betere gaan over kleurrijke persoonlijkheden en vallen op door de goede stijl van de auteur.

De misschien wel beste biografie ooit geschreven is die over Ty Cobb, (the meanest man who ever played baseball) door Al Stump in 1994. Wat een man was die Cobb, wat een leven: zijn moeder schoot zijn vader dood omdat ze dacht dat hij een inbreker was. Cobb zelf (de eerste honkbal miljonair omdat hij al vroeg aandelen Coca Cola had gekocht ) had als specialiteit een sliding maken met de geslepen spikes gericht op de benen van de tegenstanders. Hij werd alom gehaat. Op zijn begrafenis waren slechts twee oud-spelers aanwezig. Maar ja, Cobb speelde te lang geleden om nu nog interessant te zijn, hij stierf vijftig jaar geleden.

Ook al lang geleden overleden, maar nog steeds beroemd is Mickey Mantle, sterspeler van de Yankees van 1951 tot en met 1968.
Tamelijk recent is zijn door Jane Leavy geschreven biografie:

The last boy: Mickey Mantle and the end of America’s Childhood

Mickey Mantle kun je wat populariteit betreft vergelijken met Johan Cruijff. Ze hadden trouwens wel wat gemeen: allebei afgekeurd voor militaire dienst en hun vaders overleden op jonge leeftijd. Ze waren de bekendste sporters van hun land. Daar houdt de overeenkomst op, staat Cruijff bekend als een family man, Mantle kreeg vier zoons die hem bijna nooit zagen.

Mantle groeide op in Commerce, Oklahoma, een stadje waar het zeer ongezond was. Door de aanwezige zinkmijnen was het milieu vergiftigd, de mensen werden niet oud. Mantle’s vader en oom stierven voor hun veertigste aan kanker en Mickey dacht zelf de veertig ook niet te halen. Zijn leven bestond uit een baseballwedstrijd (meestal ’s middags) en daarna was het: let’s go party, seks en drank. (Hij hield het niet bij twee glaasjes wijn bij het eten ). Teamgenoot Joe Pepitone, zelf ook een heel aparte zei: “Hij wilde lol maken en de rest van zijn leven 19 jaar oud blijven”. Mantle was een enorm talent in de tijd dat baseball nog de enige sport was die er toe deed, de jaren vijftig. Hij liep van thuis naar één in 3.1 seconden, hij sloeg de ballen het verst van iedereen en speelde op zijn 19-de al in de World Series naast de grote Joe DiMaggio. Bij een flyball riep Joe te laat, Mantle gleed uit over een afdekplaat van een drain in het buitenveld: knie aan gruzelementen, de rest van zijn lange carrière speelde hij met een slechte knie.

En een carrière was het: Met de Yankees won hij zeven keer de World Series, hij sloeg 536 homeruns en was 20 keer een All Star. En dat allemaal terwijl hij – vaak samen met zijn makkers Whitey Ford en Billy Martin – ’s avonds en ’s nachts de bloemetjes buiten zette.

Na zijn loopbaan viel hij in een diep gat. Om financieel rond te komen moest hij baantjes aannemen als entertainer bij een casino. Hij werd “gered” door de “ memorabilia industry” in de jaren tachtig: een middagje handtekeningen zetten 25.000 dollar, reclame maken voor het geneesmiddel Voltaren 200.000 dollar. Hij mocht het middel zelf niet gebruiken, door zijn drankmisbruik had hij een leverziekte opgelopen. Dat leidde aan het eind van zijn leven tot een schandaal. Hij kreeg een donor lever terwijl hij al terminaal ziek was. Hij had nooit gedacht dat hij 63 jaar oud zou worden, dan zou hij anders geleefd hebben.

Er zijn meer dan 30 biografieën over Mickey Mantle geschreven, maar deze is de definitieve. Jane Leavy interviewde maar dan 500 mensen en laat wetenschappers Mantle’s slaghouding diepgaand analyseren om zijn ontzettende slagkracht te kunnen verklaren. Als je dit boek leest, weet je alles over Mickey Mantle. En wat blijft er van hangen? Waarschijnlijk de woorden die hij sprak in zijn laatste televisie interview toen hij zich verontschuldigde omdat hij als rolmodel gefaald had: ”Don’t be like me”, zei hij terwijl hij recht in de camera keek..

Kees Wijdekop

The Last Boy: Mickey Mantle and the End of America’s Childhood 
Leavy, Jane|10/2011 |€ 19.99 
ISBN: 9780060883539|US Edition|
Trade Paperback
Verkrijgbaar bij: http://www.abc.nl

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: