Baseball Slang Explained


In deze serie leg ik termen uit die je vaak leest of hoort, maar waarvan je de betekenis misschien half of helemaal niet kent. Vandaag de termen LOOGY, Zombie en Grit.

LOOGY
Als je naar Baseball Tonight kijkt of veel over Amerikaanse honkbalsites struint, is dit een term die je waarschijnlijk vaker gehoord of gezien hebt. LOOGY is een afkorting en staat voor Lefty-One-Out-Guy, ofwel een lefty specialist. De meeste teams in de MLB hebben wel een LOOGY. Ze zetten hem vaak laat in de wedstrijd uit om de beste linkshandige slagman(nen) van de tegenpartij uit te schakelen. Veel van deze specialisten gooien vanuit een bepaalde ‘arm slot’ (sidearm/driekwart) en maken het de linkshandige slagmensen over het algemeen een stuk lastiger dan de rechtshandige starters en relievers.

Bekende LOOGYs in de Majors zijn Damaso Marte (Yankees), George Sherrill (Braves), Matt Thornton (White Sox), Jeremy Affeldt (Giants) en Arthur Rhodes (Rangers). Phil Coke (Tigers) was ook een LOOGY, maar wordt volgend jaar een van de starters van de Tigers.

Zombie
Zombies kennen we allemaal: halfdoden die in slechte films de mensheid de stuipen op het lijf jagen. Ook in het honkbal kennen we zombies. Je kunt je misschien wel voorstellen wat er met een zombie bedoeld wordt als je het woord toepast op honkballers. Het zijn spelers die aan het einde van hun loopbaan zitten en eigenlijk net even te lang doorspelen. Ze hebben het hoogtepunt van hun carrière al jaren achter zich liggen, maar verlengen die carrière door bij mindere teams te gaan spelen om toch nog wat geld mee te pakken en hun ervaring over te brengen op jongere spelers.

Voorbeelden van dit soort spelers zijn Ivan Rodriguez (Nationals) en Jason Giambi (Rockies). De 39-jarige ‘Pudge’ sloeg tussen 1994 en 2004 niet een seizoen lager dan .297, werd in 1999 MVP (toen hij ook nog eens 35 home runs sloeg en 113 RBIs had). Tussen 1994 en 2004 kwam zijn WAR in welk seizoen dan ook niet onder de 3.0 uit, maar tussen 2007 en 2010 had hij een cumulatief WAR van slechts 3.6. Een duidelijk teken dat hij zijn beste tijden ver achter zich heeft liggen.

Het verhaal van Giambi (40) lijkt erg op dat van Rodriguez. Ook Giambi werd AL MVP (2000) en tussen ’96 en ’08 sloeg hij, mits fit, altijd meer dan 20 home runs, vaak zelfs ruim 35. Zijn WAR kwam in zijn blessurevrije jaren niet onder de 3.2 uit (met als uitschieter 10.3 in 2001), maar zijn cumulatieve WAR tussen 2007 en 2010 was slechts 3. Het is duidelijk dat beide spelers hun sportieve hoogtepunten al ver achter zich hebben liggen, toch zijn ze voor hun huidige teams (resp. de Nationals en de Rockies) nog redelijk nuttige spelers.

Grit
Dit is een term die de laatste tijd vaak in het nieuws is vanwege de film met tien Oscar nominaties: True Grit. Veel schrijvers gebruiken deze film als aanleiding om nog eens te kijken wat nou precies een ‘gritty player’ is. Grit is een combinatie van ‘hustle’, mentale en fysieke hardheid en arbeidsethos. Een ander woord dat vaak voor een ‘gritty player’ wordt gebruikt, is ‘gamer’. Het zijn spelers die goed liggen bij de fans, spelers die alles doen om te winnen en spelers die na een wedstrijd altijd met een vuil pak van het veld stappen. Ze zijn herkenbaar aan het feit dat ze veel duiken en head first slidings maken om een single in een double te veranderen of een double in een triple. Bekende voorbeelden van ‘gamers’ of ‘gritty players’ zijn Dustin Pedroia (Red Sox), Brett Gardner (Yankees), Grady Sizemore (Indians) en Ty Wigginton (Rockies) was jaren het voorbeeld van een speler die grit liet zien. Pedroia won in 2010 de ‘True Grit Award’.

Een van de meest gritty plays in de afgelopen jaren was deze play van Derek Jeter in een wedstrijd tegen de Boston Red Sox.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

3 Responses to Baseball Slang Explained

  1. Pingback: Tweets that mention Baseball Slang Explained « All Bases Covered -- Topsy.com

  2. John Deere says:

    Rik “Loogy” Geestman???

  3. sebvisser says:

    Absoluut! 🙂 Rik ‘LOOGY’ Geeseboy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: