30 teams in 30 days: Chicago Cubs


Net als het jaar daarvoor wisten de Cubs is 2011 de playoffs niet te halen. Sterker nog, ze waren volstrekt kansloos. Ze sloten het seizoen af met een record van 71-91, waarmee ze alleen de Houston Astros achter zich wisten te laten. Inmiddels zijn er de nodige veranderingen doorgevoerd bij de Cubs, zowel in de coaching staff als hogerop in de organisatie

2011: Curse of the billy goat is still going strong

Deze vloek werd in 1945 door Billy Sianis uitgesproken over de Cubs, omdat zij hem niet met zijn geit het stadion in lieten. De vloek hield in dat zij nooit meer in de World Series zouden spelen. Of je er nu in gelooft of niet, de Cubs speelden na het uitspreken van de vloek niet meer in de Fall Classic.

De resultaten van de Cubs waren dit jaar toe te schrijven aan een collectief falen. Zowel de line up als het veld, de starting rotation en de bullpen konden het niet bolwerken. De starters gooiden bij elkaar maar 76 quality starts en kwamen tot een ERA van 4.79, het slechtste verdiende punten gemiddelde in de National League. Hoewel hij de enige Cubs starter was met een winning record, kon Carlos Zambrano het alweer niet opbrengen om een heel seizoen serieus te blijven spelen. Zo raakte hij geblesseerd aan zijn nek door te veel televisie te kijken en kondigde hij, na de dag ervoor vijf home runs tegen te hebben gekregen, zijn pensioen aan op 12 augustus. Later slikte hij die woorden in en verontschuldigde hij zich, maar de Cubs lieten hem geen bal meer gooien. Ace van de staff Matt Garza had een vrij goed jaar, al was zijn win-loss record van 10-10 niet erg indrukwekkend.

De Cubs hoopten dat Carlos Marmol zijn sterke seizoen van 2010 een vervolg kon geven. Met een nieuw, duurbetaald contract op zak, verliep zijn jaar alleen redelijk dramatisch. Hij kwam uit op een ERA van 4.01, 10 blown saves en maar liefst 48 keer vier wijd en 9 maal geraakt werper, niet de cijfers die je verwacht van een shutdown closer. De enige reliever die wel echt wat toevoegde was Sean Marshall, maar dat kon de bullpen verder niet redden.

Aan slag moesten de Cubs het hebben van Aramis Ramirez en de jonge Starlin Castro. Ramirez (.306 avg, 26 HR, 93 RBI) kreeg voor zijn prestaties de Silver Slugger Award en sloeg de 300ste home run van zijn carrière. Starlin Castro werd uitgeroepen tot All-Star en sloot het jaar af met een slaggemiddelde van .307 en 207 honkslagen. Een mooi voorbeeld om aan te geven dat de rest van het team niet echt kon imponeren is dat Carlos Zambrano (een pitcher dus) in 44 slagbeurten ongeveer net zo waardevol was als Alfonso Soriano in 475 slagbeurten.

Hoewel hij ook een aantal mooie plays maakte, was Castro met 29 errors voor een groot deel verantwoordelijk voor de slechte defense van de Cubs. Met 134 fouten een een fielding percentage van .978 waren zij defensief het slechtste team van de Majors.

2012: Keep trying Cubbies

Zoals aangegeven is er het nodige veranderd binnen de organisatie van de Cubs. Van de Red Sox kwam Theo Epstein over en zal President of Baseball Operations worden. In Beantown heeft hij al bewezen een einde te kunnen maken aan een langdurige curse, dus wellicht heeft de eigenaar van de Cubs hem daarom aangetrokken. Voormalig Padres GM Jed Hoyer gaat die rol nu in Chicago vervullen en Dale Sveum is de nieuwe manager.

Ook in het veld gaat er veel veranderen. Aramis Ramirez, die al sinds 2003 bij de Cubs speelde, is vertrokken naar de Brewers en ook basisspeler Carlos Pena gaat de Windy City verlaten. De Cubs zijn ook verlost van enfant terrible Carlos Zambrano. Hij gaat zijn geluk nu beproeven bij de Miami Marlins. Daarnaast ging Sean Marshall in een trade voor Travis Wood naar de Reds.

Travis Wood en Paul Maholm (Pirates) zullen worden toegevoegd aan de rotation, die wederom geleid zal moeten worden door Matt Garza en Ryan Dempster. Het is te hopen dat Carlos Marmol, die dit jaar $ 7 miljoen gaat verdienen, weer op zijn niveau komt. Met het vertrek van Marshall zijn er namelijk nog maar weinig sterke armen over. Iemand die mogelijk de rol van Marshall kan overnemen is Jeff Samardzija, maar hij krijgt van Sveum ook de kans om tijdens Spring Training een plekje in de rotation te bemachtigen.

Aanvallend lijken de Cubs er weer verder op achteruit te zijn gegaan. Ramirez wordt vervangen door Ian Stewart, die in 2009 nog 25 home runs sloeg maar nu vooral moeite heeft om gezond te blijven. Vorig jaar speelde hij in maar 48 wedstrijden voor de Rockies en kwam daarin tot een average van .156 en maar 6 RBI. De eerste honk positie zal worden ingenomen de Brian LaHair, die in Triple-A vorig jaar 38 home runs sloeg. Bij zijn call-up in September deed hij het ook niet slecht, maar zal op de hielen gezeten worden door Anthony Rizzo die in de trade voor Andrew Cashner van San Diego overkwam. David DeJesus is de enige andere nieuweling in de starting line-up, terwijl de rest van het roster redelijk gelijk is gebleven.

Met Theo Epstein hebben de Cubs dan wel iemand binnengehaald die weet wat het is om een curse te beëindigen, maar de kans dat de curse van de billy goat er dit jaar al aan gaat is vrijwel nul. De Cubs hebben zich niet echt kunnen versterken, dus het zal weer een moeilijk jaar worden in Chicago. De Cubs zijn het aan hun stand verplicht om ten minste boven de Astros te eindigen en eigenlijk zouden ze dit jaar ook weer de Pirates onder zich moeten houden, maar meer mag er echt niet van ze verwacht worden.

Advertenties

Over mischavisser
Baseball player at Amsterdam Pirates

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: