Top 50 free agents: 41-50


Voor het eerst sinds lange tijd heb ik weer zin en tijd om te schrijven. Het seizoen is over, de Cardinals wonnen. Hierover lees je binnenkort meer in het Playball Journal en daar zal ik op All Bases Covered geen aandacht meer aan besteden. Wij gaan ons, net als de MLB organisaties, nu richten op het aankomende seizoen.

Er gebeurt momenteel een hoop in de Majors, zonder dat er gespeeld wordt. Nog voor het einde van de World Series maakten de Red Sox bekend dat Terry Francona werd ontslagen. Robin Ventura wordt de nieuwe manager van de White Sox, die Ozzie Guillen naar de Marlins zagen vertrekken. De Cubs ontsloegen Mike Quade, vlak nadat zij Theo Epstein van de Red Sox overnamen als directeur. Josh Byrnes is de nieuwe GM van de Padres. Dan Duquette wordt de General Manager van de Orioles en Tony LaRussa besloot een punt te zetten achter een prachtige loopbaan als manager in de Major League. Hij won drie keer de World Series, twee keer met de Cardinals en één keer met de Athletics. Hij staat op de derde plaats van de lijst voor meeste wins voor een manager achter Connie Mack en John McGraw. Mack won 1003 wedstrijden meer dan LaRussa, maar was dan ook 50 jaar lang manager van de Athletics, met wie hij overigens meer wedstrijden verloor dan dat hij won.


Ook bij de spelers is al het nodige gebeurd, maar het wachten is nog even op de arbitration beslissingen van de teams. De bekendste spelers, die al in het nieuws kwamen vanwege een transactie waren Jim Thome, die dit jaar voor de Twins en Indians speelde en zijn 600ste home run sloeg, en Derek Lowe. Thome tekende een éénjarig contract bij de Phillies, voor wie hij tussen 2003 en 2005 al eerder uitkwam. Hij zal vooral als backup fungeren voor Ryan Howard en af en toe als pinchhitter invallen. Derek Lowe werd in een trade door de Braves naar de Indians gestuurd. Lowe zal in de rotatie achter Ubaldo Jimenez, Justin Masterson en Fausto Carmona komen te staan, waarmee de Indians een rotatie krijgen met erg veel sinkerball pitchers.

Om te kijken welke grote namen we nog meer tegenkomen op de free agent markt, maak ik gebruik van de lijst van de top 50 free agents van MLBTradeRumors.com. Per post behandel ik tien spelers en kijk ik aan de hand van de geruchten en mijn eigen gevoel waar ik denk dat de spelers zullen eindigen. Vandaag pak ik uit die lijst de nummers 50-41 en een hele speciale mogelijke free agent uit Cuba.

50. Bruce Chen
Chen keerde na een aantal zeer magere jaren, waarin hij zelfs even wegviel uit de Majors, in 2010 redelijk succesvol terug in de show bij de Royals. Dit seizoen wist hij aan die terugkeer een positief gevolg te geven en kende hij het op één na beste seizoen uit zijn loopbaan. Zowel Chen als de Royals hebben aangegeven het contract wel te willen verlengen, maar ook de Rockies toonden al interesse. Teams als de Mariners en de Pirates zouden ook nog een match kunnen zijn voor de pitcher, die in zijn beste seizoen niet ver boven het gemiddelde uitsteeg. Mijn voorspelling: Royals.

49. Kerry Wood
We kennen Wood allemaal nog als de fenomenale starter in het eerste deel van het vorige decennium. Armproblemen zorgden er echter voor dat hij zijn carrière moest vervolgen als relief pitcher. Na twee jaar verdeeld over de Indians en Yankees keerde hij vorig seizoen terug bij de Cubs, waar hij zijn hele loopbaan speelde. Hij maakte al duidelijk dat het voor hem volgend jaar of Cubs wordt of vervroegd pensioen.


48. Joe Nathan
Jarenlang één van de meest succesvolle closers in de American League. Zijn laatste seizoenen werden echter gekenmerkt door blessureleed en daardoor ook mindere prestaties. Hij speelt zijn hele loopbaan al voor de Twins, die hem in een trade als minor leaguer bij de Giants wegpikten. Ik verwacht dan ook dat hij ook volgend jaar weer voor de Twins uit zal komen en zal proberen om weer de closer te worden, die hij ooit was.

47. Jonathan Broxton
Power closer van de Dodgers de afgelopen seizoenen en opnieuw een rechtshandige reliever. Broxton onderging dit jaar een operatie aan zijn elleboog en is volgens de geruchten op zoek naar een éénjarig contract waar hij op basis van bonussen voor behaalde prestaties veel kan verdienen. Dit maakt hem vooral aantrekkelijk voor de teams die niet veel te besteden hebben en op zoek zijn naar relievers. De Mets, die in financiële problemen zitten, zouden een optie kunnen zijn. De Dodgers, zijn oude team, lijken niet geïnteresseerd omdat zij met Kenley Jansen en Hong-Chih Kuo twee goede mogelijke opvolgers hebben. De Marlins, Mariners, Reds en Cubs zijn andere mogelijkheden, maar ik zet mij geld op de Mets.

46. Joel Pineiro
De eerste rechtshandige starter op de markt is de man die de afgelopen jaren voor de Angels op de heuvel stond. Afgelopen seizoen was een matig seizoen voor Pineiro, die naar mijn verwachting ook lang zal moeten wachten op een nieuw contract. Teams zullen eerst op zoek gaan naar betere alternatieven voor bovenin de rotation en daarna pas terechtkomen bij pitchers als Pineiro. Hij zou als nummer 4 of 5 kunnen fungeren voor een team met een diepe rotatie, voor andere teams zou hij een nummer drie kunnen zijn. De Phillies en Cubs worden genoemd als mogelijke destinatie. Van die twee zie ik Pineiro eerder bij de Cubs belanden in de rol van derde starter.

45. Jason Marquis
Marquis is in mijn ogen een beetje een overrated pitcher, die op basis van een degelijk seizoen voor de Rockies in 2009 een groot contract aangeboden kreeg door de Nationals. Tegen het einde van dit seizoen werd hij in een trade naar Arizona gestuurd, waar hij erg matig presteerde. Het wordt voor hem lastig om weer een goed contract te tekenen. Ik verwacht dat hij hooguit een éénjarig contract zal tekenen, wellicht zelfs een minor league contract. Ik zie in de Pirates een team dat wel eens achter hem aan zou kunnen gaan.

44. Frank Francisco
Nog een rechtshandige reliever/closer. Francisco kwam dit seizoen uit voor de Blue Jays, voor wie hij 17 saves pakte. Net als Broxton is hij waarschijnlijk vooral aantrekkelijk voor teams met weinig geld te besteden. Broxton heeft een hogere ‘upside’, maar komt ook met een groter risico vanwege zijn blessures. Francisco is in dat geval een veiligere optie en zou daarom wel eens bij de Mariners terecht kunnen komen, die closer Aardsma aan een operatie en free agency verloren.

43. Juan Pierre
De snelle outfielder is alweer een jaartje ouder en de kans lijkt klein dat hij ergens een basisplek krijgt. Hij zal daarom voornamelijk aantrekkelijk zijn als vierde outfielder op het roster en iemand die laat in de wedstrijd kan pinch-runnen. Een NL team lijkt daarom een goede match, aangezien er daar laat in de wedstrijd veel gewisseld wordt met de pitcher spot in de lineup. De Reds zijn nog op zoek naar een outfielder, maar een terugkeer naar de Marlins, waar hij zijn manager van vorig seizoen weer tegen zou komen, zie ik als grootste optie.

42. Rafael Furcal
Furcal werd door de Dodgers in juli naar de Cardinals gestuurd, waar hij een groot gat in het infield opvulde. Als korte stop was hij een belangrijk onderdeel van het team dat uiteindelijk toch de playoffs haalde en uiteindelijk zelfs de World Series won. Ik verwacht dat de Cardinals hem daarom zullen proberen te behouden. De prioriteiten van de Cardinals liggen op dit moment bij het aanstellen van een nieuwe manager (Francona?) en het verlengen van het contract van Albert Pujols. Furcal heeft via zijn agent al laten weten bereid te zijn om te wachten met het nemen van een beslissing tot er een nieuwe manager aangesteld is. Ik verwacht dat beide partijen er wel uit zullen komen.

41. Jamey Carroll
De 37-jarige tweede honkman kwam in zijn loopbaan al uit voor Colorado, Cleveland en de LA Dodgers. Volgens zijn agent is hij geïnteresseerd in een terugkeer bij de Rockies, maar zou hij ook graag voor de Tigers willen spelen. De Tigers zijn op zoek naar een tweede honkman, waarvoor de markt dit jaar erg dun is. Carroll en de Tigers zouden dus wel eens een goede match kunnen zijn. De Astros vormen een goede tweede mogelijkheid.

Yoennis Cespedes
Deze Cubaanse center fielder kwam in 2009 nog voor zijn land uit in de World Baseball Classic. Hij sloeg toen .438 en voerde zijn team aan in slugging percentage en runs scored. Hij sloeg twee home runs, waarvan de diepe home run tegen Australië bij een aantal van jullie wellicht nog op het netvlies staat. Cespedes wist het eiland te ontsnappen en vluchtte naar de Dominicaanse Republiek, waar zijn nieuwe agent het onderstaande showcase filmpje van hem in elkaar zette. Het filmpje kwam bij meerdere teams terecht en veel geïnteresseerde teams stuurden inmiddels scouts naar de DR om hem eens van dichtbij te bekijken. De Yankees en Red Sox zijn twee belangrijke gegadigden voor zijn diensten, maar een tiental andere teams heeft ook interesse laten blijken.

Cespedes wil naar verluid net zoveel verdienen als landgenoot Aroldis Chapman, die twee jaar geleden een contract tekende bij de Reds voor 6 jaar en 30 miljoen dollar. Ik vind het moeilijk te zeggen waar Cespedes terecht zal komen, maar ik lees dat vooral de Yankees erg gecharmeerd zijn van de atletische outfielder. New York zou dan ook wel eens de uiteindelijke bestemming van zijn vlucht kunnen worden.

In mijn volgende post free agents 31-40!

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: