Michael Lewis’ Moneyball now translated to Dutch


Moneyball, het boek over de strategie die het honkbal begin deze eeuw compleet vernieuwde, is nu ook in het Nederlands beschikbaar. Michael Lewis volgde voor het boek, dat in 2003 uitkwam, een jaar lang General Manager Billy Beane, die met zijn Oakland Athletics niets liever wilde dan de World Series winnen.

Het probleem was echter dat Beane en de A’s weinig geld hadden en niet op konden boksen tegen de rijke teams als de Yankees, de Mets en de Red Sox, die hun spelers wegkaapten. In 2002, toen Lewis Beane volgde, verloren de A’s hun twee beste spelers. Johnny Damon vertrok naar de Red Sox en Jason Giambi, in de twee jaren ervoor MVP en tweede in de MVP stemming, koos voor het grote geld bij de New York Yankees. In plaats van op zoek te gaan naar een individu die zijn beste speler voor veel geld kon vervangen, besloot hij voor een revolutionaire nieuwe strategie te kiezen.

Beane zag het kleine vermogen van de A’s niet als bedreiging, maar als een kans. Hij koos ervoor om niet de beste individuele spelers te kiezen, die goed presteerden in de ouderwetse statistieken als slaggemiddelde, home runs en RBIs, maar besloot eens goed te kijken wat nu echt belangrijk was. Om punten te scoren, moet je eerst op het honk komen. On-base percentage werd opeens een stuk belangrijker. Beane en zijn assistent Peter Brand benaderen honkbal vanuit een wetenschappelijk oogpunt en vinden het belangrijker om twee spelers te kiezen, die voor weinig geld veel op het honk komen, dan één speler die voor veel geld home runs slaat of een hoog average haalt.

Het boek van Michael Lewis gaat, meer nog dan alleen over Billy Beane en de A’s, over de succesvolle nieuwe strategie: ‘Moneyball’. Met weinig geld, toch winnen van powerhouses. Het gaat over het team boven het individu plaatsen. Binnen no time was het boek van Lewis een bestseller en eind vorig jaar verscheen het verhaal zelfs op het filmdoek. Niemand minder dan Brad Pitt vertolkte de rol van Billy Beane in een mooie honkbalfilm, die al genomineerd werd voor verschillende Oscars!

Nu is er dus de vertaling in het Nederlands. Onze bondscoach Brian Farley, sportcoach van het jaar 2011, mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Over de strategie Moneyball zei de Amerikaan het volgende: “Naar mijn mening is de sleutel tot teamsucces: werken vanuit het team en niet vanuit het individu. Van vijf vingers naar één vuist. Een coach moet dus kiezen voor zijn beste negen spelers, niet negen van de beste spelers. De Oakland A’s en Billy Beane waren de eersten die op een nieuwe manier keken naar hoe we talent definiëren, beoordelen en aankopen. Ze ontketenden een revolutie die het spel tot de dag van vandaag beïnvloedt.”

Ik verkeerde in de gelukkige omstandigheid dat ik vertaler Robert Neugarten mocht helpen met het vertalen van de nodige honkbaltermen in het boek. Als dank hiervoor, mag ik op All Bases Covered een aantal boeken weggeven. Dat doe ik natuurlijk niet zomaar, daarvoor heb ik een prijsvraag opgesteld. De vraag luidt:

Welke oud-MLB’er vertolkte de rol van korte stop Miguel Tejada in de film Moneyball?

Stuur een mail met jouw antwoord naar allbasescovered@upcmail.nl. Uit de goede antwoorden kies ik willekeurig de winnaars. Hen zal ik benaderen en het boek toesturen. Succes! [UPDATE: Jullie hebben tot vrijdag a.s. 14.00u de tijd om de antwoorden in te sturen!]

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: