30 teams in 30 days: San Francisco Giants


Het laatste team uit de National League Western Division is San Francisco. De Giants wonnen in 2010 hun eerste titel sinds 1954, toen zij nog in New York speelden. In 1954 waren Willie Mays en Bobby Thompson de beste spelers en was Leo Durocher de manager.

2011: No repeat
Het was het seizoen waarin de verdedigende World Series titelhouder in een documentaire op Showtime van dichtbij te zien was. Het werd dan ook al snel duidelijk dat het dit seizoen niet goed ging. Het grote talent Brandon Belt werd van dichtbij gefilmd toen hij door manager Bruce Bochy terug naar Triple-A werd gestuurd na een teleurstellende kennismaking met de Major League. Het verhaal van Ryan Vogelsong, gedraft door de Giants, gedebuteerd bij de Pirates en afgezakt naar Japan en de Minors, werd uitgebreid verteld toen hij een geweldige start van het seizoen kende.

We kwamen erachter dat Barry Zito zijn dramatische prestaties probeerde te verwerken via meditatie en yoga en we zagen hoe de blessure van jonge catcher Buster Posey eigenlijk halverwege het seizoen al het einde van de serieuze playoffs hoop bleek in San Fran. Posey miste de rest van het seizoen en de Giants eindigden op de tweede plaats in de division met een record van 86-76 en een achterstand van acht wedstrijden op de Diamondbacks. Ook in de Wild Card race kwamen de mannen van Bochy veel te kort. Met 570 runs scoorden de Giants de minste punten van alle andere National League teams. Het feit dat zij slechts 578 punten tegen kregen (alleen de Phillies kregen minder punten tegen) bleek niet genoeg voor een plek in de playoffs.

Pablo Sandoval was de meest waardevolle speler van de Giants. Zijn slaggemiddelde van .315, zijn 23 home runs en 70 RBIs waren goed voor een WAR van 6.1. Met Lincecum, Cain, Bumgarner en Vogelsong hadden de Giants de tweede beste rotation van de NL.

In onderstaand filmpje zie je beelden uit de documentaire “The Franchise” over de blessure van Posey.

2012: Return to the postseason?
General Manager Brian Sabean wist wat hij moest doen in de winter. Er moest meer slagkracht in de lineup komen. Voor een deel rekent hij daarbij op een sterke terugkeer van catcher Buster Posey en een echte doorbraak van Brandon Belt, maar hij heeft via twee trades geprobeerd om zijn outfield te versterken. Jonathan Sanchez werd naar de Kansas City Royals gestuurd in ruil voor linksvelder Melky Cabrera, die een career year achter de rug had en voor het eerst een slaggemiddelde boven de .300 had. Met de Mets maakte hij ook een ruil. Midvelder Angel Pagan werd aangetrokken, terwijl zijn eigen teleurstellende midvelder Andres Torres en reliever Ramon Ramirez bewandelden de omgekeerde weg en komen volgend jaar uit voor de Mets.

In de pitching staff verandert er niet veel. Lincecum tekende bij voor twee seizoenen, Cain, Bumgarner en Vogelsong blijven en Barry Zito neemt waarschijnlijk de plek van Sanchez over. In de bullpen blijft Brian ‘Fear the Beard’ Wilson de closer. Casilla, Affeldt, Romo, Lopez en Mota zijn de mannen die het werk tussen starters en closer op moeten vangen.

In het infield strijden Brandon Belt en Aubrey Huff om de plek op het eerste honk. De verliezer verplaatst waarschijnlijk naar het rechtsveld. Op twee staat Freddy Sanchez, die weer helemaal fit hoopt te zijn. Pablo Sandoval keert uiteraard terug op drie en Brandon Crawford vervangt Miguel Tejada als korte stop. Buster Posey is zoals gezegd weer de catcher.

De twee nieuwe aanwinsten Cabrera en Pagan vormen samen met Huff/Belt het outfield.

Met de hele sterke rotation en een iets sterkere offense zouden de Giants wel weer eens kanshebbers kunnen zijn voor de titel in de NL West. Het invoeren van de tweede Wild Card is voor de Giants ook goed nieuws, want ze zijn daar zeker een van de kanshebbers voor.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: