Major changes to come in MLB


Er is de afgelopen dagen een hoop gebeurd en een aantal van die gebeurtenissen heeft grote gevolgen op het komende en vooral het daaropvolgende seizoen in de MLB.

Allereerst was er de benoeming van Dale Sveum als de nieuwe manager van de Chicago Cubs. Sveum, die dit seizoen hitting coach was van de succesvolle Milwaukee Brewers, was ooit de first round pick van het team uit Milwaukee. Hij kende geen indrukwekkende spelende carrière, maar was als derde honk coach erg belangrijk in het titelseizoen van de Red Sox in 2004. Later keerde hij dus terug in Milwaukee waar hij in verschillende rollen deel uitmaakte van de coaching staff. Hij was er derde honk coach, bench coach, interim manager en uiteindelijk hitting coach. Hij heeft minder dan een maand ervaring als MLB manager, maar veel mensen, waaronder Theo Epstein en de Cubs, geloven dat hij zal slagen in Chicago. Hij tekende een contract voor drie seizoenen en verkoos de Cubs boven de Red Sox, die als enige nog op zoek zijn naar een manager.

In ander nieuws werd Clayton Kershaw gisteren benoemd tot National League Cy Young Award winnaar. De lefty starter van de Dodgers ging dit seizoen 21-5 met een ERA van 2.28 en gooide 248 strikeouts in 233 innings. Hij werd hiermee league leader in wins, ERA en strikeouts en versloeg grote namen als Halladay, Lee en Lincecum. De Dodgers zouden, als Matt Kemp de MVP titel wint, het eerste team in de historie kunnen worden dat in haar divisie op de laatste plaats eindigde en zowel een MVP als een Cy Young in haar midden heeft. Een dag eerder werden overigens Joe Maddon (Rays) en Kirk Gibson (Diamondbacks) benoemd tot managers of the year in hun respectievelijke leagues. Maddon plaatste zich op de laatste dag van het seizoen zeer onverwacht ten koste van de in de winter zwaar versterkte Red Sox voor de playoffs en Gibson was in de National League met Arizona de grote verrassing in de playoffs.

De Astros en het dominospel
De Houston Astros krijgen een nieuwe eigenaar. Deze eigenaar, Jim Crane, mocht de Astros van MLB commissioner Bud Selig alleen overnemen als hij toestemde met het plan om in 2013 de Astros van de NL Central te verhuizen naar de AL West. Hij kreeg overigens een korting van een luttele 70 miljoen dollar toen hij met dit plan instemde. De MLB wilde graag dat deze verhuizing plaatsvond, omdat zij zo hun plannen voor het nieuwe seizoen kunnen doorvoeren. De move speelde al een tijdje in het hoofd van Selig, want hij kreeg steeds meer klachten over het ongelijke speelschema. Teams vonden het niet eerlijk dat zij bijvoorbeeld een road trip hadden naar zowel New York als Boston, terwijl hun division rivals dat niet hadden. Doordat er nu in beide leagues 15 teams spelen en elke division uit vijf teams bestaat, kan het schema eerlijker verdeeld worden. Het gevolg van de verhuizing naar de AL West is, naast een prachtige nieuwe ‘state rivalry’ tussen de Rangers en Astros, dat beide leagues nu een oneven aantal teams bevatten en daardoor zal er elke speeldag een Interleague wedstrijd gespeeld moeten worden. Interleague kwam tot nu toe slechts twee keer een aantal weken per seizoen voor.

Er doen inmiddels verschillende speelschema’s de ronde. USAToday kwam met een voorstel waarin elk team 16 wedstrijden speelt tegen alle vier de andere teams in de eigen divisie, acht wedstrijden tegen alle andere teams in dezelfde league. Vervolgens zullen alle teams drie wedstrijden spelen tegen vijf teams uit dezelfde divisie (West, Central, of East) uit de andere league en tenslotte drie wedstrijden tegen hun natuurlijke rivaal uit de andere league. Die laatste wedstrijden houden mooie rivalries als Yankees-Mets, Dodgers-Angels en Cubs-White Sox in stand. Dit is het eerlijkste schema en lijkt ook het schema waar Bud Selig het snelste mee zal instemmen, omdat hij graag veel onderlinge wedstrijden tussen division rivals ziet.

Een laatste gevolg van de verhuizing is de onmiddellijke ingang van het nieuwe Wild Card systeem. Omdat het schema nu eerlijk is, hebben de teams ingestemd met het kindje van Bud Selig. Een idee waar hij al jaren mee speelt, een idee dat volgens hem het einde van elk seizoen zo mooi en spannend maakt als het einde van het afgelopen seizoen. Vanaf volgend seizoen plaatsen in beide leagues twee teams zich via de Wild Card voor de playoffs. Om te bepalen welke van de twee in de Division Series uit zal komen, spelen zij een one-game playoff als opening van het postseason. Teams waren in eerste instantie niet blij met het idee waarmee het hele seizoen opeens afhankelijk wordt van één wedstrijd, maar Selig heeft het er nu toch doorheen weten te werken.

Vanaf volgend seizoen dus een nieuw Wild Card systeem en een seizoen later krijgen we elke dag Interleague Play. We zullen de komende jaren afwachten om te zien hoe het bevalt, maar op het eerste oog vind ik het er wel mooi uitzien!

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: