Fantasy Draft Guide part 2


Nu je weet hoe de draft werkt, wordt het belangrijk om je te gaan richten op welke spelers je wilt draften. De beslissing van wie je draft hangt van een aantal factoren. Hoe waren de prestaties van de speler in het jaar ervoor (en in de jaren daarvoor), zit er een stijgende lijn in zijn prestaties, is de speler 100% fit en ben je fan van de speler of juist totaal niet. Dit laatste klinkt misschien niet heel belangrijk, maar ik weet dat er een heleboel Fantasy Baseball managers zijn die een grondige hekel aan sommige spelers hebben, hoe goed die spelers ook zijn.

Steals
In de eerste paar rondes kan er niet heel veel misgaan. De spelers die je dan kunt draften, zijn over het algemeen goed voor hele sterke seizoenen, mits zij fit zijn. Van de eerste 25 spelers zet ik op dit moment alleen bij Chase Utley (knieblessure) en Miguel Cabrera (drankproblemen, rechtszaak) vraagtekens. In de eerste rondes kun je niet veel fout doen, maar iets verderop in de draft wordt het interessant, daar kun je nog hele goede spelers picken. Hieronder een paar voorbeelden van dit soort spelers:

Justin Morneau: Vorig jaar miste hij een groot deel van het seizoen nadat hij in een poging om een dubbelspel op te breken in botsing kwam met de knie van tweede honkman Aaron Hill en zo een hersenschudding opliep. Morneau is inmiddels al weer in actie gekomen deze Spring Training en lijkt op tijd klaar te zijn voor Opening Day. Als hij de vorm van begin seizoen terug kan vinden is hij een absolute steal! Hij sloeg voordat hij geblesseerd raakte .345 met 18 home runs en 56 RBIs en staat geranked op nummer 59. Je kunt hem dus in de vierde/vijfde ronde waarschijnlijk nog picken.

Jason Bay: Nog een speler die vorig seizoen dankzij blessures niet uit de verf kwam. Zijn slechte seizoen van vorig jaar heeft ervoor gezorgd dat hij als 120e geranked werd door Yahoo. Bay heeft in de afgelopen jaren laten zien dat hij, mits fit, goed is voor 30 home runs en 100 RBIs. Dit plaatst hem in een categorie met spelers als Alex Rodriguez en Albert Pujols. Dat zijn natuurlijk twee veel completere spelers, maar het geeft je een idee op welke plek hij ook in de draft had kunnen staan als hij een goed seizoen gedraaid had in 2010. Nu zal het feit dat hij de helft van zijn wedstrijden in Citi Field speelt (niet bepaald een ‘hitter-friendly park’) er waarschijnlijk voor zorgen dat hij iets minder home runs slaat, maar als hij fit is, kan hij een hele nuttige spelers voor jouw team zijn. Je kunt hem in ronde 8/9 nog oppikken waarschijnlijk.

Chone Figgins: Vier plaatsen onder Jason Bay staat Chone Figgins op de 124e plaats. Figgins viel in 2010 erg tegen, maar was een beetje ongelukkig. Zijn BABIP was een stuk lager dan in de jaren ervoor en er wordt voorspeld dat hij dit jaar zijn average met een punt of 20 omhoog zal brengen naar .270-.280. Bovendien zal hij goed zijn voor rond de 90 runs en 40 stolen bases. Al met al een hele nuttige speler, die ook nog eens op meerdere posities uit de voeten kan. Ook hem kun je rond de negende ronde nog draften.

Craig Kimbrel: Als je laat in de draft nog een closer nodig hebt, is dit je man. Hij ging vorig jaar als rookie 4-0 met 40 strikeouts en een ERA van 0.40 als reliever voor de Braves en zal dit jaar de rol van closer overnemen van de gepensioneerde Billy Wagner. Voor een team dat meedoet om een plaats in de playoffs zal Kimbrel ongetwijfeld een hoop saves gaan pakken! Zijn O-rank is 199 en hij is dus waarschijnlijk in de 15e ronde nog beschikbaar.

Francisco Rodriguez: Nog een closer die verderop in de draft nog beschikbaar zal zijn (O-rank: 141). K-Rod kennen we allemaal van het record dat hij in 2008 zette. Hij pakte in dat jaar 62 saves en verbrak het oude record van Bobby Thigpen, dat op 57 stond. We weten dus ook dat K-Rod een hele goede pitcher is, maar vorig seizoen leek er mentaal iets mis te zijn. Zijn prestaties waren prima (25 saves, 2.20 ERA), maar buiten het veld raakte hij een aantal keer in opspraak. Het dieptepunt was het voorval met zijn schoonvader, die hij na een ruzie neersloeg. Hij brak daarbij zijn hand en miste de rest van het seizoen dankzij die blessure. Hij werd bovendien geschorst door de Mets. Dit jaar keert hij terug en mogen we van hem verwachten dat hij iets goed wil maken. De meeste closers staan hoger op de lijst, maar Rodriguez kun je in de 11e ronde waarschijnlijk ook nog draften. Een derde closer die je laat op kunt pikken (177) is Joe Nathan, die terugkeert van zijn Tommy John surgery.


Busts
Dan nu de spelers waarbij ik (en met mij de fantasy experts) mijn vraagtekens zet, spelers die blessuregevoelig zijn of boven hun kunnen hebben gespeeld en daardoor erg hoog in de lijst staan, terwijl ze het niet waard zijn om zo vroeg te draften.

Jose Bautista: Bautista staat om duidelijke redenen hoog (36) in de lijst: hij sloeg 54 home runs vorig jaar en sloeg bovendien 124 punten over de plaat. Toch brengt het draften van Bautista de nodige risico’s met zich mee. Bautista sloeg voor 2010 nooit meer dan 16 home runs en had nooit meer dan 63 RBIs. De Blue Jays verwachten dat hij zijn seizoen van 2010 nog een aantal keer kan herhalen en gaven hem een dik nieuw contract, maar ik verwacht dat zijn statistieken een stuk minder zullen worden. Vooral omdat zijn slaggemiddelde over zijn hele carrière vaak niet heel ver boven de .200 uitkwam. Ik verwacht dat Bautista wel weer een behoorlijk seizoen zal draaien, maar denk niet dat hij in de buurt zal komen van de stats die hij vorig seizoen had. Ik zou hem dan ook zelf niet in de derde/vierde ronde draften.

Chase Utley: Utley werd vorig seizoen al geplaagd door blessures en kwam daardoor slechts tot .275 en 16 home runs. Dit seizoen kwam hij in Spring Training nog niet een keer in actie, waardoor hij het seizoen zeer waarschijnlijk op de disabled list begint. De peesontsteking in zijn knie is behoorlijk hardnekkig en het is nog onduidelijk hoe lang Utley hierdoor uitgeschakeld zal zijn. Het is daarom redelijk riskant om Utley al vroeg in de draft te selecteren. De tweede honkman van de Phillies die in 2008 een van de grootste kandidaten voor de NL MVP Award, maar heeft de laatste seizoenen veel last van kleine en grotere blessures. Daarom vraag ik me af of het een goed idee is om hem al in de tweede ronde te draften (Utley is door Yahoo geranked als 13e speler overall).

Matt Wieters: Een goede catcher is in de draft lastig te vinden, maar van Matt Wieters zou ik niet te veel verwachten. Hij werd behoorlijk gehyped toen hij net doorbrak bij de Orioles in 2009, maar kon de hoge verwachtingen niet waarmaken. Vorig seizoen, zijn eerste volledige seizoen in de Majors, kwam hij niet verder dan .249 met 11 home runs en 55 RBIs. Wieters, wiens O-Rank 108 is, zou ik alleen kiezen in het geval dat je in de latere rondes nog geen catcher hebt en echt niets beters kunt vinden.

David Ortiz: ‘Big Papi’ kende de laatste jaren steevast een slow start, maar wist dat in de tweede helft van het seizoen nog om te zetten in een behoorlijk seizoen. In 2010 sloeg hij nog 32 home runs, maar Ortiz wordt dit jaar 36 en de vraag is hoe lang hij nog op dit niveau kan blijven presteren. In de laatste jaren, sinds de steroids uit het honkbal verbannen zijn, zien we steeds meer spelers van boven de 35 aftakelen. Koppel daaraan het feit dat je Ortiz alleen in kunt zetten als Utility (hij kan als DH op geen enkele andere positie spelen) en je merkt dat er een behoorlijk risico kleeft aan het draften van ‘Big Papi’, wiens O-Rank 136 is.

Scott Rolen: Nog een speler die dit jaar 36 wordt. Scott Rolen heeft bovendien een flinke reeks blessures achter de rug: sinds 2005 speelde hij slechts twee seizoenen meer dan 130 wedstrijden. 2010 was daar een van en was zijn beste seizoen sinds 2004. De derde honkman van de Reds sloeg .285 met met 20 home runs en 83 RBIs en was de leider van het jonge team in Cincinnati, dat de playoffs bereikte door de NL Central Division te winnen. De kans dat hij, op 36-jarige leeftijd, opnieuw een heel seizoen fit kan blijven lijkt klein. Laat staan dat hij opnieuw tot zulke stats kan komen. De projections voor Rolen van verschillende sites zien er al een stuk minder florissant uit dan zijn stats van 2010. Hij zal niet verder komen dan een slaggemiddelde van .270-.280 met 14-17 home runs en 62-77 RBIs. Op zich geen heel slecht seizoen, maar voor een fantasy team ook niet erg interessant. Net Wieters en Ortiz zou ik hem alleen kiezen als er echt niets beters meer te vinden is.

Dan zijn er natuurlijk nog de duidelijke gevallen, de zwaar geblesseerden zoals Adam Wainwright en de spelers die een behoorlijk deel van het seizoen zullen missen: Johan Santana en wellicht A’s closer Andrew Bailey. De volgende post in de serie is het leukst. Dan zoek ik uit voor welke spelers je best een gokje mag wagen. Spelers die laag op de lijst staan, maar best wel eens een mooi seizoen zouden kunnen gaan draaien.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: