30 teams in 30 days: Milwaukee Brewers


Voor het eerst sinds 1982, toen ze nog in de American League speelden, wonnen de Brewers weer eens een division title. Voor een plek in de World Series kwamen ze net iets tekort, in de NLCS werd er met 4-2 verloren van de St. Louis Cardinals.

2011: Just short

De Brewers wonnen in het reguliere seizoen 96 wedstrijden en lieten daarmee de Cardinals zes wedstrijden achter zich. Eigenlijk deden de Brewers het op elk vlak redelijk tot goed. De slagploeg was als geheel goed voor een slaggemiddelde van .261 (3e in NL), een slugging percentage van .425 (1e in NL) en 185 home runs (1e in NL).

Grote uitblinkers waren natuurlijk Prince Fielder en Ryan Braun. De twee waren dé gevaarlijkste 3-4 punch in de Majors met 204 runs, 231 RBI, 71 home runs en 34 steals (33 van Braun, 1 van Fielder). Braun had daarbij ook nog eens een slaggemiddelde van .332 en kreeg, al dat niet terecht, de MVP-award. Braun en Fielder waren echter niet de enige slagmensen van Milwaukee die het goed deden. In hun schaduw hadden ook Corey Hart, Nyjer Morgan en Rickie Weeks sterke seizoenen.

Door het sterke offensieve optreden van de Brewers raakten de prestaties van de rotatie een beetje ondergesneeuwd. De starters hadden een ERA van 3.78 en kwamen tot 98 quality starts, vlak achter de Giants en Phillies. Ook in de rotation had Milwaukee in 2011 een goed duo rondlopen in Zack Greinke en Yovani Gallardo. Jammergenoeg vielen Greinke’s prestaties in de play offs zwaar tegen met een ERA van 6.48 en werd het beeld van Greinke dat hij onder hoge druk niet kan presteren voor een deel bevestigd.

De bullpen kreeg halverwege het seizoen hulp van Francisco Rodriguez, de voormalige closer van de Angels en de Mets. K-Rod pakte in 31 wedstrijden voor de Brewers vier wins, maar was toch ontevreden met zijn rol. De Brewers hadden namelijk met John Axford al een closer in huis en Rodriguez degradeerde daardoor naar set-up man. Axford gaf de coaching staff ook geen reden om voor een andere closer te kiezen, hij eindigde het seizoen namelijk met een reeks van 43 succesvolle saves (en een idiote snor).

2012: Prince-less

Net als tijdens de competitie draaide het in de offseason nog steeds om Braun en Fielder. Eerst was het de vraag of Fielder, een free agent, in Miller Park zou blijven spelen. Toen kwam plots het verhaal over de positieve dopingtest van Ryan Braun en zijn mogelijke schorsing van 50 wedstrijden. Voordat daar duidelijk over kwam, tekende Fielder een enorm contract bij de Tigers en zo leken de Brewers het in ieder geval in het begin van 2012 zonder hun twee sterren te moeten doen. Inmiddels is duidelijk dat Braun niet geschorst zal worden vanwege een vormfout rondom zijn positieve test.

Veel dramatiek dus rondom de Brew Crew, waardoor het aantrekken van Aramis Ramirez maar weinig aandacht kreeg. Ramirez zal het derde honk overnemen van Casey McGehee en van hem wordt gehoopt dat hij een deel van de productie van Fielder kan overnemen. Naast Ramirez komt ook een nieuwe speler te staan. Tot opluchting van vele fans is de verdedigend dramatische Yunieksy Betancourt weer terug bij de Royals. Hij wordt vervangen door de ervaren Alex Gonzalez. X-factor bij de Brewers wordt Mat Gamel. Gamel staat al jaren te boek als een groot talent, maar werd op het eerste honk tegengehouden door Fielder en kon op drie niet overtuigen. De opvolger van Fielder heeft dus nog maar weinig ervaring op het hoogste niveau, maar was vorig jaar in Triple-A wel sterk (.310/.372/.540 met 28 home runs en 96 RBI). Hij is in ieder geval goed begonnen aan Spring Training, hij sloeg vanavond al zijn derde home run. Tot slot werd de Japanner Norichika Aoki aangetrokken als 4e/5e outfielder, maar de kans is groot dat hij het jaar in de basis start door de knieblessure van Corey Hart. Bekijk hier de hele depth chart van Milwaukee.

Wat pitching betreft is er voor de Brewers weinig veranderd. De rotation blijft hetzelfde en is dus net zo diep als vorig jaar. Francisco Rodriguez was blijkbaar toch niet zo ontevreden en tekende een nieuw, eenjarig contract ter waarde van 8 miljoen dollar. De enige zekere toevoeging aan de bullpen lijkt Jose Veras, die vorig jaar een aardig seizoen draaide bij de Pittsburgh Pirates met 27 holds.

De Brewers hebben met het vertrek van Prince Fielder aanvallend veel verloren, maar als Aramis Ramirez en Mat Gamel doen wat van hen gehoopt wordt, lijkt er nog weinig aan de hand. Omdat de pitching intact is gebleven, gaan de Brewers naar mijn mening gewoon weer meedoen om de titel in de NL Central.

Advertenties

Over mischavisser
Baseball player at Amsterdam Pirates

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: