Jorge Posada retires from Major League Baseball as a Yankee


In de schaduw van het nieuws dat Prince Fielder zijn carrière zal vervolgen bij de Detroit Tigers (9 jaar à 214 miljoen dollar), maakte een ander zijn retirement bekend. In een persconferentie gaf een geëmotioneerde Jorge Posada tekst en uitleg over zijn beslissing om afscheid te nemen van Major League Baseball. Hij vond het vooral belangrijk om te stoppen als een lifelong Yankee en kon het zich niet voorstellen om voor een ander team uit te komen.

Carrière
Posada maakte op 4 september 1995 tijdens de 9e inning zijn debuut in de ‘big leagues’ als vervanger van catcher Jim Leyritz. Voor die tijd heeft Posada al een hele transformatie moeten ondergaan. Hij werd door de Yankees gevraagd zijn positie als tweede honkman in ruilen voor een plekje achter de plaat. Pas in 1998 begint hij echt een belangrijke rol te krijgen als hij steeds meer speeltijd krijgt ten koste van Joe Girardi, die later zijn manager zou worden. In dat jaar is hij ook degene die de perfect game van David Wells vangt, voor Posada zelf één van de hoogtepunten van zijn loopbaan.

Als Joe Girardi in 2000 vertrekt is Posada, inmiddels al met drie World Series ringen op zak, voor het eerst de full time catcher van de Yankees. In de jaren die volgen groeit Posada uit tot een fan favorite bij de Yankees en één van de beste catchers van zijn generatie.

Hoogtepunten
May 17, 1998: Met Posada die de tekens geeft, wordt David Wells de tweede Yankee ooit die een perfect game gooit. Het is de enige no-hitter die Posada ooit catcht.
Oct. 27, 1999: World Series Game Four
: Voor het eerst krijgt Posada de kans om de wedstrijd te catchen die de World Series kan ‘clinchen’. De Yankees sweepen Atlanta en winnen de laatste wedstrijd met 4-1, Posada slaat één van de punten binnen.
April 23, 2000
: Jorge Posada en Bernie Williams schrijven historie door allebei van beide kanten van de plaat een homerun te slaan.
May 5, 2000
: Met twee man op de honken en twee punten achterstand in de 9e inning slaat Posada een walk-off home run tegen de Orioles, 10-9. Ook voor mij en mijn broertje een speciale wedstrijd, wij zaten namelijk in het stadion.
Oct. 26, 2000: World Series Game Five
: Voor de tweede keer op rij zit Posada achter de plaat als de Yankees de World Series winnen. In de laatste wedstrijd in de Subway Series tegen de Mets slaat hij 1-3.
Oct. 13, 2001: ALDS Game Three:
Een van de meest memorabele momenten van Posada in de playoffs, als de Yankees 2-0 achter staan in de serie tegen de Athletics. In de vijfde inning slaat hij een homerun, die later goed blijkt te zijn voor het enige punt van de wedstrijd. Hij is later in de wedstrijd eveneens ontvanger van ‘the flip’ van Derek Jeter en tikt Jeremy Giambi uit op de thuisplaat.
Oct. 16, 2003: ALCS Game Seven
: Posada slaat een game-tying double op Pedro Martinez in de 8e inning. De Yankees winnen de wedstrijd uiteindelijk de wedstrijd en de ALCS door een walk-off home run van Aaron “Freaking” Boone
Sept. 30, 2007:
Op de laatste dag van het seizoen benoemt Joe Torre zijn catcher tot ‘coach for a day’ en zo maakt Posada zijn onofficiële debuut als manager. Onder zijn leiding wonnen de Yankees met 10-4.
April 16, 2009:
Posada doopt het nieuwe stadion van de Yankees door er de eerste home run te slaan op het werpen van Cliff Lee.
Nov. 4, 2009: World Series Game Six
: Met Posada achter de plaat pakken de Yankees hun eerste World Series titel in acht jaar door de Phillies te verlaan. Het is Posada’s vijfde titel.
Aug. 25, 2011
: Het is een historische wedstrijd voor de Yankees en een vreemde wedstrijd voor Posada. De Bronx Bombers slaan een recordaantal van drie grand slams in een wedstrijd op weg naar een 22-8 overwinning. Met hun enorme voorsprong besluiten de Yankees in de 9e inning creatief te doen. Posada, die een rustdag had, komt van de bank om op het 2e honk te spelen, de positie waar hij oorspronkelijk gedraft werd. Het is de enige keer in zijn 17 jaar als Yankee dat hij op die positie speelt in de Major League.2011

Aan het begin van het afgelopen seizoen kreeg Posada te horen dat hij door de Yankees niet meer werd gezien als catcher. Nadat hij in de jaren daarvoor al steeds vaker kritiek kreeg op zijn verdedigende kwaliteiten, mocht hij dit jaar tot zijn grote teleurstelling alleen nog maar als DH aantreden. Over het verliezen van zijn positie als startende catcher zei hij het volgende:

“That’s tough. It’s like being demoted from Day 1. I never got a chance to fight for my job. They told me, you’ve got to do this, and that’s it. That was probably the toughest thing for me.”

Jammergenoeg voor Posada kon hij maar moeilijk wennen aan de DH rol. Hij raakte al vroeg in het jaar in een slump en pas tegen het eind van het jaar en tijdens de play-offs toonde hij nog iets van zijn klasse. Nadat de Yankees door de Tigers werden uitgeschakeld in de ALDS gaf Posada nog aan niet te weten of hij zou gaan stoppen en de afgelopen maanden toonden meerdere teams interesse. Posada gaf gisteren in de persconferentie echter aan dat hij al tijdens het vorige seizoen had besloten afscheid te nemen en dat hij niet voor een ander team dan de Yankees uit zou willen komen.

Hall of Fame
Posada is na Andy Pettitte het tweede lid van de ‘Core Four’ van de Yankees die het voor gezien houdt. Alleen Derek Jeter (37) en Mariano Rivera (42) zijn nog overgebleven en zijn beiden ook zo goed als zeker van een plek in de Hall of Fame. Voor de andere twee is dat nog maar de vraag. “Hip Hip” Jorge sluit zijn carrière af met 1664 hits, goed voor een slaggemiddelde van .273. Uit zijn 275 home runs, SLG. van .474 en meer dan 1000 RBI blijkt dat hij aanvallend één van de beste catchers ooit was. Desondanks is hij volgens velen een twijfelgeval omdat hij net niet over de stats beschikt die normaal gesproken wel van een Hall of Famer verwacht worden.

Daarentegen won hij wel tot vijf keer toe een Silver Slugger Award, werd hij vijf keer uitgeroepen tot All-Star en won hij natuurlijk vijf keer de World Series.

Of Posada in de Hall of Fame zal komen zal nog tot minimaal 2017 de vraag blijven, maar het staat vast dat hij een plekje heeft verdiend in Monument Park in Yankee Stadium.

Advertenties

Over mischavisser
Baseball player at Amsterdam Pirates

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: