Francisco Liriano fires a no-no


Nadat een aantal pitchers er dit seizoen al redelijk bij in de buurt gekomen was, werd Francisco Liriano gisteren de eerste pitcher die een no-hitter gooide. In de wedstrijd tussen zijn Twins en de White Sox kreeg stond Liriano geen enkele honkslag toe en gooide hij twee keer drie slag.

Het werd geen perfect game omdat de ‘southpaw’ wel zes keer vier wijd gooide, waaronder drie voor Juan Pierre. Liriano, die helemaal niet sterk aan het seizoen begonnen was, kreeg in deze wedstrijd een aantal keer de hulp van zijn defensie. Drie van de zes honklopers, die met vier wijd het eerste honk bereikten, strandden via een dubbelspel. Denard Span maakte een prachtige running catch toen de White Sox dreigden te gaan scoren met lopers op het eerste en tweede honk en twee uit. De mooiste play van de wedstrijd kwam echter met twee uit in de zevende inning van derde honkman Denny Valencia. Valencia pikte de bal, die een lastige stuit nam, met een backhand ver achter het honk vandaan en maakte een goede aangooi om de no-hitter intact te houden.

Met twee uit in de negende inning en een loper op het eerste honk moest Liriano de sterke DH Adam Dunn uit zien te schakelen. Het was extra spannend omdat Dunn de wedstrijd met een home run had kunnen winnen voor de White Sox. De Twins hadden namelijk slechts een 1-0 voorsprong dankzij een solo home run van Jason Kubel. Met volle bak sloeg Dunn een harde line drive richting het linksveld, maar gelukkig voor Liriano stond korte stop Matt Tolbert precies op de goede plek en kon hij de bal voor de laatste nul vangen. Het was de eerste no-hitter dit seizoen en pas de vijfde in de historie van de Minnesota Twins (de laatste Twins pitcher die een no-hitter gooide was Eric Milton in 1999). Het was een van de meest onwaarschijnlijke no-hitters in de afgelopen jaren omdat Liriano in zijn gehele profloopbaan, inclusief Minor Leagues, nog niet een keer een complete game gooide, laat staan een shutout. Van Liriano weten we al heel lang dat hij erg veel potentie heeft, maar mede dankzij blessures heeft hij het nooit op een constante basis kunnen waarmaken. Ook dit seizoen heeft hij, met de no-hitter inbegrepen, een record van 2-4 met een ERA van 6.61. Laten we hopen dat deze no-hitter voor hem een stap in de goede richting is. Liriano zei in een eerste reactie erg blij te zijn met het gooien van zijn no-hitter, zeker ook omdat hij het seizoen niet goed begonnen was. Veel meer woorden kwamen niet uit de stoïcijnse lefty van de Twins. Zijn teamgenoot Denard Span gaf aan dat Liriano ook tegen zijn teamgenoten niet veel zei: “Ik denk dat hij gewoon sprakeloos was. Hij kon het allemaal nog even niet bevatten, denk ik.”

Beelden van alle nullen in de no-hitter van Liriano zie je hier. Hieronder beelden van de laatste nul, vanuit het publiek gefilmd.

Nederlanders
Jair Jurrjens pakte op maandag zijn derde win van het seizoen. In de thuiswedstrijd tegen de Milwaukee Brewers kon hij zijn voortvarende start van het seizoen een mooi gevolg geven. In 7.2 innings kreeg hij zeven honkslagen tegen, waarop de Brewers slechts twee punten wisten te scoren. De Curaçaoënaar gooide bovendien vier keer drie slag en geen enkele keer vier wijd. Jurrjens en de Braves versloegen in deze wedstrijd niet de minste. Yovanni Gallardo, de ace van de Brewers, was de pitcher voor Milwaukee en stond in de eerste vijf innings slechts een punt toe. In de zesde inning trokken de Braves de wedstrijd echter naar zich toe door vier punten te scoren. Alex Gonzalez sloeg in deze inning een bases clearing double om de stand op 4-2 te brengen. De Braves liepen later nog uit naar 6-2 en dit zou ook de eindstand worden. JJ is nu 3-0 met een ERA van 1.58. Beelden van Jurrjens’ goede start vind je hier.

Vannacht kwamen de twee andere overgebleven spelers met Nederlands paspoort in actie. Andruw Jones ging 1-3 voor de Yankees in zijn eerste start tegen een rechtshandige werper. Deze rechtshandige werper, Brad Penny, wist de Yankees goed tegen te houden en gooide de Tigers naar een 4-2 overwinning. Pedro Strop kende een erg ongelukkige outing voor de Rangers. Strop kwam bij een 2-1 voorsprong voor de Rangers in de zevende inning op de heuvel. Hij stond direct een honkslag toe aan Ryan Langerhans, die via een wild pitch en een stootslag honkslag op het derde honk terecht kwam. Het punt scoorde uiteindelijk toen Ichiro de bal vervolgens in een double play sloeg. Nadat Texas in de achtste inning opnieuw de voorsprong had genomen, mocht Strop het nog een keer proberen. Opnieuw kreeg hij direct een honkslag tegen, deze keer van Adam Kennedy en opnieuw was ook de tweede slagman safe na een poging tot een sacrifice bunt. Justin Smoak sloeg vervolgens een RBI-single, waarna Strop de heuvel mocht verlaten. Zijn vervanger, Darren Oliver, stond helaas toe dat een van de twee honklopers, die Strop achtergelaten had, scoorde, zodat Strop in 1+ inning drie verdiende punten tegen kreeg en zowel een blown save als een loss aan zijn broek kreeg. Het was zowel de eerste loss als de eerste blown save voor Strop, die zijn ERA zag stijgen naar 3.72.

Het belangrijkste nieuws buiten de no-no van Liriano was vannacht dat Andre Ethier zijn hitting streak verlengde naar 29 wedstrijden. Het is een hele mooie streak, maar hij heeft nog even te gaan op weg naar het record van Joe DiMaggio, die ooit in 56 achtereenvolgende wedstrijden een honkslag sloeg. Een korte samenvatting van alle wedstrijden van afgelopen nacht vind je hier.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: