30 teams in 30 days: Toronto Blue Jays


De Blue Jays zijn het laatste team uit de sterke AL East. Sinds hun oprichting in 1977 stond Toronto vijf keer in de playoffs. In 1992 en 1993 wonnen ze onder leiding van Cito Gaston zelfs twee keer de World Series. Na ’93 ging het mis: grote spelers vertrokken en de playoffs werden nooit meer bereikt. In 2006 werden de Blue Jays nog tweede in de division, maar de vierde en de vijfde plaats kwamen vaker voor.

2010: Een goed seizoen is in de AL East niet genoeg
De Blue Jays kwamen van een losing season en stuurden hun beste speler, Roy Halladay, in een trade naar de Phillies. De verwachtingen waren niet erg hoog in Canada, maar de Blue Jays begonnen het seizoen goed. Ze draaiden lang mee in de top van de AL East, maar eindigden uiteindelijk met een record van 85-77 op de vierde plaats. Ze draaiden een heel behoorlijk seizoen en zouden in veel andere divisions meedoen om de titel, maar zoals het al jaren is: ze hebben pech dat ze in een division zitten met de Yankees, Red Sox en nu ook Rays.

De motor van dit team was de slagkracht. Het slaggemiddelde van de Blue Jays was niet hoog, met .248 eindigden zij zelfs op een gedeelde twaalfde plaats in de American League. Ze sloegen slechts 1364 hits (10e), maar de 257 home runs waren verreweg de meeste in de Major League. Dit zorgde ervoor dat de Blue Jays 755 runs konden scoren in 2010, goed voor een zesde plaats in de AL. De slagploeg van de Jays kreeg in totaal 1164 keer drie slag (4e) en 471 keer vier wijd (9e).

De pitchers van de Blue Jays hadden een redelijk onopvallend seizoen, ze deden het niet heel goed, maar zeker niet slecht. Met een team ERA van 4.23 eindigden zij op de tiende plaats in de American League. Vier van de vijf starters wonnen tien of meer wedstrijden en geen van de starters had een losing record. De Blue Jays pitching gooide 1184 keer drie slag (3e) en 539 keer vier wijd (8e), ze kregen bovendien 728 punten tegen (8e).

Ricky Romero en Jose Bautista waren de grootste lichtpuntjes in Toronto het afgelopen seizoen. Romero, de 25-jarige startende pitcher, ging 14-9 met een ERA van 3.73 en moet de komende jaren uitgroeien tot de ace van de Blue Jays. Jose Bautista had een break-out season in 2010. Hij deed wat niemand van hem verwacht had en dingde zelfs mee naar de titel van MVP. Zijn slaggemiddelde was .260, maar het meest indrukwekkende was dat hij 54 home runs sloeg en 124 RBIs had. Met deze 54 home runs werd hij Home Run King van de MLB.

Aaron Hill en Adam Lind waren zonder twijfel de grote tegenvallers bij de Blue Jays. In 2009 kwamen ze samen tot 71 home runs en 228 RBIs, maar in 2010 waren dat nog maar 49 home runs en 140 RBIs. Beide spelers sloegen bovendien niet boven de .240.

Hieronder zie je een filmpje van een van de vele home runs van Bautista dit jaar:

Een ander grappig filmpje van de Blue Jays in 2010 vind je hier.

2011: Zware strijd
Het ligt in de lijn der verwachting dat de Blue Jays ook in 2011 weer een goed seizoen zullen draaien. De nieuwe GM Alex Anthopoulos versterkte de bullpen, trok talenten aan en zorgde voor meer speling in de payroll. Catcher John Buck, reliever Scott Downs, closer Kevin Gregg, eerste honkman Lyle Overbay, outfielders Fred Lewis en Vernon Wells en starter Shaun Marcum vertrokken. Outfielders Rajai Davis en Juan Rivera, relievers Chad Cordero, Octavio Dotel, Jon Rauch en Frank Francisco werden aangetrokken. John Farrel werd bovendien aangesteld als de nieuwe manager van de Jays. Hij volgt de succesvolle Cito Gaston op, die na een tweede termijn afscheid nam van de Blue Jays en het honkbal.

Het infield van de Blue Jays bestaat uit Adam Lind/Edwin Encarnacion (1B), Aaron Hill (2B), Yunel Escobar (SS) en Jose Bautista (3B), John McDonald is de back-up infielder. J.P. Arencibia, die vorig jaar debuteerde met 4-5 en twee home runs, wordt de startende catcher en Jose Molina wordt zijn back-up. Het outfield wordt gevormd door Juan Rivera (LF), Rajai Davis (CF) en Travis Snider (RF). Corey Patterson wordt naar alle waarschijnlijkheid de vierde outfielder en Adam Lind en Edwin Encarnacion zullen net als de eerste honk positie ook de DH positie delen.

De starting rotation bestaat uit Ricky Romero, Brandon Morrow, Brett Cecil, Kyle Drabek en Jesse Litsch of Mark Rzepzscynski. Francisco Cordero is de nieuwe closer en wordt in de bullpen bijgestaan door Jon Rauch, Jason Frasor, Octavio Dotel, Shawn Camp en Casey Janssen of Chad Cordero. De volledige depth chart van de Blue Jays vind je hier.

De Blue Jays zien er redelijk sterk uit, maar op het eerste gezicht niet sterk genoeg om potten te breken in de AL East. Natuurlijk is alles mogelijk, maar de Red Sox, Yankees, Rays en zelfs de Orioles, die zojuist Vladimir Guererro aan de selectie toegevoegd hebben, lijken op papier sterker. Laat zien wat jij verwacht van de Blue Jays door je stem uit te brengen in de poll. Nogmaals: de resultaten van de polls zal ik gebruiken bij het maken van de voorspellingen voor het komende seizoen, na afloop van deze serie.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: