30 teams in 30 days: Arizona Diamondbacks


Net als afgelopen jaar zullen in de komende maand alle dertig Major League teams behandeld worden. We kijken terug naar de prestaties van afgelopen jaar, welke veranderingen de teams hebben ondergaan en hoe ze er voor 2012 uit zien. We beginnen in de NL West met een van de grootste verrassingen van 2011: de Arizona Diamondbacks

2011: Worst to First

Nadat ze in 2010 het seizoen afsloten met een record van 65-97, wisten ze zich in 2011 enorm te verbeteren naar 94-68. Ze lieten daarmee de San Francisco Giants, de World Series winnaars van 2010, liefst acht wedstrijden achter zich. Uiteindelijk bleken de Brewers in de NLDS net even te sterk. De grote omslag was vooral te danken aan de verbeterde pitching staff. Waar ze in 2010 op de Pirates na de slechtste pitching hadden, wisten ze dit jaar veel meer teams achter zich te laten.

Grootste exponent van de verbeterde rotation was Ian Kennedy. De voormalige Yankee-prospect had zijn breakout season, won 21 wedstrijden en werd vierde in de Cy Young voting. Ook Daniel Hudson kende een sterk seizoen met 16 wins en een ERA van 3.49. Daarnaast kregen de D-backs de nodige hulp van de bullpen. Closer J.J. Putz had 45 saves met een ERA van 2.17 en was daarmee de meest waardevolle reliever.

Aan slag moest Arizona het vooral hebben van de productie van Justin Upton. Hoewel hij zijn volledige potentie nog altijd niet heeft bereikt sloeg hij wel 31 home runs en won hij mede daardoor een Silver Slugger award. In de MVP voting eindigde hij als vierde achter Ryan Braun, Matt Kemp en Prince Fielder. Aangezien er buiten Upton geen echte sterren in de line-up waren, kan je de playoff run van de Diamondbacks een echte teamprestatie noemen. Illustratief hiervoor was de prestatie op 27 september tegen de Dodgers. Met een 1-6 achterstand in de 10e inning, wisten de Diamondbacks alsnog terug te komen door een walk-off grand slam van Ryan Roberts. Hij vierde zijn home run trouwens op een voor zijn manager zeer bekende wijze.


2012: Repeat the feat?

Het grootste deel van het team van Kirk Gibson, die NL Manager of the Year werd, is in stand gebleven. General Manager Kevin Towers heeft geprobeerd het team verder te versterken. In een trade met de Oakland Athletics kwam startende werper Trevor Cahill samen met reliever Craig Breslow over. Hiermee hebben de Diamondbacks een derde sterke jonge starter toegevoegd aan hun rotatie. Om te bullpen te voorzien van wat extra ervaring werd Takashi Saito aangetrokken.

Een ander doel van Towers was om de line up te voorzien van wat extra ‘pop’. Hiervoor gaf hij Jason Kubel een tweejarig contract ter waarde van $15 miljoen. De vraag is echter of Kubel wel een versterking is, want hij is vooral in het veld redelijk waardeloos. Helemaal als je hem vergelijkt met de linksvelder van afgelopen seizoen, Gerardo Parra. Parra won een Golden Glove, heeft een kanon van een arm en was ook met zijn knuppel niet heel slecht. Een ander vraagteken is eerste honkman Paul Goldschmidt. In Double-A sloeg hij 30 home runs en in minder dan 180 slagbeurten sloeg hij ook nog eens acht home runs in de Majors. Aan de andere kant kreeg hij in bijna 30% van die slagbeurten een strikeout aan zijn broek. Een volledige depth chart van de Diamondbacks vind je hier.

De grote vraag is of de Diamondbacks hun kunststukje van afgelopen jaar kunnen herhalen. Hoewel Ian Kennedy vorig jaar erg sterk was, had hij op basis van zijn xFIP wel de nodige mazzel. Ook rookie starter Collmenter kwam schijnbaar uit het niets en wist toch goede stats neer te zetten. De kans is dan ook aanwezig de Daniel Hudson de echte ace van de pitching staff wordt. Mochten er starters tegenvallen hebben de Diamondbacks de mogelijkheid om twee toptalenten op te roepen. Trevor Bauer en Tyler Skaggs behoren tot de grootste pitching prospects van dit moment. Verder zullen de terugkeer van Stephen Drew en de verdere ontwikkeling van Justin Upton van groot belang zijn, willen de Diamondbacks dit jaar weer ver komen.

Vanavond werd officieel bekend gemaakt dat er dit jaar in elke league een extra wild card komt. Dit houdt in dat in theorie ook een team dat derde wordt in zijn divisie kans maakt op de playoffs. Vandaar dat dit ook een optie is in de poll.

Advertenties

Over mischavisser
Baseball player at Amsterdam Pirates

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: