Baseball Books: Under the March Sun


Het zou zo maar eens kunnen dat we er een mooie sectie bij krijgen op All Bases Covered: een soort book corner. Kees Wijdekop stuurde mij eergisteren een berichtje over het feit dat hij erg veel honkbalboeken heeft gelezen en hier en daar wel eens een recensie heeft geschreven. Ik zag hierin direct een leuke mogelijkheid tot een samenwerking. Als jullie laten blijken dat jullie dit leuk vinden, zou dit heel goed een terugkerend fenomeen kunnen worden! We beginnen gelijk met een mooi thema: Spring Training!

Spring is in the air!
De ideale vakantie voor de honkbalfan: vlieg eind februari naar Miami of Phoenix, huur een auto en combineer de strandvakantie in Florida of het natuurschoon in het Zuidwesten met Spring Training wedstrijden in de Grapefruit of Cactus League.
Mooi weer, ontspannen sfeer, kaartjes redelijk geprijsd, meestal slechts een paar duizend man publiek (behalve bij wedstrijden van de Red Sox, Yankees en Cubs, die zijn ook in maart vaak uitverkocht), je kunt helemaal om het veld heen lopen en de spelers van zeer dichtbij zien. Het grote verschil met een wedstrijd in het reguliere seizoen: als de pitchers klaar zijn met hun innings gaan ze in het buitenveld sprintjes trekken. Onder de wedstrijd!!!

“Het gaat nergens om, er staat niets op het spel” is de kritiek van sommige kenners. Natuurlijk is de uitslag niet van belang, de spelers moeten in vorm komen, maar voor het merendeel van de spelers gaat het wel degelijk ergens om: hun baan staat op het spel.

Charles Fountain schreef er over in “Under the March Sun. The Story of Spring Training” .

Het is de geschiedenis van de jaarlijkse, tegenwoordig zes weken durende, voorbereiding op het echte werk. Hij vertelt over de negentiende eeuw, toen spring training voor de spelers noodzakelijk was om “abzuspecken”, ze hadden immers de hele winter gewoon gewerkt en niets aan hun conditie gedaan. De slechte naam die spelers in het begin van de twintigste eeuw hadden, komt aan bod: hotels wilden ze liever niet onderbrengen. Tegenwoordig is het een miljoenen industrie en steden proberen met veel gemeenschapsgeld en faciliteiten teams te lokken. Fountain gaat hier gedetailleerd op in.

Alles leuk, maar echt interessant wordt het boek als het gaat over de genadeloze strijd om het overleven van spring training. Er is slechts plaats voor een beperkt aantal profspelers in de major en minor leagues. Fountain schat het aantal op 4000. Slechts degenen die uitgenodigd zijn voor het major league camp, zo’n 50 tot 60 spelers kunnen er verzekerd van zijn dat zij op 1 april een baan hebben. Die zekerheid is er helemaal niet in de minor leagues. Hij neemt als voorbeeld de Atlanta Braves in 2007. Er waren 127 spelers in het minor league camp. Na 1 april kwamen daar 30-35 spelers bij die afvielen van het major league roster. Deze 160 spelers moesten knokken om 98 plaatsen in de minor league organisatie van de Braves.

62 Afvallers! Ongetwijfeld allemaal goede honkballers. Hoe wordt er geselecteerd? Een pitcher die zijn dag niet heeft en twee keer vier wijd gooit en drie honkslagen in een inning tegen krijgt, kan het wel schudden. In juni komen er na de draft weer zo’n 25 nieuwe talenten bij en dat betekent voor 25 overlevers op 1 april in letterlijke zin “einde wedstrijd”.

Carrières van grote talenten zijn voorbij voor dat zij 24 zijn, triest, soms door domme pech, een slechte dag of een coach die een ander net even beter vindt.

Under the march sun, een interessant boek . Na het lezen kijk je met andere ogen naar de try-outs van MLB, die ook komend voorjaar weer o.a. in Nederland worden georganiseerd.

Als je zoon daar aan mee wil doen , moet je als ouder misschien zeggen:” maak toch je huiswerk maar, wie weet heb je je diploma later nog eens nodig! “

Kees Wijdekop
Under the March Sun: The Story of Spring Training 
Fountain, Charles
|03/2009 |€ 27.99
ISBN: 9780195372038|US Edition|
Hardcover
Verkrijgbaar bij: American Book Center,

www.abc.nl

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

2 Responses to Baseball Books: Under the March Sun

  1. Loet van Schellebeek says:

    Goed idee, Seb! Misschien mag ik dan van de gelegenheid gebruik maken attent te maken op twee zaken:
    1. Over Springtraining gesproken: je zou bij het boeken van je honkbalvakantie toch ook rekening kunnen houden met het feit dat WERELDKAMPIOEN Nederland van 2 tot 20 maart in Florida verblijft om te trainen en net als vorig jaar mee te doen aan St. Petersburg International Baseball waarvoor ook teams van MLB-organisaties zijn uitgenodigd;
    2. Op 17 maart, daags nadat de KNBSB honderd jaar bestaat, verschijnt het jubileumboek dat de bond heeft laten maken, met veel aandacht voor het verleden maar ook voor het gouden heden van zowel de honkballers en de softbalsters. Meer dan 200 rijk geillustreerde pagina’s vol boeiende verhalen – van Grase en Bleesing via Keulemans, Urbanus en Hudson John tot Montvidas, Eenhoorn, Cordemans en Farley. Niet alles wat goed is komt uit de Verenigde Staten…

  2. sebvisser says:

    Goeie tip, Loet! Dank je!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: