Spring Training standouts


We weten allemaal hoe het met de Nederlanders  gaat in Spring Training, maar welke spelers vallen tot nu toe positief en negatief op?

Slagmensen
Roger Bernadina is niet de enige slagman die op dit moment in vorm is. Ian Kinsler, de tweede honkman van de Rangers, laat zien dat hij naar een jaar waarin hij veel last had van blessures klaar is voor het nieuwe seizoen. Zijn slaggemiddelde is op dit moment .444. Dat is al hoog, maar niet heel ongebruikelijk voor Spring Training waarin op dit moment nog net heel veel wedstrijden zijn gespeeld en nog niet bijzonder veel slagbeurten zijn verdeeld. Des te indrukwekkender is het dat Kinsler al vier home runs heeft geslagen (18 slagbeurten). Van zijn acht honkslagen waren er vijf voor extra honken (hij sloeg ook een double). Zijn slugging percentage is daardoor 1.167.

De speler met het hoogste slaggemiddelde tot nu toe is ook een tweede honkman. Ryan Roberts van de Arizona Diamondbacks sloeg in 16 slagbeurten tot nog toe 11 honkslagen een heeft daarmee een average van .688. Toch lijkt de kans klein dat hij een plek in de startende lineup zal winnen. Kelly Johnson zit na een sterk seizoen in 2010 vrij stevig in zijn zetel op het tweede honk. Roberts kreeg ook al 8 keer vier wijd waardoor zijn on base percentage op een belachelijke .792 ligt in Spring Training. Marlon Byrd (CF, Cubs) is de eerste basisspeler van een Major League team in de ranglijst van de meeste hits en het hoogste slaggemiddelde. In 18 slagbeurten sloeg ook hij 11 hits. Goed voor een slaggemiddelde van .611. Byrd is een speler die je zeker in de gaten moet houden bij je fantasy baseball draft. Na en sterk seizoen vorig jaar (.293 met 12 home runs en 66 RBIs) lijkt hij op weg naar een ‘hot start’ in het nieuwe seizoen.

Alex Gordon, outfielder van de Royals, kreeg net als Ryan Roberts al acht keer vier wijd. In zijn 15 slagbeurten sloeg hij echter pas een honkslag. Hij is daardoor de speler met het grootste verschil tussen batting average (.067) en on base percentage (.440) tot nu toe. Mike Aviles, derde honkman en teamgenoot van Gordon, is op dit moment de league leader in runs scored. In 8 wedstrijden wist hij al 9 keer te scoren. Een andere Royal, Melky Cabrera, staat tweede met 7 runs.

Tony Gwynn Jr., een outfielder van de Dodgers en de zoon van Hall of Famer Tony Gwynn Sr., staat bovenaan in het klassement van de meeste gestolen honken. In de zes keer dat hij in zeven wedstrijden op het honk kwam (4 hits, 2 walks) wist hij 5 keer een honk te stelen. Mike Aviles staat in dit klassement op de tweede plaats met 4 gestolen honken.

Van de superstars zit vooral Alex Rodriguez er op dit moment goed uit. In zestien slagbeurten sloeg hij 7 hits, waarvan 4 doubles en 1 home run, goed voor een AVG. van .438. Hij staat waarschijnlijk ook bovenaan in het fictieve klassement van ‘loud outs’. Het lijkt er op dat elke bal die hij slaat hard van zijn knuppel komt. Het zou voor het eerst in drie seizoenen zijn dat de drievoudig AL MVP volledig fit en in vorm aan een nieuw seizoen kan beginnen. Na heupproblemen en ‘steroid confessions’ in eerdere jaren zou de derde honkman wel weer eens op weg kunnen zijn een nieuw MVP kaliber seizoen.


Pitchers
Waar Kenley Jansen onze beste pitcher is, zijn er over de gehele MLB genomen natuurlijk meer pitchers in vorm. Heel veel pitchers hebben een ERA van 0.00, maar niemand met dat ERA gooide al zoveel innings (8.0) als Jansens teamgenoot Tim Redding. Redding, voor wie geen plek weggelegd lijkt te zijn in de starting rotation van de Dodgers (Kershaw, Lilly, Kuroda, Billingsley en Garland), gooide in die 8 innings slechts vier keer drie slag, maar ook maar twee keer vier wijd. Het zou goed kunnen dat Redding het seizoen start als long reliever bij de Dodgers. Phil Coke (Tigers) gooide tot nu toe de meeste innings in de Spring Training met 9.0. Coke was eerder reliever voor de Yankees en Tigers in de MLB, maar vecht nu voor de vijfde plaats in de rotation van Detroit. Hij heeft een ERA van 2.00 en gooide zes strikeouts, maar nog geen walks. Hij lijkt dus op de goede weg richting een plek in de rotatie van de Tigers.

Gio Gonzalez (A’s) en Tim Lincecum (Giants) gooiden tot nu toe de meeste strikeouts van alle pitchers uit de MLB. Waar Lincecum 8.1 innings nodig had om tot 10 K’s te komen, deed Gonzalez dat in slechts vijf innings. Gonzalez heeft bovendien een ERA van 0.00 (Lincecum: 3.24).

Vijf pitchers (onder wie Barry Zito en Mat Latos) gooiden al zes keer vier wijd in Spring Training, maar niemand deed dat in zo weinig innings als Scott Elbert van de Dodgers. Hij had voor zijn zes walks slechts 1.1 inning nodig. Ook van den Hurk staat in deze negatieve top-10 met 5 walks in 5 innings.

Misschien wel de interessantste ‘battle‘ deze Spring is die om de laatste twee plekken in de starting rotation van de New York Yankees. Drie pitchers lijken daarvoor nog volop in de strijd: Freddy Garcia, Bartolo Colon en Ivan Nova. Garcia leek op voorhand de grootste kans te hebben op een van de twee plekken. Hij gooide in Spring Training pas twee innings. Hij kreeg daarin geen punten tegen, gaf twee hits op, gooide twee keer drie slag en nul keer vier wijd. Colon gooide al twee keer en zag er goed uit: 5 innings, 1.80 ERA (1 punt tegen), 4 hits tegen, 5 K’s en 1 walk. Ook Ivan Nova deed het erg goed tot nu toe: 5 innings, 0.00 ERA, 3 hits, 2 K’s een geen walks. De race om de laatste plekken in de starting rotation, die als grootste zwakte van de Yankees wordt gezien, is dus nog volledig open. Ook nr. 3 starter, misschien wel de sleutel in de playoff run van de Yankees, A.J. Burnett ziet er erg goed uit tot nu toe: 5 innings, 0.00 ERA, 2 hits, 2 K’s en 0 walks.

Natuurlijk zijn de stats van deze spelers absoluut geen garantie voor een goed seizoen, maar de spelers met goede stats kun je altijd goed in de gaten houden in je fantasy baseball draft, want ze zouden wel eens heel goed aan het seizoen kunnen beginnen. Ik houd je uiteraard op de hoogte van welke spelers ‘hot’ het seizoen in gaan!

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: