2011 Predictions: NL West


Na de NL East en de NL Central zijn er nog twee playoff plaatsen te vergeven in de National League: de winnaar van de NL West en de NL Wild Card. Vandaag richt ik mij op de National League Western Division, waarin de strijd om de playoffs de afgelopen jaren volledig open was. In de laatste tien jaar hebben alle teams (behalve de Rockies) de division minimaal een keer gewonnen. De Rockies pakten wel twee keer de Wild Card en bereikten in 2007 zelfs de World Series.

Playoff race
Ook dit jaar is er geen uitgesproken favoriet in de NL West. De Giants wonnen natuurlijk de World Series vorig jaar, maar hebben wel weer een groot aantal vraagtekens: kan Jonathan Sanchez constant blijven gooien? Kan Madison Bumgarner een volledig seizoen uitblinken? Hoe presteren de ‘misfits and castoffs’ Huff, Tejada, Zito e.a. dit jaar? En kan ‘Kung Fu Panda’ terugkeren op zijn niveau van 2009? Toch verwachten de meesten van jullie (35%) dat de Giants de NL West opnieuw zullen winnen. Ze zullen daarbij voornamelijk concurrentie ondervinden van de Dodgers en de Rockies. De Dodgers kregen van 31% van jullie een stem voor de eerste plaats in de division en nog eens 31% verwacht dat zij op de tweede plaats zullen eindigen. De Dodgers hebben een sterke starting rotation met Clayton Kershaw, Chad Billingsley, Ted Lilly, Jon Garland en Hiroki Kuroda (allemaal pitchers met 10 of meer wins en een ERA van rond de 3.00 in 2010), en hele sterke bullpen met o.a. Kenley Jansen en Jonathan Broxton en een talentvolle slagploeg met Matt Kemp, Andre Ethier en James Loney. De toevoeging van Juan Uribe zorgt voor ervaring op het tweede honk, hij won al twee keer de World Series en moet als mentor fungeren voor de jongere spelers bij de Dodgers.


Middenmoot
De Rockies hebben zich nauwelijks versterkt, maar hebben wel hun beste spelers (Carlos Gonzalez en Troy Tulowitzki) langer aan zich gebonden met nieuwe, langdurige contracten. Het is echter de vraag of de starting pitching van de Rockies genoeg is om ze lang genoeg in de race te houden voor de playoffs. Na Ubaldo Jimenez bestaat de rotation van de Rockies voornamelijk uit vraagtekens: Aaron Cook, Jorge DeLaRosa, Jason Hammel en Jhoulys Chacin. Als twee of drie van deze pitchers een goed seizoen hebben, zullen de Rockies lang in de race zijn om de playoffs. Op de vierde plaats zal volgens 43% van jullie San Diego eindigen. De Padres zijn hun sterspeler Adrian Gonzalez kwijt. Hij wordt vervangen door een van de volgende spelers: Brad Hawpe, Jorge Cantu of rookie Kyle Blanks. Daar leven de Padres dus ontzettend veel kwaliteit in. De kans lijkt ook groot dat ze hun closer rond de trade deadline naar een ander team zullen sturen in ruil voor prospects. De Padres zullen dus moeten gaan rebuilden en lijken bij voorbaat kansloos voor een plaats in de playoffs in 2011.

Bodem
We zijn het er allemaal over eens dat er een lelijk eendje in de division zit: de Arizona Diamondbacks. 78% van jullie verwacht – net als ik – dat de D’backs in 2011 opnieuw op de laatste plaats zullen eindigen in de NL West. Met Adam Laroche verliezen ze de beste slagman uit een lineup die sowieso al weinig punten scoorde in 2010. Ook de starting pitching ziet er zonder Dan Haren en Brandon Webb een stuk zwakker uit. Al met al zal het een zwaar seizoen worden voor de Diamondbacks.

Projections
Mijn voorspelling wijkt niet veel van die van jullie af. Ik heb alleen het gevoel dat de Dodgers, onder leiding van Don Mattingly, de divsion zullen winnen voor de Giants en de Rockies. De division zal weer heel spannend worden, maar ik heb het gevoel dat het gehele plaatje (rotation, bullpen en lineup) net even iets beter is dan dat van de Giants, die wel een betere rotation hebben op papier. De Rockies hebben van de drie teams in mijn ogen het minste team, maar zullen ook lang in de buurt blijven. De Padres en Diamondbacks zullen waarschijnlijk geen rol van betekenis spelen.

ABC lezers All Bases Covered W-L Record
1e Giants Dodgers 93-69
2e Dodgers Giants 92-70
3e Rockies Rockies 88-74
4e Padres Padres 72-88
5e Diamondbacks Diamondbacks 64-98
Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: