Wild Card races remain undecided until final day of the seaon


Vlak voor de start van de playoffs is het hoog tijd dat er weer eens een update op deze site komt te staan. Met een stuk minder Nederlandse inbreng de laatste weken gecombineerd met Europa Cup en school is er weinig tijd geweest voor updates. Met deze spannende apotheose van het mooie seizoen 2011 vond ik het belangrijk om toch wat tijd te zoeken om jullie een korte update te geven.

Van elke division kennen we inmiddels de afgevaardigde voor de playoffs, die aanstaande vrijdag beginnen. In de American League zijn dat de New York Yankees, de Detroit Tigers en de Texas Rangers en in de National League zijn dat de Philadelphia Phillies, de Milwaukee Brewers en de Arizona Diamondbacks. Wie in beide leagues als vierde meedoet aan de playoffs is echter tot op vandaag, de laatste dag van het reguliere seizoen, niet bekend. In de American League gaan twee teams uit dezelfde division (AL East) uitmaken wie het mag opnemen tegen ofwel de Tigers ofwel de Rangers. De Boston Red Sox en de Tampa Bay Rays staan met nog één wedstrijd te spelen gelijk. Dat is heel erg opvallend omdat de Red Sox op 1 september een straatlengte voorstonden op de Rays en met de Yankees uit leken te gaan maken wie de division zou winnen en wie de Wild Card ging pakken. Op 4 september was de voorsprong van Boston op Tampa Bay nog negen wedstrijden, maar de slechtste maand september (6-20) uit de geschiedenis van de franchise heeft gezorgd voor het feit dat de Red Sox nog keihard moeten vechten voor een plek in de playoffs, terwijl zij vooraf met toevoegingen als Adrian Gonzalez, Carl Crawford en Bobby Jenks als grote titelfavoriet van de AL werden gezien.

In de National League kennen we een soortgelijk verhaal. De Atlanta Braves leken lange tijd weg te lopen met de Wild Card, maar kenden ook een slechte periode en zagen daardoor afgelopen nacht de St. Louis Cardinals op gelijke hoogte komen. De Cardinals, onder leiding van een herboren Pujols – die na een slechte start van het seizoen toch nog zijn streak van +.300-30 HR-100RBIs lijkt door te kunnen zetten – spelen vanavond tegen de Houston Astros. De Astros zijn op papier het minste team van de National League en dat is voor de Braves extra wrang, omdat zij tegen het beste team uit de NL spelen: de Phillies. De Red Sox spelen tegen de Orioles en de Rays spelen tegen de Yankees, die waarschijnlijk spelers rust zullen geven.

Het vervolg is simpel te beschrijven. Wint de ene partij en verliest de ander, dan plaatst de winnaar zich voor de playoffs. Als beide teams winnen (of verliezen) dan volgt er een beslissingswedstrijd, zoals we die twee jaar geleden nog zagen tussen de Twins en de Tigers. Het zou wel eens een voorproefje kunnen worden op de volgende seizoenen, want de MLB speelt al een tijdje met het idee om een extra Wild Card toe te voegen zodat er elk seizoen een beslissingswedstrijd volgt tussen de twee beste nummers twee (of zoals dit jaar een nummer drie als er een derde team uit dezelfde division boven alle andere teams eindigt) van elke league.


De probable pitchers voor de enige wedstrijden die er vanavond nog toe doen zijn:
Jon Lester (Red Sox, 15-9, 3.49) – Alfredo Simon (Orioles, 4-9, 4.85)
Update: Dellin Betances (Yankees, 0-0, 27.00) – David Price (Rays, 12-13, 3.35)
Joe Blanton (Phillies, 1-2, 5.03) – Tim Hudson (Braves, 16-10, 3.23)
Chris Carpenter (Cardinals, 10-9, 3.59) – Brett Myers (Astros, 7-13, 4.31)

Ik ga geen voorspellingen doen, maar ik hoop op een beslissingswedstrijd in beide leagues! Ik houd jullie in elk geval in de gaten.

Quick (Dutch) hits
Kenley Jansen lijkt na drie nieuwe strikeouts op dinsdagavond op weg naar het record in hoogste K/9 ratio voor een reliever in een single season. Vorig seizoen zette Carlos Marmol dat record op 16.0, wat wil zeggen dat hij per negen innings 16 strikeouts gooit. Kenley Jansen staat na de strikeouts van gisteren op 16.1 en de kans lijkt klein dat hij ook vanavond in actie zal komen. Een prachtig record voor de jonge pitcher, die voor het Nederlands team zowel als catcher en pitcher uitkwam. Jansen groeide dit jaar uit tot de meest dominante reliever in de National League en zou – net als Marmol in 2010 – wel eens de prijs van Delivery Man of the Year kunnen winnen.

Mochten de Braves zich plaatsen voor de playoffs dan zou dat kunnen betekenen dat Jair Jurrjens nog terugkeert in de Major League. Tenslotte kunnen Rick van den Hurk en Pedro Strop nog een grote rol spelen in de playoff kansen van de Red Sox. Beide spelers zijn beschikbaar vanuit de bullpen van manager Buck Showalter. Een goede outing van één of beide Nederlanders zou wel eens het einde van het seizoen van de Red Sox kunnen betekenen. We houden ze in de gaten!

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: