Fantasy Baseball 2011


Het is eindelijk zo ver: Spring Training gaat beginnen en daarmee ook het fantasy baseball seizoen van 2011! Ook All Bases Covered start natuurlijk een Fantasy League waar jullie aan mee kunnen doen. Allereerst een duidelijke uitleg over het spel dat in Amerika gigantisch populair is en ook in Nederland in populariteit stijgt.

Fantasy Baseball
Het spel heet Fantasy Baseball omdat je met een team speelt dat je zelf samenstelt. Het kan bijvoorbeeld zomaar zo zijn dat je Albert Pujols en Alex Rodriguez in een team hebt, een team dat eigenlijk alleen in jouw fantasie leeft. Over het algemeen wordt een draft gebruikt om te bepalen wie welke spelers in zijn team krijgt. In zo’n draft kiezen de fantasy spelers om en om een echte speler. Degene die als eerste mag kiezen, krijgt de kans om de allerbeste speler te kiezen. Als hij elke ronde als eerste mocht kiezen zou dat oneerlijk zijn voor degene die de laatste pick heeft in de draft. Daarom begint de tweede ronde van de draft in omgekeerde volgorde en mag de laatste als eerste kiezen en vice versa. Als de draft is afgelopen heb je een team waarmee je tegen de andere teams uit de fantasy league gaat strijden. Dat kan in een ‘head-to-head league’ en een ‘rotisserie league’. In de strijd tegen andere teams worden de statistieken die de spelers in ‘real life’ halen, gebruikt om te bepalen wie de onderlinge strijd heeft gewonnen. Als Albert Pujols bijvoorbeeld 4-5 gaat met twee home runs, een double en 5 RBIs en hij zit in jouw team, dan doe je waarschijnlijk goede zaken.

Er wordt op sommige sites in plaats van een draft ook wel eens een veiling gedaan. Je hebt dan een bepaald budget beschikbaar om spelers aan te trekken en goede spelers kosten uiteraard meer dan dan mindere spelers. Je moet dan oppassen dat je in het begin niet te veel geld uitgeeft aan de hele goede spelers en je moet iets meer gokken op spelers die terugkeren van een blessure of rookies, die minder geld kosten.

In een ‘rotisserie league’ wordt van alle statistieken bepaald wie er op dat moment op de eerste plaats staat. Als er in jouw league bijvoorbeeld gespeeld wordt in de categorieën hits, home runs en RBIs en jij staat van de twaalf teams respectievelijk 2e, 6e en 9e staat krijg je 11, 7 en 4 punten (als je eerste staat krijg je 12 punten en als je laatste staat krijg je 1 punt). Van alle statistieken worden deze punten bij elkaar opgeteld en aan de hand hiervan wordt bepaald welke speler aan het eind van het seizoen bovenaan eindigt en de league wint.

In een ‘head-to-head league’ speel je elke week tegen een van je tegenstanders. Een ‘wedstrijd’ tegen een tegenstander duurt een week en er wordt per statistiek gestreden om de winst. Dat wil zeggen dat er per statistiek waar om gespeeld wordt (bijv. Hits, Runs, Home Runs, AVG, Wins, Saves, ERA en K’s) wordt bepaald welk team er in de betreffende week de hoogste score heeft behaald. Voor elke stat waar je in wint krijgt jouw team een punt, als je verliest gaat er een punt naar de tegenstander. Het team met de meeste punten wint de wedstrijd. Het gaat echter niet alleen om directe winstpartijen. De ranglijst wordt namelijk gevormd naar het Win-Loss systeem zoals dat er in het echte honkbal ook is. In het Win-Loss systeem worden de ‘wins’ en ‘losses’ in alle stats voor elke week bij elkaar op geteld. Als je op basis van jouw ‘record’ bij de bovenste zes of acht (afhankelijk van de settings van de betreffende league) eindigt, bereik je de playoffs en speel je verder om de titel in jouw league.

ABC Fantasy League 2011
Ik speel zelf vaak met vrienden in de Fantasy Leagues van Yahoo. Op die site heb ik daarom een fantasy league aangemaakt voor All Bases Covered. Het is een ‘head-to-head league’ waarin gespeeld wordt met de volgende statistieken:
Batting: Runs, Singles, Doubles, Home Runs, RBIs, K’s, Walks, Stolen Bases, Batting Average en OPS.
Pitching: Innings pitched, Wins, Saves, Holds, Strikeouts, Walks, ERA WHIP, Quality Starts en Blown Saves.

Ben je een doorgewinterde fantasy speler en wil je graag nog in een extra league spelen? Of hoor je het nu voor het eerst en zou je het graag een keer proberen? Stuur even een mailtje naar allbasescovered@upcmail.nl en ik stuur je in een reply de inloggegevens voor de league. Het probleem van de meeste fantasy leagues is dat er maximaal 20 spelers aan mee kunnen doen. Dat is ook bij deze league het geval. Het is daarom wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Als jullie trouwens goede ervaringen hebben met andere fantasy baseball sites, houd ik mij aanbevolen. Wie weet kunnen we nog een andere league starten op een andere website!

De winnaar van de All Bases Covered Fantasy Baseball League 2011 wint aan het eind van het seizoen uiteraard een mooie prijs!

Binnenkort volgt meer informatie over Fantasy Baseball. Welke spelers moet je draften? Welke spelers juist niet? Hoe manage ik mijn team na de draft? Heb je andere vragen? Stuur ze mij via een comment, een mailtje of op Facebook/Twitter en ik neem ze mee in het volgende stukje!

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: