Fantasy Draft Guide part 3


In het laatste deel van de draft guide behandel ik het leukste onderwerp: de spelers waar je een gokje op kunt wagen. Het zijn spelers, die nog niets bewezen hebben (rookies), maar ook spelers die terugkeren van een down year of een blessure. Dit zijn ook de spelers waarover je tegen je vrienden het meest kunt opscheppen: “Ik wist meteen dat het een topper zou worden!”. En als het niks wordt, kun je de speler droppen en een andere speler zoeken waar je een gokje voor durft te wagen.

Het zijn over het algemeen spelers, die je laat in de draft (de laatste paar rondes) oppikt, wanneer je eigenlijk alleen nog spelers voor op de bank kiest. Voor bankspelers kies ik zelf overigens vrijwel altijd alleen maar voor pitchers, omdat je genoeg starting pitchers moet hebben om de limiet van aantal innings pitched per week moet halen. De spelers die ik in dit stuk noem zijn dus absoluut geen garanties voor een sterk seizoen, maar het zouden zo maar eens hele sterke fantasy spelers kunnen worden. Naast het lezen van dit stukje raad ik je zeker aan om zelfs eens goed door de lijst met spelers te spitten en te kijken of je zelf misschien iemand vindt.

Grady Sizemore
De center fielder van de Cleveland Indians was een aantal jaar geleden een van de beste spelers in de Major League. Tussen 2005 en 2008 had hij een cumulatief WAR van 24.4. In die jaren was hij drie keer All-Star en in 2008 won hij een Silver Slugger Award met een 30/30 seizoen (33 home runs en 38 stolen bases). Hij kwam bovendien regelmatig in het nieuws met spectaculaire defensieve acties en groeide uit tot een publiekslieveling in Cleveland (vooral bij de dames: Grady’s ladies). In 2009 en 2010 verhinderden schouder- en knieblessures hem van het herhalen van zijn 2008 seizoen. Hij zal dit jaar waarschijnlijk niet volledig fit starten, maar zal zeer waarschijnlijk halverwege of richting het einde van april volledig fit zijn. Sizemore zou in de vorm van 2008 een geweldige toevoeging aan ieder fantasy team zijn! Hij is door Yahoo geranked als de 153e speler in de MLB en zal waarschijnlijk in de 15e ronde nog beschikbaar zijn.


Tsuyoshi Nishioka
Deze Japanse middle infielder van de Twins is een rookie in de Major League, maar heeft in Japan al jaren laten zien dat hij een hele goede honkballer is. In 2010 sloeg hij voor de Chiba Lotte Marines .346 met 11 home runs, 59 RBIs en 22 gestolen honken. In Spring Training slaat hij op dit moment .324 met 2 doubles een triple en 2 stolen bases en lijkt klaar voor het echte werk. Nishioka is een onbekende, maar goede speler, die op zowel het tweede honk als korte stop ingezet kan worden. Voor beide posities is de spoeling dun in de draft dus als je laat in de draft nog een middle infielder nodig hebt, zou ik nog even goed naar Nishioka zoeken (O-Rank: 241).

Jacoby Ellsbury
De snelle outfielder van de Red Sox was in 2009 nog league leader in stolen bases met 70. Het jaar ervoor stal hij 50 honken en mede dankzij zijn snelheid sloeg hij in zijn twee volledige seizoenen (2008 en 2009) respectievelijk .280 en .301. Hij slaat niet voor veel power, maar brengt jouw team via zijn snelheid wel veel hits, doubles, triples en stolen bases. Ellsbury staat iets hoger op de lijst van spelers (O-Rank: 91), maar zal vanwege zijn blessure vorig jaar misschien niet bij iedereen even geliefd zijn. Je kunt hem nu misschien in de achtste ronde oppikken, maar als hij een goed seizoen draait, is hij een top-30 waardige speler.


Jonny Venters
Eerder behandelde ik al Craig Kimbrel, die zeer waarschijnlijk de closer van de Braves wordt. Zijn enige concurrent voor die positie is de linkshandige Venters. Venters is niet echt meer een rookie, want hij gooide vorig jaar al 83 innings en ging 4-4 met 1 save en 24 holds. Toch is hij nog geen gevestigde naam en staat hij laag genoeg in de draft om in deze categorie te vallen. Venters gaat of als closer heel veel saves pakken of als setup man heel veel holds pakken. In elk geval zal hij heel waardevol zijn voor de Braves en wellicht ook voor jouw fantasy team. Venters’ O-Rank is 221 en kan daardoor heel laat in de draft nog opgepikt worden.

Erik Bedard
Ik gebruik voor deze post Erik Bedard, maar dat hadden een heleboel pitchers kunnen zijn die terugkeren van een blessure of een slecht jaar. Die andere pitchers zal ik straks nog even benoemen. Bedard eindigde in 2007 namens de Orioles als vijfde in de AL Cy Young Award voting. In de daaropvolgende winter werd hij in een trade naar de Mariners gestuurd, in die trade bewandelde onder andere Adam Jones de omgekeerde weg. Voor de Mariners gooide hij sindsdien over drie seizoenen slechts 30 wedstrijden (in 2010 kwam hij helemaal niet in actie). Als hij gooide was hij wel altijd goed: in die 30 wedstrijden gooide hij in 164 innings 162 keer drie slag en had hij een ERA van 3.24. De sleutel voor Bedard is zijn fysieke gesteldheid. Als hij het hele seizoen fit kan blijven, is hij een van de betere pitchers in de league, maar het is inmiddels al weer drie jaar geleden dat hij een volledig seizoen fit bleef. Toch is hij een gokje waard, zeker ook op basis van zijn statistieken in Spring Training: 2-0 met een ERA van 1.69 en 10 strikeouts in 10.2 innings. Zijn O-Rank is 462 dus hij is zeer waarschijnlijk in de laatste ronde nog beschikbaar.

Andere pitchers die wel eens succesvol zouden kunnen terugkeren van een blessure of langdurige afwezigheid zijn Chris Young (Mets, 341), Brandon Webb (Rangers, 355), Fausto Carmona (Indians, 463), Brad Penny (Tigers, 464), Justin Duchscherer (Orioles, 497) en Rick Porcello (Tigers, 743). Dan zijn er nog twee pitchers van de Yankees, die wel eens behoorlijk wat wins zouden kunnen gaan pakken met een sterke lineup achter zich: Rookie Ivan Nova (699) en Bartolo Colon, die nog niet beschikbaar is op Yahoo, maar waarschijnlijk vlak voor Opening Day (31 maart) als waiver zal worden toegevoegd aan de lijst met beschikbare spelers.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: