30 teams in 30 days: Los Angeles Dodgers


2011 was voor de LA Dodgers een jaar om snel te vergeten. De prestaties op het veld vielen uiteindelijk mee (82-79), maar buiten het veld was het een groot drama rond de Dodgers.

2011: Drama & individual success

Gedurende het hele seizoen was er de soap rond Frank McCourt, de eigenaar van de Dodgers, en zijn (inmiddels ex-) vrouw. Toen ze nog gelukkig getrouwd waren, had het echtpaar gezamenlijk de leiding over de franchise. Frank McCourt was de eigenaar en zijn vrouw Jamie was de algemeen directeur van de Dodgers. Zij werd in 2009 echter ontslagen op het moment dat de echtscheiding ingezet werd. Sindsdien gaat het door de rechtszaak die daar op volgde financieel buitengewoon slecht met de Dodgers, waardoor MLB commissioner Bud Selig besloot om de dagelijkse leiding van de Dodgers over te nemen.

Tot overmaat van ramp werd op Opening Day Giants fan Brian Stow door twee Dodger supporters in elkaar geslagen. Stow lag maandenlang in coma en de zoektocht naar de daders bracht de Dodgers nog lang negatief in de media. Toen de Giants en Dodgers elkaar weer ontmoetten, stonden beide teams voorafgaand aan de wedstrijd stil bij de gebeurtenissen van eerder in het seizoen.

In de eerste maanden van het seizoen leek het ook sportief een dramatisch jaar te worden voor LA, maar in augustus en september wonnen ze in het totaal 34 wedstrijden waardoor ze toch nog op een winning record uitkwamen. De starting pitching van de Dodgers was vorig jaar sterk met 94 quality starts en een ERA van 3.41. Uitblinker in de rotatie was Clayton Kershaw, die voor zijn prestaties de NL Cy Young kreeg. Hij had eveneens de leiding in alle Triple Crown categorieën met 21 wins, een ERA van 2.28 en 248 strikeouts.

Aan slag was er maar één echte ster bij de Dodgers: Matt Kemp. Hij had een slaggemiddelde van .328 met 39 home runs en 126 RBI. Ondanks het feit dat hij de hoogste WAR van de National League had (8.7), werd hij niet verkozen tot MVP. Andre Ethier begon het jaar sterk en had op een gegeven moment zelfs een hitting streak van 30 wedstrijden. Daarna zwakten zijn prestaties aan slag af en zag hij vooral zijn power numbers enorm dalen ten opzichte van eerdere seizoenen.

Onderstaand een filmpje van een walk-off homerun van Matt Kemp gefilmd vanuit het publiek, de cameraman heeft aardige voorspellende gaven.


Twee andere lichtpuntjes voor de Dodgers kwamen uit de bullpen. Javy Guerra nam de closer rol van de geblesseerde Broxton over en wist 21 saves te pakken uit 23 kansen. De ander was Kenley Jansen. Jansen begon het seizoen wat stroef en moest een tijdje op de disabled list met hartproblemen, maar kwam daarna geweldig terug en werd de meest waardvolle reliever van de Dodgers. Hij zette bovendien het record voor hoogste K/9 ratio voor een reliever neer met 16.1 strikeouts per 9 innings.

2012: Contenders?

LA moet het dit jaar doen zonder Hiroki Kuroda, de tweede starter van 2011 is vertrokken naar de Yankees. De Dodgers zullen voorlopig ook geen beroep kunnen doen op toptalent Rubby de la Rosa, die geblesseerd toe zal moeten kijken. Om de twee open plekken in de rotatie op te vullen werden de veteranen Chris Capuano en Aaron Harang aangetrokken. Capuano is, mits fysiek in orde, een aardige signing voor de Dodgers. Van Harang zal vooral verwacht worden dat hij veel innings gooit.

Nu Rod Barajas LA heeft verlaten zal A.J. Ellis waarschijnlijk de startende catcher worden. De 31-jarige Ellis heeft pas zo’n 250 slagbeurten op het hoogste niveau, maar heeft in de Minor League wel bewezen dat hij regelmatig op het honk kan komen. Als back-up kwam Matt Treanor over van Texas. De volledige depth chart van de Dodgers vind je hier.

De Dodgers hebben geen slecht team, maar veel zal afhangen van de productie van spelers als James Loney, Andre Ethier en Chad Billingsley. Zij zullen hun prestaties van vorig jaar moeten verbeteren om druk weg te halen bij de sterren Kershaw en Kemp. Bovendien wordt het interessant om te zien wat korte stop Dee Gordon en de jonge closer Guerra in hun eerste volledige seizoenen kunnen doen. Mocht Guerra tegenvallen, zouden we zomaar Kenley Jansen als fulltime closer aan het werk kunnen gaan zien. Voor het team van Don Mattingly is het vooral zaak dat het offensief beter gaat draaien, want aan de pitching zal het waarschijnlijk niet liggen.

Advertenties

Over mischavisser
Baseball player at Amsterdam Pirates

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: