30 teams in 30 days: New York Yankees


Na de Boston Red Sox op maandag, behandel ik vandaag hun grote rivalen: de New York Yankees. De Yankees zijn met 27 World Series titels het meest succesvolle honkbalteam aller tijden. De ‘Bronx Bombers’ hebben een rijke historie en werden door de jaren heen vertegenwoordigd door de grootste sterren in de sport. Een aantal van deze spelers: Babe Ruth, Lou Gehrig, Joe DiMaggio, Yogi Berra, Mickey Mantle, Roger Maris, Reggie Jackson, Don Mattingly, Roger Clemens en tegenwoordig Derek Jeter en Alex Rodriguez. De afgelopen twee decennia zijn ze niet uit de top van de AL East weg te denken geweest. Sinds 1992 kenden de Yankees geen losing season meer en in de afgelopen 16 seizoenen werd 15 keer de playoffs bereikt.

2010: Net niet is niet goed genoeg in New York
In 2009 wonnen de Yankees de World Series. Na het seizoen werd afscheid genomen van belangrijke veteranen Hideki Matsui en Johnny Damon, maar Curtis Granderson werd aangetrokken en de doorbraak van Gardner zorgde ervoor dat de Yanks de diensten van de beide veteranen niet meer nodig hadden. Javier Vazquez werd na een goed jaar in Atlanta via een trade aangetrokken. De Yankees leken opnieuw een van de favorieten voor het winnen van de World Series.

De playoffs werden in 2010 opnieuw bereikt. Met een record van 95-77 eindigden de Yankees op de tweede plaats in de AL East, hun record gaf recht op de Wild Card. In de ALDS werden de Twins gesweept, maar in de ALCS bleken de Rangers te sterk. De slagploeg van de Yankees sloeg niet voor een hoog average (.267, 7e in de AL), maar ze scoorden wel de meeste runs in de American League (859). Ze sloegen 1485 hits (6e), maar ook 201 home runs (2e). De Yankees kregen 1136 keer drie slag (7e) en 662 keer vier wijd (2e). De pitching was niet supersterk, maar met de slagploeg van de Yankees hoeft dat ook niet. Alle vijf de starters van New York pakten 10 of meer wins en drie van hen hadden een winning record. Het team ERA was 4.06 (7e), de pitchers gooiden 1154 K’s (5e) en stonden 540 vrije lopen toe (9e).

Robinson Cano en C.C. Sabathia waren de beste spelers in New York in 2010. Cano was de beste slagman van de Yankees in een jaar waarin A-Rod, Teixeira en Jeter traag of zelfs nauwelijk op gang kwamen. De Dominicaan sloeg .319 met 29 home runs, 109 RBIs en 200 hits. Sabathia was opnieuw de ace van de Yankees. Hij eindigde het jaar met een record van 21-7, een ERA van 3.18 en 197 strikeouts in 237.2 innings.

A.J. Burnett, Javier Vazquez en  Nick Johnson waren de grote tegenvallers. Burnett werd in 2009 aangetrokken om samen met Sabathia de ‘1-2 punch’ van de komende jaren te vormen. In 2009 draaide hij een goed seizoen, maar in 2010 maakten controleproblemen zich meester van de rechtshandige starter. Hij had een record van 10-15 met een ERA van 5.26 en was bovendien de pitcher met de meeste walks van de Yankees. Vazquez werd na een heel goed jaar in Atlanta toegevoegd aan de rotation van de Yankees. De fans en de pers waren al sceptisch, omdat hij in 2004 al eens behoorlijk gefaald had in New York. Het lukte Vazquez niet om de harten van de fans voor zich te winnen. Hij ging 10-10 met een ERA van 5.30 en werd tijdens het seizoen af en toe als reliever ingezet, omdat er geen vertrouwen meer in hem was als starter. Het verhaal van Nick Johnson lijkt op dat van Vazquez. Hij speelde al eens voor de Yankees, maar werd toen in een trade naar de Expos gestuurd. In de daaropvolgende jaren groeide hij uit tot een slagman die altijd in de top van de ranglijst van hoogste OBP stond. Zijn probleem is echter dat hij nooit fit kon blijven. Ook in 2010 lukte dat niet: Hij speelde in slechts 24 wedstrijden en kwam niet verder dan een slaggemiddelde van .167.

Het seizoen 2010 was redelijk succesvol voor de Yankees, maar zal vooral in herinnerd worden aan het verlies van twee legendes. Bob Sheppard, de man die sinds mensenheugenis de Public Announcer was in Yankee Stadium, en George Steinbrenner, de markante eigenaar van de Yankees. Steinbrenner kocht de club toen het erg slecht ging en bouwde de organisatie op naar een van de grootste sport franchises in de wereld. In onderstaand filmpje zie je hoe de Yankees afscheid namen van deze twee legendes: (Hier vind je beelden van de ceremonie waarbij het plakaat van Steinbrenner in Monument Park onthuld werd)

2011: Tegenvallend offseason
Na het wegvallen van zowel Pettitte als Vazquez (beiden werden free agent) uit de rotation was voor iedereen duidelijk wat het hoofddoel van de Yankees deze winter zou worden: Cliff Lee moest en zou aan de pitching staff worden toegevoegd. Dit liep allemaal anders dan gehoopt. Lee tekende uiteindelijk bij de Phillies en omdat het nog niet bekend is of Andy Pettitte terugkeert of stopt, ziet de rotation van de Yankees voor 2011 er nog niet erg florissant uit. Mark Prior, Bartolo Colon en Freddy Garcia kregen een minor league contract en de kans om tijdens Spring Training een plek in de starting rotation te winnen. Russel Martin kreeg een contract om als brug te fungeren tussen Jorge Posada, die vooral zal DH’en in 2011, en Jesus Montero, het grootste talent in de organisatie van de Yankees. De contracten van Jeter en Rivera werden verlengd en Andruw Jones tekende een eenjarig contract als vierde outfielder.

De starting rotation ziet er voor 2011 op dit moment zo uit: C.C. Sabathia, Phil Hughes, A.J. Burnett en twee werpers uit de groep Bartolo Colon/Freddy Garcia/Mark Prior/Ivan Nova/Sergio Mitre. De bullpen ziet er een stuk sterker uit, zeker nu ook Rafael Soriano deel hiervan deel uit maakt. Mariano Rivera is de closer en wordt ondersteund door aanwinsten Soriano en Pedro Feliciano en de terugkerende David Robertson, Boone Logan en Joba Chamberlain.

Het infield wordt gevormd door Mark Teixeira (1B), Robinson Cano (2B), Derek Jeter (SS) en Alex Rodriguez (3B), Eduardo Nunez is de back-up infielder. Russel Martin is de startende catcher en heeft Francisco Cervelli als back-up. In het outfield staan Brett Gardner (LF), Curtis Granderson (CF) en Nick Swisher (RF). Andruw Jones is de vierde outfielder en zal voornamelijk tegen linkshandige werpers starten. Jorge Posada is de DH en zal heel af en toe nog een aantal wedstrijden catchen. De volledige depth chart van de Yankees vind je hier.

De Yankees zien er uit als een heel goed team met één grote zwakte: de starting rotation. De geruchten worden echter steeds sterker dat Pettitte wil terugkeren en dat zou een hoop goedmaken voor de Yankees. Een rotation met Pettitte erbij zorgt ervoor dat de Yankees een stuk sterker lijken en zeker weer bij de favorieten horen in de AL East. Laat via de poll weten wat jij verwacht van de ‘Bronx Bombers’ in 2011.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: