Dutch action report March 1st


Slechts een Nederlander kwam gisterenavond in actie voor zijn team in een Spring Training wedstrijd. Rick van den Hurk maakte zijn seizoensdebuut voor de Baltimore Orioles. Voor van den Hurk is het erg belangrijk dat hij deze maand een plek wint op het active roster van de Baltimore Orioles, want hij is ‘out of options’.

Out of options
Om uit te leggen wat dit betekent, zal ik eerst uitleggen wat ‘options’ zijn. Het is een woord dat je vaak tegenkomt als je naar een lijst met transactions van een team kijkt: “De Cardinals option …. to Triple-A”. Dit gebeurt met spelers die wel op het 40-man roster staan, maar van het active roster gehaald worden. Een speler in zo’n situatie heeft een zogenaamde ‘optional assignment’, wat inhoudt dat zijn team de speler naar vrije keuze kan verplaatsen tussen het Major League team en de Minor League teams. Als een speler die op het 40-man roster staat en niet op het active roster in drie seizoenen minimaal 20 dagen in de Minor Leagues gespeeld heeft, raakt hij ‘out of options’. Het team kan hem dan niet meer zonder consequenties terugzetten naar de Minors, want de speler moet dan dan eerst op de ‘waiver list’ gezet worden. Dit houdt in dat de speler (zoals Shairon Martis vorige maand) door een ander team geclaimd kan worden. Als hij niet geclaimd wordt, kan hij alsnog teruggezet worden naar de Minor League.

Het is een regel die de spelers ervoor beschermt dat zij niet elke keer achteloos even naar de Minors gestuurd kunnen worden als het team even een andere speler nodig heeft. Als zijn team hem toch nog naar Triple-A wil sturen, bestaat de kans dat de speler door een ander team geclaimd wordt en daar een nieuwe kans krijgt in de Major League.

Voor van den Hurk dus een extra stimulans om zijn stinkende best te doen om een plek op het active roster te winnen. In de afgelopen drie jaar stond hij namelijk op het 40-man roster van de Marlins en nu de Orioles. Voor beide teams speelde hij elk seizoen meer dan 20 dagen in de Minors en daarom is hij nu ‘out of options’.

Zijn eerste outing kwam in een wedstrijd tegen de sterke Tampa Bay Rays. Voor de Orioles was Jeremy Guthrie gestart en nadat hij twee innings gegooid had, mocht van den Hurk laten zien wat hij kon. In een wedstrijd waarin de Orioles de Rays dankzij o.a. 5 home runs met 12-6 versloegen, gooide “The Holland Hammer” twee innings niet onverdienstelijk:

IP H R ER BB SO HR ERA
Rick van den Hurk 2.0 2 1 1 1 0 0 4.50
Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

One Response to Dutch action report March 1st

  1. Pingback: Dutch action report March 26th – Update « All Bases Covered

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: