Sneak Preview: Mariano Rivera: Greatest closer of all time


Binnenkort in het Playball Journal:

Het is een rare stat, die pas een aantal decennia serieus wordt genomen. Je wordt ermee beloond als je de laatste nullen van de wedstrijd maakt als pitcher als jouw team drie of minder punten voorsprong heeft. Maar ook als je de laatste drie innings van de wedstrijd gooit als jouw team met meer dan drie punten verschil wint. En tenslotte krijg je er ook een als je met meer dan drie punten voorsprong op de heuvel komt, terwijl het punt dat het verschil op drie brengt in scoringspositie staat en je de wedstrijd uitgooit. Kortom: de save.


Het is een statistiek die de grootheid van Yankees werper Mariano Rivera bij lange na niet kan bevatten. Toch was het een behoorlijke ‘big deal’ toen Rivera op 13 september zijn 600ste career save pakte. Hij is namelijk pas de tweede closer ooit die deze magische barrière heeft weten te bereiken. Trevor Hoffman, de legendarische closer van de Padres en later de Brewers, is de all-time leader in saves met 601. Maar op het moment dat jij dit leest, is de kans erg groot dat Rivera dat getal al lang en breed gepasseerd is.

Wat dit record vooral aangeeft is dat Rivera ongelooflijk consistent is en gedurende zijn hele loopbaan op zeer hoog niveau heeft gepresteerd. De meeste closers zijn maar een paar seizoenen op hun top of hebben in elk geval heel erg afwisselende seizoenen qua prestaties. Eric Gagne pakte ooit ruim tachtig saves achter elkaar, maar in de jaren daarna zagen we hem keer op keer falen en inmiddels speelt hij al een aantal seizoenen niet meer in de Major League. Sinds Rivera in 1997 door Joe Torre tot vaste closer werd benoemd, pakte hij in elk seizoen (behalve 2002, toen hij geblesseerd raakte) minstens 30 saves.

Road to the show
Om zijn niveau als pitcher beter te beschrijven, bekijken we zijn hele carrière tot nu toe. [Lees de rest van dit stuk in de volgende editie van Playball Journal!]

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

One Response to Sneak Preview: Mariano Rivera: Greatest closer of all time

  1. Stefan Slinger says:

    Heeft de Editor-in-Chief van Playball Journal je al 100x regel 10.19 laten overschrijven? 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: