30 teams in 30 days: Pittsburgh Pirates


Tot en met juli leek het een mooi seizoen te worden voor de Pirates, voor het eerst sinds 1992 gingen ze de All-Star break in met meer gewonnen dan verloren wedstrijden. Ze leverden drie spelers af aan de NL All-Stars en gingen even later in juli zelfs even aan de leiding van de NL Central. Daarna zakten de Bucs echter heel ver weg en kwamen uiteindelijk niet verder dan 72-90

2011: Heroes to zeroes

De goede resultaten in het begin van het seizoen waren vooral te danken aan de startende pitchers. Jeff Karstens kwam tot zeven overwinningen voor de All-Star break met een ERA van 2.55. Daarna was het helemaal over en sloegen zijn tegenstanders bijna .300 tegen hem. Voor Kevin Correia, één van de drie All-Stars, gold eigenlijk precies hetzelfde. Charlie Morton, die voor het seizoen had besloten de beweging van Roy Halladay te kopiëren, werd uiteindelijk de beste starter van de Pirates.

Net als de starters was de bullpen van Pittsburgh matig in 2011. Met 3.78 was het gezamenlijke ERA niet zo slecht, maar ze gooiden te vaak vier wijd en te weinig strikeouts. Met All Star Joel Hanrahan hadden de Pirates wel een closer van formaat. Hij pakte in het totaal 40 saves, waarvan 26 voor de All Star Game. Ook Hanrahan zag zijn prestaties afnemen in de loop van het seizoen, maar hij wist de schade aardig te beperken met maar vier blown saves.

De derde All-Star van de Pirates was Andrew McCutchen, de 25-jarige outfielder was veruit de beste slagman van 2011 in Pittsburgh. Zijn slaggemiddelde nam af ten opzichte van zijn eerste twee seizoenen in de Majors, maar sloeg wel 23 home runs en 89 punten binnen. Verder ontbrak het de Pirates duidelijk aan slagkracht en kenden ze de nodige blessures, zoals bij catcher Ryan Doumit. De Pirates scoorden maar 610 runs en hadden een slugging percentage van .368, waarmee ze alleen de Padres achter zich lieten. Grote tegenvaller in de line-up was Pedro Alvarez, die al jaren te boek staat als groot talent. Hij kon het dus ook vorig jaar niet waarmaken en kwam niet uit boven de Mendoza line. Vanwege de vele strikeouts die hij krijgt, worden er al vergelijkingen getrokken met zijn naamgenoot Pedro Cerrano uit de bekende Major League films.

2012: Plenty of talent

De Pirates hebben zich in de offseason vooral gericht op het verbeteren van de pitching staff. Nadat er lang over gespeculeerd werd, kwam A.J. Burnett over van de Yankees. Om ervoor te zorgen dat Burnett kon komen, nam Pittsburgh slechts een deel van zijn salaris over. Of Burnett ook echt vanaf het begin van het seizoen zal mee kunnen doen is de vraag na de breuk die hij opliep aan zijn oogkas. In Erik Bedard kwam er nog een starter over die al eerder heeft bewezen van waarde te kunnen zijn. Hij heeft alleen het probleem dat hij nogal vaak op de disabled list te vinden is, dus het is voor Pittsburgh te hopen dat hij gezond weet te blijven.

De Pirates nemen afscheid van Derrek Lee en outfielder Ryan Ludwick, die vorig jaar allebei in trades overkwamen. Ook Ryan Doumit en Ronny Cedeno zijn vertrokken, waardoor er de nodige plekken zijn vrijgekomen in het veld. Op het eerste honk komt er mogelijk een platoon met Garret Jones tegen rechtshandige werpers en Casey McGehee (overgekomen van de Brewers) tegen lefties. Zij zullen in ieder geval zorgen voor wat power in de slagploeg. Ook de nieuwkomers Barmes (korte stop) en Barajas (catcher) zijn in staat meer dan 10 home runs te slaan, maar zijn verder weinig inspirerende signings.

Voor ons is het nog interessant om te volgen hoe Shairon Martis het doet tijdens Spring Training. Voorlopig heeft hij in vier innings tegen de Red Sox en de Blue Jays nog geen verdiende punten tegen gekregen, maar de kans dat hij het opening day roster haalt lijkt erg klein.

De Pirates gaan het seizoen in met een hoop jonge spelers en ook in de Minor Leagues hebben ze een aantal grote talenten rondlopen. Wat de toekomst betreft zit het dus wel goed, helemaal nu Andrew McCutchen een zesjarig contract heeft getekend. Misschien kunnen de Pirates over een paar jaar wel bovenin de NL Central meedraaien, maar dat komt nu nog te vroeg. Het is voor de Pirates vooral hopen dat spelers als Tabata en Alvarez zich kunnen ontwikkelen en dan is een vierde plek net als afgelopen jaar niet ondenkbaar.

Advertenties

Over mischavisser
Baseball player at Amsterdam Pirates

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: