30 teams in 30 days: Cincinnati Reds


De Reds waren in 2010 een van de meest verrassende teams met 91 wins en de titel in de NL Central. Ze konden hun topjaar echter geen gevolg geven in 2011 en het team van Dusty Baker viel terug naar een record van 79-83. Daardoor hebben de Reds onder leiding van Baker nog altijd maar één winning season in vier jaar.

2011: Solid hitting, bad pitching

Binnen de divisie deden de Reds het goed, ze wonnen 42 van de 79 wedstrijden van hun directe concurrenten. In de Interleague wedstrijden ging het echter helemaal mis, ze wonnen maar zes potjes van American League teams. Pijnlijker was misschien nog wel dat zij vijf keer verloren van hun state rival Cleveland.

De offense van de Reds was solide. Het teamslaggemiddelde van Cincy was met .256 gelijk aan dat van de Cubs, maar ze sloegen beduidend meer home runs (183 in totaal). In die categorie moesten ze alleen de Brewers voor zich laten in de National League. Jay Bruce en Joey Votto waren voor een groot deel verantwoordelijk voor de home run productie met respectievelijk 32 en 29 homers.

Hoewel Votto career highs neerzette in hits, doubles en walks, wist hij zijn monster MVP-seizoen van 2010 niet te evenaren. Hij was echter wel weer de meest waardevolle speler van de Reds, gevolgd door Brandon Phillips. Phillips werd vooral geholpen door zijn ijzersterke defense, maar wist ook voor het eerst in zijn carrière .300 te slaan. Midvelder Drew Stubbs wist 40 honken te stelen, maar was met meer dan 200 keer drie slag en 63 walks nog niet de on-base threat waar de Reds op hopen.

De slagmensen werden redelijk in de steek gelaten door de pitchers, de starters in het bijzonder. Ze kwamen tot een respectabele 90 quality starts, hetgeen suggereert dat als ze slecht waren, ze ook echt afschuwelijk waren. Dat klopt ook wel, want in de wedstrijden die de Reds wonnen kregen ze 238 punten tegen en in de wedstrijden die ze verloren liefst 482.

De Reds hadden in Mike Leake maar één starter met meer dan 10 wins. Dit had ook te maken met de blessures van Homer Bailey en Johnny Cueto. Als hij niet op de disabled list stond, was Cueto goed bezig op de heuvel. Hij was uiteindelijk de meest waardevolle pitcher van de Reds en eindigde het jaar met een ERA van 2.31. De bullpen deed het ook niet best, mede door de tegenvallende resultaten van closer Francisco Cordero.

2012: Enough improvement?

Kwantitatief hebben de Reds niet heel veel nieuwe spelers binnengehaald, maar de spelers die zijn gekomen kunnen kwalitatief wel een bijdrage gaan leveren aan de 2012 Reds. Mat Latos was misschien wel de grootste vis die werd binnengehaald door GM Walt Jocketty. Hij moest daarbij wel een groot deel van de farm system opgeven, maar Latos zal volgend jaar de 2e starter moeten worden en op termijn misschien wel de ace van de staff.

De bullpen heeft ook een upgrade gekregen met het aantrekken van Sean Marshall, uitblinker bij de Cubs, en Ryan Madson, misschien wel de beste reliever die op de free agent markt aanwezig was. Madson zal de closer rol van Francisco Cordero overnemen, terwijl Marshall de set-up man zal zijn. Groot vraagteken bij de Reds is de Cubaan Aroldis Chapman. De hoge heren bij de Reds vinden het salaris van Chapman toch wel wat hoog voor een middle reliever, dus er bestaan plannen om hem dit jaar om te vormen tot starter. Als hij maar genoeg slag weet te gooien zou hij op basis van zijn ‘stuff’ wel kans maken op een plekje in de rotation.

Veteraan Edgar Renteria vertrekt bij de Reds en Paul Janish viel door de mand in 2011, waardoor de weg vrij is voor de jonge Zack Cozart. Zijn speeltijd in de Majors werd vorig jaar gelimiteerd door blessures, maar hij lijkt klaar om dit seizoen vanaf het begin mee te doen. Voor de rest zal er weinig veranderen bij de Reds, tenzij Ryan Ludwick in Spring Training linksvelder Chris Heisey uit de basis weet te spelen. Verder lijkt Ryan Hanigan het jaar gewoon te beginnen als catcher, maar top prospect Devin Mesoraco zit hem in de depth chart dicht op de hielen.

In tegenstelling tot St. Louis en Milwaukee wist Cincinnati hun eerste honkman wel te behouden. Of dit in combinatie met de andere verbeteringen aan het team van de Reds voldoende zal zijn om dit jaar weer de playoffs te bereiken is een beetje de vraag. In mijn ogen is de rotatie niet diep genoeg om echt mee te dingen naar de titel in de NL Central, maar misschien kunnen ze net als in 2009 wel weer gaan verrassen.

Advertenties

Over mischavisser
Baseball player at Amsterdam Pirates

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: