Hall of Fame catcher Gary Carter dies at age 57


Gary Carter, voormalig catcher van onder andere de New York Mets en Montreal Expos, is gisteren overleden na een lange en zware strijd tegen kanker.

Carter begon zijn carrière in Canada nadat hij in de draft van 1972 als korte stop was geselecteerd door de Montreal Expos. Hij maakte uiteindelijk echter furore als catcher, waarbij hij het atletisch vermogen uit zijn jaren als korte stop overigens heel goed gebruikte. Carter stond bekend als één van de beste verdedigende en aanvallende catchers uit zijn tijdperk en ontving vanwege zijn grote enthousiasme en spelvreugde de bijnaam “The Kid”. In Canada groeide hij uit tot favoriet van de fans, maar in New York behaalde hij zijn grootste succes toen hij in 1986 met de Mets in de World Series de Red Sox versloeg en de titel pakte.

Carter kwam uit in 11 All-Star Games (2x MVP), won 3 Gold Gloves en won 5 Silver Slugger Awards en zijn rugnummer 8 is een retired number bij de Montreal Expos, die inmiddels niet meer bestaan. Buiten de beelden van zijn gejuich bij winst van de World Series zijn de beelden van zijn laatste hit misschien wel het mooiste voorbeeld van de manier van spelen waaraan hij zijn bijnaam te danken had. In zijn laatste wedstrijd sloeg hij het winnende punt voor de Expos binnen, bij wie hij voor één seizoen tekende en zijn loopbaan afsloot. Hij eindigde met de volgende career stats: .262 average met 326 home runs en 1225 RBIs. In 2003 werd hij door de BBWAA de Hall of Fame ingestemd.

Andere catchers met tragische verhalen
Aan de positie van de catcher kleven helaas wel meer tragische verhalen. Roy Campanella vormde in de jaren veertig en vijftig samen met Yogi Berra en Elston Howard waarschijnlijk de top-3 van de catchers in de league. Een jaar na de doorbraak van Jackie Robinson in de MLB als eerste gekleurde speler, voegden de Brooklyn Dodgers ook de donkere Roy Campanella toe aan de selectie. Campanella groeide uit tot een superster, werd 8 keer gekozen voor de All-Star Game en won driemaal de National League MVP Award. Met de Dodgers verloor hij vaak de World Series van de Yankees, maar dat maakte zijn revanche in 1955 alleen maar zoeter toen zij de World Series wonnen door de Yankees te verslaan. In 1958 sloeg echter het noodlot toe. Campanella raakte ernstig gewond na een auto-ongeluk. Hij brak zijn nek en raakte vanaf zijn schouders verlamd. Het betekende een tragisch einde aan een prachtige carrière. Hij bleef als scout nog wel betrokken bij de Dodgers en werd uiteindelijk in 1969 toegevoegd aan de Hall of Fame. Hij overleed in 1993 op 71-jarige leeftijd.

Thurman Munson is een derde voorbeeld van een catcher met een zeer tragisch verhaal. Munson was in de jaren ’70 de meest geliefde speler in New York. Hij werd in 1976 zelfs de eerste ‘captain’ van de Bombers sinds Lou Gehrig in de jaren dertig. Hij werd Rookie of the Year, won een MVP Award en won twee keer de World Series met de Yankees. Things were looking up, maar ook bij hem sloeg het noodlot toe. Munson had al een aantal jaren vlieglessen gevolgd en mocht inmiddels zijn eigen vliegtuig besturen. Toen hij in de All-Star Break de kans kreeg om naar Cleveland te vliegen om bij zijn familie te zijn, deed hij dat. Hij deed nog een paar oefeningen met zijn instructeur toen het misging. Vlak voor een landing kwam het vliegtuig in een vrije val en raakte zij een boom. Twee van de drie inzittenden wisten het ongeluk te overleven, Munson brak zijn nek en overleed uiteindelijk doordat het vliegtuig in brand vloog en hij te veel giftige stoffen ingeademd had.

In de beelden hieronder zie je hoe teamgenoten, familie en coaches reageerden op het verlies en hoe zij op de dag van zijn begrafenis gewoon moesten spelen:

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: