30 teams in 30 days: Chicago White Sox


Nog twee divisions en negen teams te gaan. We beginnen met de AL Central en het eerste team uit deze division is Chicago. De ‘South Siders’, opgericht in 1901, zijn nooit buitengewoon succesvol geweest. In 110 seizoenen werd slechts negen keer de playoffs bereikt, drie keer wonnen zij de World Series (voor het laatst in 2005). In 2008 werden de Sox in de ALDS uitgeschakeld en in 2009 eindigden zij op de derde plaats.

2010: Weer geen playoffs
Het is eigenlijk vreemd dat de White Sox maar negen keer de playoffs bereikt hebben. De laatste 10 jaar vielen zij maar een keer buiten de top drie in de AL Central. Toch bereikten ze maar twee keer de playoffs, omdat de Twins, Indians en Tigers vaak net even sterker bleken. De tweede plaats in de AL Central is bovendien zelden goed genoeg voor de Wild Card, omdat het team dat tweede wordt in de AL East meestal en beter record heeft. Ook in 2010 was dit het geval: met een record van 88-74 op de tweede plaats in de AL Central, achter de Minnesota Twins. De Yankees gingen er van door met de Wild Card en de White Sox misten opnieuw de playoffs. De Sox deden er alles aan om de playoffs nog wel te halen. Eind juli stuurden zij een van hun top prospect (Daniel Hudson) naar de Diamondbacks in ruil voor Edwin Jackson, die eerder in het jaar al een no-hitter gooide. In augustus werd ook nog Manny Ramirez aangetrokken, maar het mocht niet baten.

Als je de statistieken van de White Sox bekijkt, lijken ze een redelijk middelmatig team. Ze scoorden 752 runs (7e in de AL), sloegen als team .268 (4e) met 1467 hits (7e) en 177 home runs (4e). De slagploeg kreeg 922 keer drie slag (13e) en 467 keer vier wijd (11e). De pitching staff eindigde met een ERA van 4.09 op de achtste plaats in de American League. Vier van de starters won 10 of meer wedstrijden, maar van die vier verloren er ook drie starters tien of meer wedstrijden. De pitchers gooiden samen 1149 keer drie slag (6e) en 490 keer vier wijd (4e).

Paul Konerko was in 2010 opnieuw de beste speler bij de White Sox. De eerste honkman sloeg .312 met 39 home runs 111 RBIs, had een WAR van 5.0 en werd All-Star. John Danks was de beste pitcher aan de zuidkant van Chicago. De lefty ging 15-11 met een ERA van 3.72 en 162 K’s in 209 innings.

Carlos Quentin en Bobby Jenks waren de grote tegenvallers het afgelopen seizoen. Quentin, die in 2008 nog de grootste kandidaat leek voor de MVP Award tot hij zijn pols brak en het einde van het seizoen moest missen, keerde na die breuk nooit meer terug op zijn oude niveau. In 2010 kwam hij niet verder dan .243 met 26 home runs en 87 RBIs. Hij was hiermee wel weer iets beter dan in 2009, maar is nog ver verwijderd van de vorm die hij in 2008 liet zien (WAR: 2008 = 4.6, 2010 = 0.1). Closer Bobby Jenks pakte over heel 2010 slechts 27 saves en eindigde met een ERA van 4.44. Gedurende het seizoen werd hij verschillende keren uit de closer rol verwijderd en vervangen door o.a. Matt Thornton en J.J. Putz.

Mark Buehrle maakte namens de White Sox op Opening Day al de Play of the Year:

2011: Versterkt team gaat voor de playoffs
Mark Kotsay, Manny Ramirez, J.J. Putz en Bobby Jenks zijn de enige spelers die uit Chicago vertrokken. Adam Dunn, Will Ohman, Jesse Crain en Lastings Milledge komen daarvoor terug. GM Ken Williams heeft er in de winter dus voor gezorgd dat de White Sox er in 2011 een stuk sterker uit zien. Vooral Adam Dunn, de man die elk jaar goed is voor ca. 40 home runs en 100+ RBIs, lijkt een grote versterking. Het is nu aan manager Ozzie Guillen om er in de zomer voor te zorgen dat de White Sox voor de tiende keer in de clubhistorie de playoffs bereiken. Dat gaat hij waarschijnlijk proberen met de volgende samenstelling:

De starting rotation bestaat uit Jake Peavy (het is nog de vraag of hij fit is voor de start van het seizoen), Edwin Jackson, John Danks, Mark Buehrle en Gavin Floyd. In de bullpen zullen Chris Sale en Matt Thornton strijden om de closer rol in Spring Training. Verder bestaat de bullpen uit Jesse Crain, Tony Pena, Will Ohman en Sergio Santos.

Het infield wordt gevormd door Paul Konerko (1B), Gordon Beckham (2B), Alexei Ramirez (SS) en Brent Morel/Mark Teahen (3B), de veteraan Omar Vizquel (een van de beste korte stops aller tijden) is de backup infielder. A.J. Pierzynski is de catcher en Ramon Castro is zijn back-up. Juan Pierre (LF), Alex Rios (CF) en Carlos Quentin (RF) zijn de basisspelers in het outfield met Lastings Milledge en Brent Lillibridge als extra opties. Adam Dunn is de nieuwe DH van de White Sox. De volledige depth chart van de White Sox vind je hier.

Met dit team mag van de Sox worden verwacht dat zij in staat zijn om de strijd om de playoffs aan te gaan met de Twins en de Tigers. Een fitte Jake Peavy zou daarbij wel eens een doorslaggevende factor bij kunnen zijn. Laat via de poll weten wat jij verwacht van de White Sox in 2011.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: