30 teams in 30 days: Cleveland Indians


De Cleveland Indians, in 1901 opgericht als de Cleveland Blues, zijn het tweede team in de AL Central. Zij wonnen in hun historie twee keer de World Series, maar deden dat voor het laatst in 1948. Dat betekent dat de Indians een van de langste ‘World Series droughts’ van alle teams in de MLB hebben. Zes jaar na de winst van de World Series werden zij in de Fall Classic gesweept door de New York Giants. Het duurde toen tot 1995 voordat de playoffs weer gehaald werden, ook nu bereikten de Indians de World Series, maar waren de Braves te sterk. In de jaren negentig waren de Indians een van de sterkste teams in de Majors. Ze wonnen de AL Central vijf keer op rij en zes keer in zeven jaar, maar verloren in 1997 een van de meest zinderende World Series ooit in zeven wedstrijden van de Florida Marlins. In 2007 keerden de Indians voor even terug naar het topniveau. Ze stonden 3-1 voor in de ALCS, maar verloren met 4-3 van de Red Sox, die later de World Series zouden winnen.

2010: Slecht seizoen
Na 2007 ging het snel bergafwaarts: er is weinig geld beschikbaar en de beste spelers moesten worden laten gaan via trades of free agency. C.C. Sabathia en Cliff Lee zijn daarvan de beste voorbeelden. Beide pitchers wonnen als speler van de Indians de Cy Young Award en werden in het daaropvolgende seizoen getrade naar respectievelijk de Brewers en de Phillies. In 2010 eindigden de Indians voor de tweede keer op rij op de vierde plaats in de division, deze keer met een record van 69-93. Het team, onder leiding van nieuwe manager Manny Acta, stond lang onderaan, maar kon dankzij een goede laatste maand nog de vierde plaats van de Royals afsnoepen.

Het grootste probleem van de ‘Tribe’ was de slagploeg. Slechts een slagman sloeg .300 en twee basisspelers sloegen onder de .200. Het team average van de Indians was .248 (10e in de AL), de slagploeg sloeg 1362 hits (12e), scoorde 646 runs (12e), sloeg 128 home runs (11e), kreeg 1184 keer drie slag (2e) en 545 keer vier wijd (6e).

De pitching was niet veel beter. Met een team ERA van 4.30 eindigden ze op de elfde plaats in de American League. Ze kregen 752 punten tegen (12e), gooiden slechts 967 keer drie slag (14e) en 572 keer vier wijd (13e). Geen van de startende werpers had een winning record en slechts twee pitchers wonnen 10 of meer wedstrijden.

Shin-Soo Choo en Chris Perez staken ver boven de rest uit in Cleveland afgelopen seizoen. Choo was de enige speler met een respectabel slaggemiddelde bij de Indians. Hij sloeg .300 met 22 home runs en 90 RBIs. In al deze categorieën was hij team leader, evenals in stolen bases (22). Chris Perez was in 2010 de closer van Indians. Hij pakte 27 saves en eindigde met een ERA van 1.71.

Matt Laporta was de grote tegenvaller in Cleveland. Hij was het ‘centerpiece’ in de trade waarin Sabathia naar de Brewers werd gestuurd en van hem werd erg veel verwacht. In zijn eerste volledige seizoen in de Majors viel hij – mede dankzij blessures – erg tegen: .221 met 12 home runs en 41 RBIs. Het is voor de ‘Tribe’ te hopen dat hij in 2011 kan laten zien wat er al een aantal jaar van hem verwacht wordt.

2011: Expect more of the same
Dat er weinig geld is in Cleveland bleek ook deze winter weer. Er werden geen spelers van belang aangetrokken en het ‘rebuilden’ gaat verder. Alleen Austin Kearns, die vorig seizoen ook bij de Indians speelde, maar naar de Yankees getrade werd, kreeg een Major League contract. De andere ‘aanwinsten’ moeten proberen een plek op het roster te winnen in Spring Training.

Het infield ziet er in 2011 als volgt uit: Matt Laporta (1B), Jason Donald (2B), Asdubral Cabrera (SS) en Jayson Nix (3B), met Luis Valbuena en Adam Everett als back-ups. Het grote talent Carlos Santana wordt de full-time catcher en wordt bijgestaan door Lou Marson. Het outfield bestaat uit Michael Brantley/Austin Kearns (LF), Grady Sizemore (CF) en Shin-Soo Choo (RF). Trevor Crowe is de extra outfielder en Travis Hafner is de DH.

De rotation wordt gevormd door Fausto Carmona, Justin Masterson, Carlos Carrasco, Mitch Talbot en Josh Tomlin/Jeanmar Gomez. Wellicht dat de Indians nog een ervaren starter toevoegen aan de rotation. Ze worden de afgelopen weken nadrukkelijk in verband gebracht met free agents Kevin Millwood en Jeremy Bonderman. Chris Perez is opnieuw de closer en vormt de bullpen samen met Rafael Perez, Joe Smith, Jensen Lewis, Tony Sipp en Frank Herrman. De volledige depth chart van de Indians vind je hier.

Het is voor de Indians te hopen dat Sizemore fit blijft en terugkeert op zijn oude niveau. Hetzelfde geldt voor Hafner en Cabrera en als dan talenten als Santana, LaPorta, Crowe, Brantley, Masterson en Carrasco een keer definitief doorbreken, kan 2011 een mooier jaar worden dan 2010 voor de ‘Tribe’. Het lijkt echter te veel gevraagd en de kans dat de Indians zich in 2011 sterk verbeteren ten opzichte van 2010 lijkt klein. Laat in de poll weten wat jij van Cleveland verwacht in 2011.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: