Projecting the 2013 Dutch World Baseball Classic Roster


Geïnspireerd door het stuk dat ik gisteren schreef voor USA Sports over Nederlandse honkballers in Spring Training heb ik besloten om eens te kijken naar de mogelijke selectie voor de World Baseball Classic, die over iets meer dan een jaar weer plaats zal vinden. In het artikel werd duidelijk dat wij beschikken over een behoorlijk aantal grote talenten, die in de komende jaren wel eens door zouden kunnen breken in de Major League. Aangevuld met de beste spelers van onze vaderlandse competitie is al vaker aangetoond dat we een goed team op de been kunnen brengen, maar in 2013 zouden we wel eens het beste team ooit in actie kunnen zien.

De rosters mogen uit maximaal 28 spelers bestaan. Per positie zal ik de mogelijke spelers behandelen en uiteindelijk zal ik mijn roster bekendmaken. Te beginnen met misschien wel de zwakste positie op dit moment, de catchers positie.

Catcher
Sidney de Jong heeft onlangs besloten te zullen stoppen en laat een groot gat achter. Zeker ook omdat de catcher van de vorige WBC, Kenley Jansen, inmiddels een pitcher is. Tijdens het WK was Sidney de Jong nog degene die de meeste wedstrijden achter de plaat zat. Shawn Zarraga, speler van Bravard County Manatees in Advanced A-Ball, en Bas Nooij, net als Sidney de Jong catcher bij L&D Amsterdam Pirates in de Nederlandse hoofdklasse, waren de backups in Panama. Zarraga sloeg vorig seizoen .272 in de Florida State League en lijkt de voornaamste kandidaat om de Jong op te volgen op dit moment. Nooij sloeg in de hoofdklasse .288. Andere kandidaten zijn Danny Arribas, die in maart voor het eerst met het Nederlands team mee reist naar Florida. Arribas kwam voor het rookie team van de Pittsburgh Pirates niet verder dan een slaggemiddelde van .200. Dashenko Ricardo, die tijdens het WK van 2009 nog deel uitmaakte van de selectie is net als Kenley Jansen gaan pitchen. Rodney Daal is de enige andere Nederlandse catcher die op dit moment in Amerika uitkomt als professional. In zijn eerste seizoen bij de Rookies van de San Diego Padres sloeg hij .243.

First base
Op het eerste honk speelde in Panama Curt Smith een belangrijke rol bij het behalen van de wereldtitel. Na een succesvol jaar in de Independent League bij de Lincoln Salt Dogs tekende hij een Minor League contract bij de Marlins. Na Minor League Spring Training zal moeten blijken op welk niveau hij in 2012 uit zal komen. Smith lijkt op dit moment de favoriet voor de eerste honk positie, maar heeft concurrentie van de in de Mexicaanse Triple-A League uitkomende Yurendell de Caster. Randell Simon was in 2009 nog de eerste honkman, maar zal zeer waarschijnlijk in 2013 niet meer meedoen. Jeffrey Arends en Mark-Jan Moorman zijn opties vanuit de Nederlandse hoofdklasse.

Second base
Jonathan Schoop staat als tweede op de lijst van top prospects op het tweede honk op MLB.com, maar omdat we over veel talentvolle middle infielders beschikken en omdat hij voor het Nederlands voornamelijk uitkwam als derde honkman, schaar ik hem voor het gemak onder de derde honkmannen. Zijn broer Sharlon Schoop was de tweede honkman tijdens het WK en tijdens de vorige editie van de WBC en maakt grote kans op een basisplaats. De talenten Jurickson Profar en Andrelton Simmons zijn nog erg jong, maar staan te boek als top prospects in hun respectievelijke organisaties. Ze zijn oorspronkelijk korte stop, maar omdat we voor die positie zoveel talenten hebben, zet ik deze jongens op twee. Roeland Henrique en Michael Duursma zijn alternatieven vanuit de Nederlandse hoofdklasse.

Shortstop
Hainley Statia was in 2009 de beoogde korte stop, maar raakte geblesseerd en speelde uiteindelijk nauwelijks een rol in het mooie toernooi. Blessures waren ook de oorzaak voor zijn mindere prestaties en uiteindelijk zelfs zijn ontslag bij de Angels. Na een seizoen in de Independent Leagues speelde hij vorig seizoen voor het Double-A team van de Brewers. Hij is nog altijd niet oud (26) en maakt nog altijd kans op selectie. Hij heeft wel grote concurrentie van de talentvolle Mariekson Gregorius en Xander Bogaerts grote talenten uit de organisatie van respectievelijk de Reds en de Red Sox. En dan hebben we natuurlijk nog Nick Urbanus, maar voor hem lijkt deze versie van het toernooi nog even te vroeg te komen.


Third Base
Zoals gezegd speelde het jongste Schoop-broertje Jonathan tijdens het WK voor Nederland op het derde honk. In Amerika komt hij ook uit als korte stop en vooral als tweede honkman, altijd handig! Hij speelde uiteindelijk veel wedstrijden omdat Vince Rooi al vroeg in het toernooi geblesseerd raakte. Met Rooi hebben we de andere grote kandidaat voor deze positie genoemd. Rooi werd in 2011 MVP van de hoofdklasse en heeft al vaker laten zien ook op internationaal niveau van waarde te kunnen zijn.

Outfield
Roger Bernadina is uiteraard de eerste naam die op deze lijst voor komt. Hoewel.. uiteraard? We hebben toch ook nog Andruw Jones? Als hij bereid is om opnieuw mee te spelen met het Nederlands team, zou hij als outfielder en als aangewezen slagman van grote waarde kunnen zijn voor het Nederlands team. Hij moet het toernooi dan wel serieus nemen en niet spelen als in 2006, want we weten allemaal nog hoe het toen ging. De enige andere Nederlandse outfielder die op niveau speelt in Amerika is Kalian Sams, die ook onderdeel was van de WK-ploeg. Samen met Danny Rombley, Dwayne Kemp en Shaldimar Daantji vormde hij het outfield in Panama. Net als Bas de Jong zijn zij kandidaten voor de outfieldspots in de selectie voor de WBC van volgend jaar.

Designated Hitter
Bryan Engelhardt was in 2009 al de DH/linksvelder van het team en nu Sharnol Adriana op respectabele leeftijd begint te komen, lijkt het tijd dat Engelhardt de rol volledig overneemt. Als Jones meegaat zou hij als DH kunnen uitkomen en dan zou Engelhardt nog in het outfield of op het eerste honk kunnen spelen.

Starting Rotation
Voor de World Baseball Classic werden in 2009 vier startende werpers gebruikt. Sidney Ponson keert niet meer terug en de kans dat Pim Walsma een wedstrijd zal starten is, gezien zijn switch naar de bullpen (in 2008 al overigens), erg klein. Tom Stuifbergen en Rick van den Hurk staan uiteraard nog wel op de lijst van mogelijke starters. Jair Jurrjens is op papier duidelijk onze beste starter en zal deze keer niet hoeven vechten voor een rotation spot bij een MLB team in Spring Training en zal daarom waarschijnlijk beschikbaar zijn voor het Nederlands team. Shairon Martis maakte onderdeel uit van het WK team en heeft Major League ervaring. De kans is groot dat ook hij meegaat als startende werper. Juan Carlos Sulbaran is een vijfde optie als starter. Starters uit de Nederlandse hoofdklasse zie ik in dit geval meer als kandidaten voor de bullpen.

Bullpen
Over de closer van dit team hoeven we niet te discussiëren. We hebben één van de beste relievers van de Major League tot onze beschikking. In 2009 was hij nog onze catcher, maar Kenley Jansen zal in 2013 onze closer zijn.

Pedro Strop heeft Major League ervaring en is zijn primary setup man. Loek van Mil heeft in het verleden laten zien van grote waarde te kunnen zijn voor het Nederlands team en zal dit seizoen waarschijnlijk op Triple-A niveau uitkomen. Ook hij verdient absoluut een plek in de bullpen. Vervolgens zie ik Rob Cordemans en David Bergman als belangrijke onderdelen van de pitching staff van Oranje. Ik hoef niet uit te leggen dat zij zich op alle niveau’s al bewezen hebben, ze waren immers tijdens de vorige WBC en tijdens het WK in Panama van groot belang voor de pitching staff.

Andere pitchers die kans maken op een plek in de bullpen:
Dennis Neuman
Diegomar Markwell
Leon Boyd
Orlando Yntema
Pim Walsma
Berry van Driel
Nick Stuifbergen
Scott Ronnebergh


Mijn roster

Het roster mag zoals gezegd bestaan uit 28 spelers. Dit zijn mijn 28 keuzes:

Pitchers Naam Team
RHP Jair Jurrjens Atlanta Braves
RHP Rick van den Hurk Toronto Blue Jays (Spring Training)
RHP Shairon Martis Pittsburgh Pirates (Spring Training)
RHP Tom Stuifbergen Rochester Red Wings (Double-A Twins)
RHP Kenley Jansen Los Angeles Dodgers
RHP Pedro Strop Baltimore Orioles (Spring Training)
RHP Loek van Mil Los Angeles Angels (Spring Training)
RHP Rob Cordemans L&D Amsterdam
RHP David Bergman Corendon Kinheim
LHP Diegomar Markwell DOOR Neptunus
RHP Orlando Yntema UVV
RHP Berry van Driel DOOR Neptunus
RHP Juan Carlos Sulbaran Bakersfield Blaze (High-A Reds)
Catchers
C Shawn Zarraga Bravard County Manatees (High-A Brewers)
C Bas Nooij L&D Amsterdam
Infielders
1B Curt Smith Miami Marlins (Minor League Spring Training)
2B Sharlon Schoop NW Arkansas Naturals (Double-A Royals)
SS Mariekson Gregorius Cincinatti Reds (Spring Training
3B Jonathan Schoop Frederick Keys (High-A Orioles)
IF Jurickson Profar Myrtle Beach Pelicans (High-A Rangers)
IF Xander Bogaerts Greenville Drive (Single-A Red Sox)
IF Vince Rooi L&D Amsterdam
Outfielders
CF Roger Bernadina Washington Nationals
LF Kalian Sams Clinton LumberKings (Single-A Mariners)
RF Danny Rombley UVV
Util
Util Dwayne Kemp DOOR Neptunus
DH
DH Andruw Jones New York Yankees
DH Bryan Engelhardt Corendon Kinheim

Laat me weten of jullie het ermee eens zijn via Facebook, Twitter of een comment onder dit artikel! Speel zelf ook even bondscoach en laat zien wie jij mee zou nemen!

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

9 Responses to Projecting the 2013 Dutch World Baseball Classic Roster

 1. John Deere says:

  De Pinguin gaat gewoon mee

 2. sebvisser says:

  Als coach? Net als Hensley Meulens en Bert Blyleven? 😉

 3. Pingback: 2013 World Baseball Classic - Page 13 - Baseball Forum - MLB Forum - Fantasy & College Baseball Forums

 4. grego says:

  Seb:De talenten Jurickson Profar en Andrelton Simmons zijn nog erg jong,……!

  Seb, noem je Andrelton Simmons jong?Hij is 23 jaar oud in 2012!

  En what about OF Wladimir Balentien, de homerun koning van de Japanse Central League? Doet hij niet mee?

  En de five tool OF Randolph Oduber van de Nationals?

  • sebvisser says:

   Simmons is inderdaad al 23, maar voor Major League begrippen is dat nog erg jong. Er zijn niet veel spelers onder de 25 actief op het allerhoogste niveau. Hij wordt bovendien ingeschat als de korte stop van de toekomst voor de Braves.

   Over Balentien kan ik kort zijn. Hij is sinds 2004 al niet meer in beeld bij het Nederlands team. Hij heeft zich volgens mij bij de OS van Athene niet erg populair gemaakt en er gaan nu geruchten dat hij het seizoen in Japan zal openen in de Minors.

   Oduber kende ik op het moment van schrijven eerlijk gezegd nog niet. Jij lijkt hem beter te kennen. Kun je iets over hem vertellen?

 5. grego says:

  Oh Seb, dat wist ik niet over Balentien. Wat betreft Oduber ken ik hem niet persoonlijk, maar ik heb hem wel een paar jaren gevolgd. Randolph Oduber is een OF prospect uit Aruba, die werd gedraft door de Nationals in 2010. Hij heeft samengespeeld met Andrelton Simmons bij de Western Oklahoma State Junior College.

  Randolph Oduber is een outfielder die heel goed is in hitting, fielding, maar ook bezit hij genoeg power en kan ook honken stelen. Hij begon zij pro carriere in the Gulf Coast League(Rookie), daar werd hij 2010 MVP van de GCL.

  Een jaar later begon hij als LF, het seizoen bij de Class A Hagerstown Suns(South Atlantic League) in de outfield samen met Bryce Harper(CF), maar had wat pech met blessures(hamstring). Maar toch heeft hij goed gepresteerd bij Hagerstown hitting .301AVG in 56 wedstrijden.Dit jaar heeft Oduber al gespeeld met de Nationals tijdens de Spring Training.

  Zijn zwakke punt; hij moet leren curveball beter slaan, maar als hij gezond blijft, de hele seizoen, kan hij zich goed gaan ontwikkelen en stappen kan maken in de Nationals farmsystem. Hopelijk ook met de Nederlandse team deel nemen aan de WBC 2013.

 6. grego says:

  Seb, ik moet je eerlijk vertelen, ik wist niet van deze site. Ik ging wat bekijken van waarschijnlijk deelname van de Nederlandse team aan de Caribbean World Series in 2013, Mexico, en dan heb ik je interessante topic gevonden van; Projecting the 2013 Dutch WBC Roster!

  Wel zie ik, dat je geen scouting report heb van spelers of prospects! Je site is wel interessant!
  Good job, Seb!

 7. Kimberly says:

  Waarom wordt leeftijd als een struikelblok gezien? Kijk eens hoe deze jonge jongens het in de Majors aan het maken zijn. De ideale selectie dient een combinatie te zijn van jong en oud. Dat is de beste formule… kijk maar eens naar de MLB ploegen… een melting pot wat betreft leeftijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: