Huge MVP snubs in both leagues


Het is vreemd om na het verschrikkelijke nieuws van het overlijden van Gregory Halman verder te moeten gaan met het nieuws van de dag. Voordat ik dit doe zou ik graag een boodschap van zijn familie doorgeven. Omdat het voor hen onmogelijk is om via kaartjes iedereen te bereiken, proberen zij het via internet: Aankomende zondag zal van 14.00 tot 16.00 in de Kinheim sporthal in Haarlem hier de mogelijkheid voor zijn. Vervolgens zal onze Greg dinsdag begraven worden op begraafplaats Westerveld in Driehuis. De begrafenis plechtigheid begint om 13.00 uur. Wij hopen dat een ieder die daarbij aanwezig wilt zijn daar dan al is op het moment dat wij met onze Greg aankomen. Verder willen wij de honkbalmensen vragen een honkbalpet te dragen. Het liefst een rode.

MVP snubs
Het leek voor aanvang vrij duidelijk. In de American League zou Jacoby Ellsbury de AL Most Valuable Player Award winnen en in de National League was Matt Kemp de grote favoriet. Laten we eerst eens kijken naar de American League en de stats van de kandidaten.
Jacoby Ellsbury: .321, 32 HR, 105 RBIs, 119 runs, 212 hits, 39 stolen bases en een WAR van 9.4
Jose Bautista: .302, 43 HR, 103 RBIs, 105 runs en een WAR van 8.3
Miguel Cabrera: .344, 30 HR, 105 RBIs, 111 runs en een WAR van 7.3
Curtis Granderson: .262, 41 HR, 119 RBIs, 136 runs en een WAR van 7.0

Tussen deze mannen staan in de aanvoerderslijst van Wins Above Replacement ook nog Dustin Pedroia (8.0) en Ian Kinsler (7.3). WAR is eigenlijk de ideale statistiek voor het bepalen van de MVP, want het meet de waarde van de speler voor zijn team in vergelijking met de situatie wanneer hij er niet zou zijn. Op basis hiervan is dus inderdaad Ellsbury de grote favoriet, maar de prijs ging voor het eerst sinds 1992 naar een werper: Justin Verlander. Verlander kende een geweldig seizoen en was zonder meer de verdiende Cy Young Award winnaar.

Verlander ging dit seizoen 24-5 met een ERA van 2.40. Hij gooide bovendien 250 keer drie slag in 251 innings, die hij in 34 starts bij elkaar gooide. Hij werd daarmee league leader in wins, ERA, strikeouts, games started en innings pitched en gooide bovendien de tweede no-hitter uit zijn loopbaan. De waarde van een pitcher is ook in WAR uit te drukken, maar veel kenners zijn van mening dat de waarde van een pitcher, hoe groot ook, niet zo groot kan zijn van die van een veldspeler. Een startende werper komt immers maar eens in de vijf wedstrijden uit voor zijn team, terwijl een veldspeler elke dag speelt. Uiteindelijk zijn dat dus ongeveer vijf keer zoveel wedstrijden waarop een veldspeler invloed heeft ten opzichte van de werper. Verlander had dit seizoen een WAR van 7.0 en eindigde daarmee als tweede pitcher in de AL achter C.C. Sabathia (7.1). Ellsbury was in mijn ogen dus de verdiende MVP geweest.

In de National League kunnen we een vergelijkbaar verhaal neerzetten. Hier volgen de kandidaten met hun stats.
Matt Kemp: .324, 39 HR, 126 RBIs, 115 runs, 40 stolen bases en een WAR van 8.7
Ryan Braun: .332, 33 HR, 111 RBIs, 109 runs, 33 stolen bases en een WAR van 7.8
Joey Votto: .309, 29 HR, 103 RBIs, 101 runs en een WAR van 6.9
Justin Upton: .289, 31 HR, 88 RBIs, 105 runs en een WAR van 6.4

Kemp was hier dus de juiste keuze geweest en het is misschien grappig om te weten dat ook Roy Halladay met 8.2 een hoger WAR had dan de uiteindelijke MVP Ryan Braun. Ik wil met deze post niet zeggen dat Verlander en Braun de titel totaal niet verdiende, maar alleen dat ik van mening ben dat er in beide gevallen – bij gebrek aan een makkelijk Nederlands synoniem – ‘more deserving’ kandidaten waren.


Nederlands nieuws
Waar eerder bekend werd dat Loek van Mil door de Angels van het 40-man roster werd verwijderd, is nu bekend geworden dat Mariekson ‘Didi’ Gregorius door de Reds op het 40-man roster is geplaatst. Gregorius, die onlangs door Baseball America tussen de top-10 prospects van de Reds werd geschaard, is op deze manier beschermd voor de Rule 5 draft. Andere teams kunnen hem nu niet claimen. Als de Rule 5 draft eraan komt, zal ik hierover meer uitleg geven.

Shairon Martis, wiens contract bij de Nationals afgelopen is, tekende een minor league contract bij de Pittsburgh Pirates. De 24-jarige werper, die met Nederland afgelopen maand wereldkampioen werd, krijgt zeer waarschijnlijk in Spring Training de kans om een plek te winnen op het Opening Day roster van de Pirates. Hij zou op die manier voor het eerst sinds 2009 weer op een Major League heuvel terug kunnen keren.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: