Sabermetrics part 5


Vandaag, in het voorlopig laatste deel over Sabermetrics, statistieken waarmee je de prestaties van een speler in het komende seizoen kunt projecteren/voorspellen. In eerdere delen behandelde ik al verschillende Sabermetrics. Sabermetrics zijn nieuwe statistieken die de waarde van spelers beter in getal uitdrukken dan de ouderwetse statistieken als slaggemiddelde en ERA.

Voordat ik begin aan de nieuwe stats, behandel ik nog kort de statistieken van vorige week. Ik kreeg van een aantal mensen de vraag hoe ERA+ en OPS+ precies berekend wordt. Uiteraard zijn er voor het berekenen van deze stats ook formules. De formule voor OPS+ is: OPS+ = 100 * ((OBP/lgOBP) + (SLG/lgSLG) -1)/BPF. lgOBP en lgSLG zijn hierbij de de league averages van OBP en SLG en BPF is de Ballpark Factor. ERA+ wordt alsvolgt berekend: 100 * (lgERA/ERA).

xFIP
In het eerste deel van deze serie behandelde ik FIP (Fielding Independent Pitching). FIP is een eerlijkere stat om een pitcher te beoordelen dan ERA, omdat bij de laatste stat ook de acties van fielders meegerekend worden. FIP meet de prestaties van de pitcher onafhankelijk van de kwaliteiten en prestaties van de fielders achter zich. De x in xFIP staat voor expected. xFIP berekent het verwachte FIP voor het komende seizoen. De formule voor xFIP is bijna exact hetzelfde als die van FIP, maar in plaats van de HR/FB ratio van de pitcher zelf te gebruiken, wordt dit van de gemiddelde pitcher in de league gebruikt. Hiervoor is gekozen omdat dit de stat is die bij pitchers het meest fluctueert. De formule voor xFIP is ((13*(lgHR/FB*# of fly balls))+(3*BB+HBP-IBB)-(2*K))/IP+constant. De constant wordt gebruikt om het xFIP op ERA schaal (x.xx) te krijgen. xFIP wordt iets zwaarder gewogen dan ERA, dat wil zeggen dat een xFIP van 4.09 beter is dan een ERA van 4.09.

Als een pitcher in een jaar een veel lager FIP had dan een xFIP mag je verwachten dat hij een seizoen later minder zal presteren dan het jaar ervoor. C.J. Wilson had voor 2010 een xFIP van 4.20 en eindigde met een FIP van 3.56. Dat verschil is dermate groot dat we van Wilson niet mogen verwachten dat hij opnieuw zo’n goed seizoen draait. Het is natuurlijk geen garantie, want er zijn ook spelers die elk jaar een lager FIP halen dan hun xFIP. Dit komt doordat ze elk jaar een lagere HR/FB ratio hebben dan de gemiddelde pitcher in de MLB.

prOPS
Voor het voorspellen van de aanvallende statistieken worden van alle stats met verschillende formules predicted stats gemaakt. Voor elke stat komen de letters ‘pr’ te staan, die letters staan weer voor predicted. Omdat OPS volgens Sabermetricians van alle aanvallende stats het meest compleet is, licht ik het prOPS toe. Bij het berekenen van prOPS wordt niet alleen rekening gehouden met de standaard criteria van OPS, maar ook met de volgende zaken:

  • Line drives per batted ball
  • Groundball-to-flyball ratio
  • Walk rate
  • Hit-by-pitch rate
  • Strikeout rate
  • Home run rate
  • Home park of the player

De bovenste twee worden gebruikt om de zogenaamde ‘geluksfactor’ erbij te betrekken. Sloeg een slagman veel line drives? Hoeveel daarvan vielen voor hits? Hoeveel werden er door goede plays uit de lucht geplukt? De volgende vier stats spreken voor zich en de laatste wordt gebruikt om de Ballpark Factor, die we ook bij OPS+ naar voren zagen komen, bij de berekening te betrekken. Ik heb eerlijk gezegd nergens de exacte formule voor het berekenen van prOPS gevonden. Zodra ik die tegenkom, zal ik die plaatsen.

Het prOPS wordt aan het eind van het seizoen vaak vergeleken met het echte OPS om te bekijken of een speler boven of onder zijn kunnen heeft gepresteerd. Die berekening wordt prOPS+ genoemd en heeft de simpele formule van prOPS-OPS. Als een speler een positief prOPS+ heeft presteert hij boven zijn en kunnen en met een negatief prOPS+ presteert hij onder zijn kunnen. Het prOPS+ wordt vervolgens weer gebruikt voor het projecteren van het OPS voor het volgende seizoen. Als een speler een negatief prOPS+ heeft in een bepaald seizoen, mag van hem verwacht worden dat hij het volgende seizoen beter zal presteren. Als een speler een positief prOPS+ heeft geldt het omgekeerde.

Pythagorean Win-Loss Record
Als laatste sabermetric pak ik er een stat bij die de prestaties van een heel team voorspelt. Het Pythagorean Win-Loss Record voorspelt het winning percentage en daarmee het uiteindelijke Win-Loss Record van een team. Het is vernoemd naar de stelling van Pythagoras (a2 + b2 = c2), omdat de berekening van het Pythagorean Win-Loss Record een beetje lijkt op deze formule. De formule is namelijk: projected winning percentage = (a2 / (a2 + b2)). a is hierbij Runs Scored en b is runs allowed.

Heeft een team dus na de maand april 230 punten gescoord en 215 punten tegen gekregen dan heeft het team een projected winning percentage van (2302 / (2302 + 2152)) = .534. Dat komt over een seizoen van 162 wedstrijden uit op een Pythagorean Win-Loss Record van 87-75. Natuurlijk zouden zij in mei tegen een hele slechte maand aan kunnen lopen dus bereken je dat over de wedstrijden van april. Stel het team heeft 24 wedstrijden gespeeld in april dan zouden zij een record moeten hebben van 13-11. Als het team een hoger Win-Loss Record heeft, ziet men dat als geluk. Zitten zij eronder dan heeft het team pech gehad. Die pech kan zitten in het spelen van meerdere wedstrijden tegen betere teams, maar bijvoorbeeld ook in negatieve prOPS+ van meerdere spelers van het team.

Dit was voorlopig het laatste deel van de serie ‘Sabermetrics’. Ik zal de behandelde stats tijdens het seizoen gebruiken om spelers en teams te beoordelen. Kom jij nog een keer een Sabermetric tegen die je graag uitgelegd ziet of heb je andere suggesties voor het thema ‘Baseball Slang Explained’? Let me know! Via Twitter, Facebook, mail of comments!

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: