Daily Roundup: Jim Thome joins the 600 HR-club


Na een drukke week als Instructor bij het Playball Europe Baseball Camp heb ik gelukkig vandaag weer tijd voor een update en daar is reden genoeg voor: een milestone, twee triple plays en spannende playoff races.

Het is een van de meest selecte groepen in de geschiedenis van het Amerikaanse honkbal: de 600-homerun club. Babe Ruth was uiteraard de eerste en Alex Rodriguez voegde zich vorig jaar als zevende bij de club. Tussen hen in kwamen Hank Aaron, Willie Mays, Barry Bonds, Sammy Sosa en Ken Griffey Jr., maar maandag werd de club uitgebreid met een nieuw lid. Jim Thome, die het seizoen begon met 589 home runs, had voor aanvang van de wedstrijd tegen de Detroit Tigers nog twee home runs nodig om het achtste lid van de 600-HR club te worden. Niet veel mensen verwachtten dat hij het in deze wedstrijd zou doen, maar nadat hij in zijn eerste twee slagbeurten de bal al goed geraakt had (1-2) sloeg hij in zijn derde slagbeurt van de dag zijn 599ste home run. Met een two-run shot naar het linksveld verbrak hij de gelijke stand en sloeg hij de Twins naar een 5-3 voorsprong. In zijn volgende slagbeurt, een inning later, sloeg hij met twee man op de honken de bal opnieuw diep naar het linksveld. Linksvelder Delmon Young, die eerder op de dag van de Twins naar de Tigers getrade was, probeerde met een uiterste poging de bal nog binnen de hekken te houden, maar tevergeefs. De bal vloog ver over hem heen en met zijn 600ste home run stelde Thome de 9-6 overwinning voor de Twins veilig.

Thome is de vijfde speler die in deze eeuw de barrière van 600 home runs heeft doorbroken. Hij is echter samen met Griffey Jr. de enige, die niet in verband is gebracht met doping. Het past bij het feilloze imago van de lefty power hitter. Hij wordt geroemd als één van de aardigste mannen in het honkbal en het was tekenend dat ook de fans van de Tigers, tegen wie hij in zijn loopbaan talloze home runs sloeg, voor hem juichten. In het filmpje is zelfs een jongetje in een Tigers outfit te zien, die op het bordje boven zijn hoofd ‘Thome is my homie’ had staan. De man uit Illinois spendeerde het merendeel van zijn loopbaan in de AL Central Division. Hij werd in 1989 gedraft door de Cleveland Indians, voor wie hij twee jaar later zijn Major League debuut maakte. Zoals in onderstaand filmpje wordt verteld, is hij in Cleveland nog altijd de recordhouder voor home runs in een seizoen met 52. In Cleveland groeide hij al uit tot een topspeler en na 12 seizoenen (334 home runs) vertrok hij als free agent naar Philadelphia. Voor de Phillies was Thome in 2003 met 47 home runs National League home run champion. In drie seizoenen kwam hij voor de Phils tot 96 home runs, waarna hij bij de White Sox tekende. Daar ging hij vrolijk door met het slaan van home runs. In zijn eerste seizoen verbrak hij het franchise record voor meeste home runs van een lefty met 42. Na ruim drie jaar en 134 home runs werd hij eind 2009 in een trade naar de Dodgers gestuurd. In een korte periode sloeg hij daar geen enkele home run. Hij kwam voornamelijk uit als pinch-hitter, maar had daar zelf geen problemen mee, omdat hij bij de Dodgers de kans dacht te hebben om zijn eerste World Series titel te pakken. Dit lukte echter niet en ook bij de Twins, waar hij de laatste twee seizoenen speelde en 36 home runs sloeg, wist hij nog geen ring te bemachtigen. Dit seizoen lijkt het opnieuw niet te gaan lukken en de kans dat Thome zonder World Series titel met pensioen gaat, wordt steeds groter. Ondanks het ontbreken van een ring ligt het in de lijn van verwachting dat Thome over een aantal jaar toe zal treden tot de Hall of Fame. Tegen die tijd waarschijnlijk deel uitmakend van de groep van negen, want de eerstvolgende die zijn 600ste home run kan slaan is Albert Pujols, die nu nog op 437 staat.

[Update:] Op het moment dat ik de rest van dit stuk aan het schrijven was, kwam ik het volgende bericht tegen: “Thome may yet land in a pennant race“. Het gerucht gaat dat de Twins, nu Thome zijn 600ste home run heeft geslagen, op zoek zijn naar een ploeg waarmee zij kunnen traden. De Indians en Phillies, twee oude teams van Thome, worden genoemd als kandidaten.

Triple plays
Het is één van de minst voorkomende gebeurtenissen in het honkbal en misschien wel de leukste play om te zien: de triple play. Eerder dit jaar zagen we een triple play van de Indians en een tijdje terug was er de hele uitzonderlijke unassisted triple play van Asdrubal Cabrera. Deze week zagen we voor het eerst sinds mei 1981 triple plays op twee achtereenvolgende dagen. Maandag waren het de Brewers, die met lopers op het eerste en tweede honk een zeldzame 4-6-3-2 triple play draaiden. Tweede honkman Josh Wilson fielde de bal op zijn backhand en flipte naar korte stop Yunieski Betancourt, die naar Prince Fielder gooide voor de double play. Niks aan de hand zo leek het, totdat bleek dat Fielder uit zijn ooghoeken had gezien dat Matt Kemp probeerde te scoren op de play. Fielder gooide naar thuis, waar Kemp de tikactie van catcher George Kottaras leek te ontwijken, maar toch uitgegeven werd: triple play!

Gisteren lukte het de Red Sox in de wedstrijd tegen de Tampa Bay Rays om een 5-4-3, oftewel Around the Horn, triple play te draaien. Sean Rodriguez sloeg met lopers op één en twee een harde grondbal recht op derde honkman Jed Lowrie, die zijn honk aanraakte en naar twee gooide. Daar verwerkte Dustin Pedroia de bal en gooide naar Adrian Gonzalez voor de tweede triple play in twee dagen. In dit filmpje zie je beide triple plays achter elkaar.

Playoff races
We naderen het einde van het seizoen en men begint steeds meer naar de stand in de verschillende divisions te kijken. In sommige divisions beginnen de leaders een beetje weg te lopen bij de concurrentie, maar in de meeste races staan er meerdere teams nog dicht bij elkaar. De NL East is eigenlijk al sinds het begin van het seizoen voor de Phillies. Iedereen had dit ook verwacht, maar de Braves bleken nog lange tijd in staat om in hun kielzog te blijven. Nu lijkt het over voor de Braves, zij zullen zich moeten richten op de Wild Card race, want ze hebben inmiddels een achterstand van 7.5 wedstrijden op de Phils. In de NL Central zijn het de Brewers die nu weglopen van de concurrentie. De Pittsburgh Pirates, die heel erg lang meedraaiden in de top, kenden een dramatische reeks waardoor zij nu vierde staan met 14 wedstrijden achterstand op de Brewers. Het enige team dat nog enigszins in de buurt van Brew Crew kan blijven is St. Louis, voor wie Albert Pujols zijn 30ste home run van het seizoen sloeg vannacht. Zij staan op 7 wedstrijden achterstand.

De Arizona Diamondbacks zouden wel eens de Giants van 2011 kunnen worden. Met ‘castoffs and misfits’ (zoals Aubrey Huff zijn eigen Giants vorig jaar omschreef) als Sean Burroughs, Willie Bloomquist en Lyle Overbay en Justin Upton in de rol van de talentvolle Buster Posey staan de Diamondbacks bovenaan in de NL West. Ze hebben inmiddels zes wedstrijden voor op de San Francisco Giants en wonnen hun laatste zeven wedstrijden op rij. In de Wild Card race hebben de Braves een voorsprong van zes wedstrijden op de Giants en zeven op de Cardinals. De rest van de teams in de National League speelt eigenlijk geen rol van betekenis meer, anders dan die van spoiler.

In de AL East is de race tussen de Yankees en Red Sox nog erg spannend. Op dit moment hebben de Yankees een voorsprong van een halve wedstrijd, maar de laatste weken gingen beide teams op en neer in de stand. Het grote verschil op dit moment is het onderlinge resultaat, dat behoorlijk in het voordeel is van de Red Sox. Beide teams lijken sowieso de playoffs te zullen halen, want de voorsprong van de nummer twee in de AL East op de nummer twee in de Wild Card race is negen wedstrijden. En laat die nummer drie nou ook nog eens de Tampa Bay Rays zijn, die zelf ook in de AL East spelen.

In de AL Central ligt de strijd nog wijd open. De Tigers gaan op dit moment aan de leiding, maar de Indians volgen nog altijd op slechts drie wedstrijden en de White Sox, die sinds vannacht eindelijk weer boven de .500 spelen, staan op 3.5 wedstrijd achterstand. Deze strijd lijkt van alle divisions de komende tijd het meest interessant te worden, te meer ook omdat er nog een heleboel onderlinge duels tussen de titelkandidaten gespeeld zullen gaan worden. In het westen bleven de Angels lang in de buurt van de Rangers, maar na onder andere een onderling treffen hebben de Rangers een 5-game winning streak en de Angels een 4-game losing streak. Tijdens die streak is de achterstand van de Angels van twee wedstrijden gegroeid naar zes wedstrijden.

De komende weken zal duidelijk worden of de D’backs het vol kunnen houden, of de White Sox dan toch de AL Central gaan winnen en wie de beste kaarten heeft in de strijd om de winst in de AL East. I’ll keep you posted!

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: