Arbitration update


Meer nog dan de laatste free agents en de grote afwachting van Spring Training, staat het begin van de maand februari in het teken van arbitration hearings. Zeker nu bekend is geworden dat Edwin Jackson een éénjarig contract heeft getekend bij de Washington Nationals. In Washington wordt E-Jax waarschijnlijk tweede starter in een rotatie met Stephen Strasburg, Jordan Zimmerman, Gio Gonzalez en Chien-Ming Wang. We wisten al dat de Phillies en Braves een goede starting rotation hadden, maar na versterkingen in Miami en Washington lijkt de NL East een echte pitching division te worden.

Vorige maand begon arbitration het nieuws al steeds meer te overheersen. Toen was het nog vanwege het feit dat een groot aantal teams en spelers arbitration hearings probeerden te ontwijken met nieuwe contracten. Teams ontwijken een hearing het liefst, omdat je in zo’n rechtszaak lijnrecht tegenover je eigen speler komt te staan en aan een arbitragecommissie moet uitleggen waarom je vindt dat de speler het geld dat hij eist niet verdient. Dit kan voor de werkrelatie tussen speler en team natuurlijk voor de nodige strubbelingen zorgen.

Vlak na het seizoen werden ruim 200 spelers ‘arbitration eligible’. Verreweg het grootste deel daarvan heeft een arbitragezaak ontweken via nieuwe contracten. Toch zijn er al twee arbitration hearings geweest. Jeff Niemann, pitcher van de Tampa Bay Rays, en John Lannan, pitcher van de Washington Nationals, waren de eerste twee spelers die met hun team naar een arbitration hearing gingen. Beide spelers zagen hun teams de zaak winnen en beide spelers moesten daarom genoegen nemen met het bedrag dat de teams hen boden. Een stuk minder dan zij zelf geëist hadden.

Nog twintig andere spelers zijn er met hun team nog niet uitgekomen en zouden op weg kunnen zijn naar een arbitragezaak. De kans is groot dat een groot deel van deze spelers er alsnog uitkomen met hun team, maar het is ook een trend van de laatste jaren dat steeds meer zaken voor komen. Van de twintig nog overgebleven spelers behandel ik vandaag de drie meest bekende spelers. Van alle andere mogelijke zaken houd ik jullie uiteraard op de hoogte!

Clayton Kershaw
Je zou verwachten dat de Dodgers wel zouden proberen om Kershaw – net als Matt Kemp – voor langere tijd aan zich zouden binden, maar dankzij alle financiele rompslomp rondom het team kwamen ze er nog niet aan toe de NL Cy Young Award winnaar van het afgelopen seizoen een aanbieding te doen. De ace van de Dodgers legde zijn eisen vorige maand op tafel en wil in 2012 10 miljoen dollar verdienen. De Dodgers counterden met een bedrag van 6.5 miljoen dollar. Dit is echt een zaak waarvan ik verwacht dat zij voor de hearing, die gepland staat op Valentijnsdag, met elkaar tot een nieuw contract zullen komen. De Dodgers kunnen het zich absoluut niet permiteren om, in de staat waarin zij nu verkeren (het team moet worden verkocht aan nieuwe eigenaren), in onmin te raken met hun sterpitcher. Het bedrag van het nieuwe salaris zal waarschijnlijk rond het middelpunt van de twee eisen uitkomen: ca. 8 miljoen dollar.

David Ortiz
Het wordt zeer waarschijnlijk het laatste seizoen van ‘Big Papi’ bij de Boston Red Sox, zo niet het laatste seizoen uit zijn loopbaan. Ortiz kende een sterk seizoen in 2011 en wil daarvoor graag beloond worden. Hij eist van de Sox 16.5 miljoen dollar, terwijl het team niet verder wil gaan dan 12.6 miljoen. Ortiz is hier niet blij mee en ondanks het feit dat de twee partijen nog in gesprek zijn, lijkt hij – net als teamgenoot Alfredo Aceves – af te stevenen op een arbitration hearing. De commissie zal dan zijn prestaties van het vorige seizoen in beschouwing nemen en bepalen of zij vinden dat Ortiz in zijn recht staat of dat de Red Sox gelijk hebben. Ik vind het vreemd dat de Sox met een speler die zoveel voor hen betekend heeft, zoveel moeite doen om uiteindelijk in een rechtszaak uit te gaan leggen waarom hij volgens hen niet zoveel hoort te verdienen. Ik verwacht dat ‘Papi’ deze zaak, mocht het zover komen, zal winnen.

Mike Napoli
Napoli was misschien wel de belangrijkste toevoeging van de Rangers in het seizoen waarin zij het voor de tweede keer op rij schopten tot de World Series. Napoli sloeg .320 met 30 home runs en 75 RBIs, goed voor een WAR van 5.5 en meent op basis daarvan recht te hebben op een salaris van 11.5 miljoen euro in 2012. De Rangers schaalden hem iets lager in met 8.3 miljoen. De kans dat de Rangers en Napoli eruit komen lijkt groot en het plan is dat zij daarna zelfs gaan praten over een contractverlenging. De eerste prioriteit is echter het salaris voor 2012. De Rangers hebben overigens nog twee andere belangrijke spelers die arbitration eligible zijn in Elvis Andrus en Nelson Cruz. Mochten de partijen er niet uitkomen dan volgen hearings op 9 (Andrus), 15 (Napoli) en 17 (Cruz) februari.

Meer nieuws over de arbitration eligible spelers in de komende dagen!

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: