Hall of Fame Ballot 2012


Hall of Fame-week komt er weer aan! In de laatste week van het jaar stemmen de leden van de BBWAA (Baseball Writers Association of America) op verschillende kandidaten voor de Hall of Fame. Schrijvers die al langer dan tien jaar zijn aangesloten bij de BBWAA moeten voor 31 december hun stem uitbrengen op spelers waarvan zij vinden dat zij in de Hall of Fame thuishoren.

Hall of Fame
De Hall of Fame is de plek waar alleen de allergrootste namen in het Amerikaanse honkbal een plek krijgen (spelers, managers, owners, schrijvers en televisiecommentatoren). Iedereen die wordt toegelaten tot de Hall of Fame krijgt een plaque in het National Baseball Hall of Fame museum in Cooperstown, New York. Het museum opende in 1939, maar de Hall of Fame bestaat sinds 1936. In dat jaar werden de eerste vijf spelers toegelaten tot de Hall of Fame: Babe Ruth, Ty Cobb, Honus Wagner, Christy Mathewson en Walter Johnson. Op dit moment zijn er 205 voormalig Major League spelers toegelaten, daarnaast zijn er 35 Negro Leaguers, 20 managers, 9 scheidsrechters en 32 mannen die op een of andere manier veel betekend hebben bij de sport. Bekende namen in de Hall of Fame zijn bijvoorbeeld Lou Gehrig, Mickey Mantle, Joe DiMaggio, Ted Williams, Jackie Robinson, Roberto Clemente en Nolan Ryan. Hier vind je de hele lijst van alle Hall of Famers. In 2010 bezocht ik het museum van de Hall of Fame en ik kan dit echt aanraden aan iedere honkballiefhebber, die van plan is ooit naar Amerika te gaan. Het is echt het Mekka van het honkbal.

Toelatingseisen
Niet iedereen kan zomaar toetreden tot de Hall of Fame. Om te voorkomen dat zomaar elke speler kan worden toegelaten tot Cooperstown werd bepaald dat alleen schrijvers die tien jaar of langer lid zijn van de BBWAA een stem mogen uitbrengen. Om in aanmerking te komen voor de stem van een van deze schrijvers moet een speler al minimaal 5 jaar niet meer actief zijn als speler, moet hij minimaal 10 seizoenen in de MLB gespeeld hebben en mag niet door de MLB als onkiesbaar worden gesteld (zoals Pete Rose en ‘Shoeless’ Joe Jackson). Een speler komt op de ‘ballot’ als hij door minimaal twee uit een speciale commissie van zes schrijvers (die elke drie jaar wordt veranderd) wordt gekozen en kan daar maximaal 15 jaar op blijven staan. Een speler verdwijnt van de ballot als hij in een jaar van minder dan 5% van de schrijvers een positieve stem krijgt of als hij na 15 jaar niet genoeg stemmen heeft gekregen om tot de Hall of Fame toegelaten te worden. Als een speler na de stemming van een bepaald jaar van 75% of meer van alle schrijvers een positieve stem krijgt, wordt hij toegelaten tot de Hall of Fame.

De ballot van dit jaar
De schrijvers mogen elk jaar maximaal 10 stemmen uitbrengen op spelers die in dat betreffende jaar op de ballot staan. Dit jaar staan er 27 spelers op de ballot. 14 spelers keren terug van de ballot van vorig jaar: Jack Morris, Barry Larkin, Lee Smith, Edgar Martinez, Tim Raines, Mark McGwire, Alan Trammell, Fred McGriff, Don Mattingly, Dale Murphy en Juan Gonzalez, Rafael Palmeiro, Jeff Bagwell en Larry Walker. Zij kregen allemaal van minimaal 5% van de schrijvers een stem. Bert Blyleven en Roberto Alomar waren de enige twee spelers die toetraden tot de Hall of Fame. Barry Larkin en Jack Morris kwamen vorig jaar van de overgebleven spelers het dichtste bij met respectievelijk 62.1 en 53.3%. Barry Larkin is dit jaar de grote favoriet voor verkiezing tot de Hall.

De 13 nieuwe gezichten op de ballot zijn: Bernie Williams, Tim Salmon, Jeromy Burnitz, Vinny Castilla, Brian Jordan, Javy Lopez, Bill Mueller, Terry Mulholland, Phil Nevin, Brad Radke, Ruben Sierra, Tony Womack en Eric Young.

Er staan dus een heleboel hele grote namen tussen, ook een aantal onbekendere namen. De komende dagen zal ik elke speler op de ballot kort uitlichten en uiteindelijk aangeven welke 10 spelers ik mijn stem zou geven. Net als vorig jaar plaats ik een poll in de sidebar van de website. Via de poll kunnen jullie dan laten weten van welke spelers jullie vinden dat ze een plek in de Hall of Fame verdienen. Net als de schrijvers kunnen jullie op maximaal 10 spelers stemmen.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: