Dutch action report: Halman optioned to Triple-A; MiLB Report


Het is erg rustig op deze site de laatste tijd en dat heeft deze week niet alleen te maken met het feit dat ik weinig tijd heb om te schrijven. Er is simpelweg weinig Nederlandse actie om over te rapporteren. Kenley Jansen werd voor drie weken op de DL geplaatst, Bernadina werd door de Nationals naar Triple-A gestuurd en de overige Nederlanders komen slechts sporadisch in actie. Van Jurrjens is dat logisch, omdat hij een startende pitcher is. Van Andruw Jones wisten we dat hij slechts een ‘platoon player’ is, die alleen tegen lefties in de basis staat en Halman kreeg gewoon erg weinig kansen de laatste tijd.

De Mariners hebben nu besloten om Halman terug te sturen naar Triple-A, waar hij voor de Tacoma Rainiers zal gaan spelen. Halman sloeg dit jaar na een sterk begin 20 honkslagen in 87 beurten, goed voor een slaggemiddelde van .230. Hij sloeg de eerste twee home runs uit zijn loopbaan en bracht zes teamgenoten over de plaat. Zijn slechte K/BB ratio is opnieuw de reden voor een vroegtijdig einde aan het seizoen. Halman kreeg in 87 slagbeurten 32 keer drie slag en slechts twee keer vier wijd. In Tacoma krijgt hij de kans om daaraan te gaan werken.

Minor League Report
Bij een gebrek aan Nederlanders in de MLB is het wel eens leuk om te kijken hoe ‘onze’ Minor Leaguers het doen. In de Triple-A Pacific Coast League komt Halman wellicht reliever Pedro Strop tegen. Strop, die uitkomt voor de Round Rock Express, speelde eerder dit jaar nog voor de Rangers in de Major League. Hij werd naar beneden gestuurd om aan zijn controleproblemen te werken. In Triple-A is de geboren Dominicaan 4-4 met een ERA van 3.62. In 37.1 innings gooide hij 42 keer drie slag en slechts 19 keer vier wijd. Het gaat dus goed met Strop, maar omdat de Rangers net twee zeer sterke relievers toegevoegd hebben in Uehara en Adams is de kans klein dat we Strop snel terug zien op het hoogste niveau. In september, wanneer de MLB rosters uitgebreid worden naar 40 man, is hij zeker een gegadigde voor een plekje op dit roster.

In de International League, de andere in de VS gevestigde Triple-A league spelen Roger Bernadina en Rick van den Hurk. Bernadina, die eerder deze week nog een home run sloeg, kwam tot nu toe uit in drie wedstrijden voor de Syracuse Chiefs. Daarin sloeg hij 3-12 met een home run, één RBI en vier runs. Van den Hurk heeft geen goed seizoen voor de Norfolk Tides. Als starter voor het Triple-A team van de Orioles is hij 6-13 met een hoog ERA van 4.80. in 129.1 innings kreeg hij 123 hits tegen (21 home runs), gooide hij 84 strikeouts en stond hij 35 vrije lopen toe. Slechts twee pitchers in Triple-A kregen meer home runs tegen, maar er zijn ook slecht twee pitchers met meer innings pitched dit jaar. Één van de hoogtepunten was ongetwijfeld deze mooie play (vanaf 0:58) in de wedstrijd tegen de Mud Hens.

Dan is er nog de Mexican League waarin Sharnol Adriana en Yurrendel de Caster het goed doen. Beide spelers hebben een slaggemiddelde van ruim boven de .300 (resp. .331 en .338). De 40-jarige Adriana sloeg bovendien al 12 home runs, heeft 64 RBIs en stal een honk. De Caster, die met zijn team al geplaatst is voor de playoffs, sloeg zes home runs en heeft 47 RBIs.

In Double-A speelt Mariekson ‘Didi’ Gregorius voor de Carolina Catfish. Na de All-Star Break kreeg hij een promotie naar Double-A en daar slaat hij op dit moment .250 na 9 wedstrijden. Van zijn acht honkslagen waren er twee voor twee en één voor drie honken. Hainley Statia, die vorig jaar nog werd gereleased door de Angels en het seizoen begon in de Independent Leagues, werd door de Brewers getekend en bij het Double-A team Huntsville Stars gestald. Daar slaat de korte stop .284 met twee home runs en 32 RBIs.

Sharlon Schoop, die net als Gregorius en Statia al eens voor het Nederlands team in het middle infield speelde, is nu lid van de Flying Squirrels (Giants) en slaat .217 met 4 home runs en 20 RBIs. Dan hebben we nog twee pitchers in Double-A: Shairon Martis (Nationals) en Loek van Mil (Angels). Starter Martis is 7-4 met een ERA van 3.18, kreeg in 102.1 innings 99 honkslagen tegen en  gooide 110 keer drie slag en 31 keer vier wijd. Van Mil kwam als reliever uit in 22 wedstrijden, gooide daarin 45 innings, 32 strikeouts en 15 keer vier wijd. Hij is 3-4 met een ERA van 2.40. Omdat de Angels rond de trade deadline geen relievers hebben toegevoegd aan hun team, bestaat de kans dat van Mil later dit jaar nog zijn debuut in de MLB kan maken. Hij zou dan naar alle waarschijnlijkheid moeten wachten tot september, wanneer de rosters uitgebreid worden.

De laatste opvallend presterende Nederlander, die ik vandaag behandel is Nick Urbanus. De jongste telg uit de grote honkbalfamilie tekende eind vorig jaar een contract bij de Rangers en is nu bezig met zijn eerste seizoen in Amerika. Hij komt uit voor de AZL Rangers in de Rookie Arizona League en speelt goed. De middle infielder slaat .299 met 22 RBIs en 6 gestolen honken. Op 2 augustus speelde hij misschien wel zijn beste wedstrijd ooit (tot nu toe). In de wedstrijd tegen de Royals ging hij 3-5 met een triple en had 7 (!) RBIs.

We gaan de komende tijd zien of sommige van onze landgenoten zo kunnen presteren dat zij in de laatste maand van het seizoen nog een promotie kunnen verdienen. In de Dutch action reports volg je de ontwikkelingen.

Nick Urbanus in actie op de training van de AZL Rangers (Foto: Fam. Urbanus)

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

One Response to Dutch action report: Halman optioned to Triple-A; MiLB Report

  1. Vincent says:

    ben weer helemaal op de hoogte! ga zo door, vind het echt top die blog van je! groetjes vin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: