Pitchers can’t hit; Burnett breaks ornital bone in BP


Het is al sinds jaar en dag een groot discussiepunt in de honkbalwereld: de DH-regel. Sommige puristen vinden dat pitchers altijd moeten slaan, terwijl anderen zich afvragen waarom je spelers in je line-up zou opnemen die over het algemeen helemaal niet kunnen slaan.

Blessures zijn een ander argument van de voorstanders van de DH-regel. Vooral in de afgelopen jaren komen blessures steeds vaker voor bij pitchers, soms zelfs zodanig dat het een grote impact op hun carrière heeft. Aanleiding voor dit stuk is de breuk die A.J. Burnett gisteren opliep aan zijn oogkas. Burnett, die sinds zijn trade van de Yankees naar de Pirates weer mag slaan, kreeg tijdens het oefenen op stootslagen de bal via zijn knuppel vol in het gezicht.


Waar je de blessure van Burnett waarschijnlijk kan wijten aan gebrekkige techniek, zijn er ook voorbeelden van pitchers die te maken kregen met pure pech. Zo wist Padres pitcher Dustin Moseley afgelopen jaar een honkslag te slaan (ze kunnen het dus toch!), maar na het raken van de bal zakte hij van de pijn in elkaar omdat zijn schouder uit de kom schoot. Een operatie was noodzakelijk en hij is inmiddels weer begonnen met het maken van ‘droge’ swings. Ondanks zijn operatie en revalidatie geeft hij toe dat hij nog wel bang is om daadwerkelijk weer in het slagperk te stappen. Ook Randy Johnson blesseerde zijn schouder bij een swing, in wat later zijn laatste seizoen bleek te zijn. Als gevolg van die blessure stond hij nooit meer als startende werper op de heuvel.

Misschien wel de grootste voorstanders van de DH-regel zijn de managers in de American League. Zij kijken dan ook allemaal op tegen Interleague wedstrijden die zij in National League stadions moeten spelen. De meeste AL teams beginnen een paar weken voor die wedstrijden om de pitchers wat batting practice te laten nemen. Dat zelfs batting practice gevaarlijk kan zijn zagen we al bij A.J. Burnett, maar eerder raakten ook Josh Beckett en Bartolo Colon al eens geblesseerd tijdens BP. De angst van AL managers om pitchers aan blessures te verliezen tijdens Interleague blijkt gegrond. Zo raakten zowel Chien Ming Wang als Clay Buchholz geblesseerd terwijl zij over de honken gingen. Voor Wang betekende dit einde seizoen en min of meer het einde van een veelbelovende carrière, hij behaalde nadien nooit meer het niveau van daarvoor.


Meerdere managers hebben inmiddels voorgesteld om voortaan alleen nog maar Interleague wedstrijden te spelen met DH, om meer blessures te voorkomen. De kans dat Major League Baseball hiermee akkoord zal gaan lijkt erg klein, het is volgens hen juist de charme van de wedstrijden tussen de American en National League. Mochten de pitchers van de American League echt geen risico willen nemen, zullen ze het voorbeeld van Santiago Casilla moeten volgen, al heb je zelfs in de Major League dan nog kans om op het honk te komen.

Advertenties

Over mischavisser
Baseball player at Amsterdam Pirates

2 Responses to Pitchers can’t hit; Burnett breaks ornital bone in BP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: