30 teams in 30 days: Houston Astros


De tijden van de Killer B’s in Houston zijn al lang vervlogen en de Astros hebben sinds 2005 de playoffs al niet meer weten te bereiken. Vorig jaar waren ze op basis van hun record het slechtste team van de Major League en verloren ze voor het eerst in de historie van de franchise meer dan 100 wedstrijden.

2011: Houston AAA-stros

Op basis van de resultaten zou je zeggen dat de Astros het misschien beter op een niveau lager kunnen proberen. Gek genoeg waren de Astros aan slag niet eens zo slecht. Ze hadden op vier teams na het hoogste slaggemiddelde van de National League met .258, gelijk aan de Colorado Rockies. Het ontbrak de Astros wel aan kracht met een slugging percentage van .374 en ze sloegen maar 95 home runs, iets meer dan de helft van het totaal van de Brewers.

Carlos Lee was in het slagperk de gevaarlijkste Astro en revancheerde zich daarmee voor zijn matige 2010 seizoen. Voor het eerst sinds zijn rookie season wist ‘El Caballo’ de 20 home runs niet te halen, maar sloeg wel 94 punten binnen met een respectabel slaggemiddelde van .275. Hunter Pence was ook weer op weg een goed seizoen neer te zetten in Minute Maid Park, maar bij de trade deadline vertrok hij naar de Phillies. Rond diezelfde tijd nam Houston afscheid van speedster Michael Bourn, die in een ruil voor vier spelers van de Braves naar Atlanta ging.

Met uitzondering van een paar lichtpuntjes was de hele pitching staff van de Astros slecht te noemen. Met een team-ERA van 4.51 ga je maar weinig wedstrijden winnen, maar dat de bullpen slechts 25 van de 50 save opportunities wist te verzilveren hielp ook niet mee. Meerdere relievers kregen de kans om wedstrijden te closen, maar uiteindelijk mocht Mark Melancon zich bewijzen. Hij pakte 20 saves mee en was zonder twijfel de beste reliever in Houston.

Van Brett Myers en Wandy Rodriguez werd verwacht dat zij de rotatie zouden leiden, maar ze konden beiden niet overtuigen. Desondanks was er maar een pitcher die het beter deed dan de twee: Budd Norris. Norris deed het in zijn tweede jaar in de Majors vooral voor de All-Star break redelijk, maar kon zijn succes niet het hele jaar volhouden.

2012: Leaving the NL

2012 wordt hoe dan ook een historisch jaar voor de Astros aangezien ze volgend jaar zullen verhuizen naar de American League West. Het is eveneens het eerste jaar onder leiding van de nieuwe eigenaar Jim Crane, omdat de voormalige eigenaar Drayton McLane (75) er na 19 jaar genoeg van had.

In de trades van Pence en Bourn kwamen er voornamelijk Minor League spelers naar de Astros, die in de toekomst moeten bewijzen of zij klaar zijn voor de Majors. Voor Mark Melancon, die zoveel indruk maakte dat hij een trade naar de Red Sox wist te verdienen, kwam er wel ten minste een basisspeler binnen. Korte stop Jed Lowrie komt namelijk de plek innemen van Clint Barmes, die vorig jaar nog goed was voor een WAR van 3.1. Voor de rest gaan de Astros qua line-up het jaar in met veel spelers die vorig jaar pas hun eerste volledige seizoen speelden in de MLB. Vaak ga je er dan van uit dat dit talentvolle spelers zijn die de komende jaren de dienst uit gaan moeten maken, maar voor de meeste van hen geldt dat ze slechts de posities warm houden tot er betere opties voorhanden zijn.

Met de pitching staff staat er wel het een en ander te gebeurden. Met het vertrekken van Melancon moest manager Brad Mills op zoek naar een nieuwe closer. De keuze is gevallen op Brett Myers, die vorig jaar nog de opening day starter was. Het is niet voor het eerst dat Myers de wedstrijden in het slot moet gooien, in 2007 pakte hij voor de Phillies 21 saves. De vraag is nu wie de vrijgekomen plek in de rotatie moet gaan invullen. Een van de kanshebbers is Kyle Weiland, die ook in de trade voor Melancon overkwam. De andere optie is veteraan Livan Hernandez, die in zijn carrière al tien keer meer dan 200 innings gooide. Hij is met een minor-league contract toegevoegd aan het Spring Training team en zou, als hij het opening day roster haalt, een van de weinige ‘oudjes’ zijn bij de Astros.

Het lijkt er op dat de Astros weer een dramatisch seizoen tegemoet gaan en de kans dat ze de laatste plaats in hun laatste seizoen in de NL Central gaan ontlopen is ook klein. Waarschijnlijk zullen ze rond de trade deadline net als vorig jaar hun beste spelers weer wegtraden. Mogelijke trade targets zijn Brett Myers en Wandy Rodriguez, over wie er ook afgelopen juli de nodige geruchten gingen. Mogelijk het grootste hoogtepunt voor de fans in Houston werd vandaag bekend gemaakt, aangezien er een aantal wedstrijden gespeeld gaan worden in de shirts van de Houston Colt .45s, de voorlopers van de Astros.

Advertenties

Over mischavisser
Baseball player at Amsterdam Pirates

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: